Medische kosten na een ongeval

Medische kosten na een ongeval

Je hebt een ongeval gehad, bijvoorbeeld op je werk of in het verkeer. Je bent met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, er zijn onderzoeken gedaan in het ziekenhuis en je hebt zelf medicijnen moeten afrekenen. Vervolgens krijg je van je zorgverzekeraar bericht dat jouw volledige eigen risico op is gegaan aan het ambulanceritje van twee minuten. Als je een verhoogd eigen risico hebt, kan dit je wel € 885 kosten! Dat hakt er flink in. Gelukkig kun je deze kosten vaak vergoed krijgen.

Als je een ongeluk op je werk krijgt, een bedrijfsongeval, is in de meeste gevallen jouw werkgever hiervoor aansprakelijk. Deze zal soms uit zichzelf al aanbieden wat kosten te vergoeden, dat is fijn. Nog beter is het, als de werkgever melding maakt bij diens verzekering en de verzekering jouw letselschade behandelt. Er worden dan, na erkenning van aansprakelijkheid, doorgaans meer kosten vergoed.

Ben je aangereden in het verkeer, en is een ander daarvoor verantwoordelijk? Dan zal de verzekeraar van de andere partij jouw medische kosten vergoeden nadat deze de aansprakelijkheid heeft erkend.

Hoe kun je je medische kosten vergoed krijgen?

Een letselschadejurist kan namens jou de aansprakelijke partij aansprakelijk stellen. Dit kan dus jouw werkgever zijn of de verzekeraar van het voertuig dat jou heeft aangereden. Nadat de aansprakelijkheid is erkend, zal de verzekeraar onder andere jouw medische kosten vergoeden. Denk hierbij aan:

  • Het eigen risico van de zorgverzekering (ook als je een verhoogd eigen risico hebt).
  • De kosten voor fysiotherapiebehandelingen.
  • Aangeschafte medicijnen die je zelf (deels) moet betalen.
  • De huur van hulpmiddelen zoals krukken.

Wat voor andere kosten komen onder meer voor vergoeding in aanmerking?

  • Reiskosten (van en naar het ziekenhuis/huisarts/fysiotherapeut; ook parkeerkosten).
  • Inkomensverlies door het ongeval (“Verlies aan verdienvermogen”).
  • Hulp in de huishouding.
  • Smartengeld.

Het is altijd verstandig om je na een ongeval waarbij je letsel hebt opgelopen te laten bijstaan door een letselschadejurist. Deze weet precies wat voor schade er te verhalen is en zorgt ervoor dat jij je kan richten op je herstel.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wijs letselschade.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief