Letselschade: wat is dat eigenlijk?

Letselschade wat is dat eigenlijk

In het dagelijks leven kun je op elk onverwachts moment gewond raken. Als je even niet oplet heb je je gesneden. Of erger, struikel je ergens over en zit je een paar weken in het gips.

Maar wat als je gewond raakt door de fout van iemand anders? En wat als deze verwondingen zo erg zijn dat je hele leven op z’n kop staat? Je hebt veel pijn, kan niet werken, bent aangewezen op de hulp van anderen en maakt ook nog eens veel andere onkosten. In dat geval kan het zijn dat je deze schade en kosten kan verhalen op iemand anders. Deze schade, zowel materieel (de directe kosten en schade) als immaterieel (schade door pijn of verdriet) heet letselschade.

Wanneer kan ik mijn letselschade verhalen?

Wanneer de verwonding door iemand anders is veroorzaakt, is deze persoon, of bedrijf of organisatie meestal ook aansprakelijk. In dat geval zal de verzekeringsmaatschappij de schade vergoeden. Maar er zijn ook situaties mogelijk waarbij, ondanks dat jij ook fouten hebt gemaakt of onvoorzichtig bent geweest, toch een ander aansprakelijk is voor jouw letselschade.

Hier enkele voorbeelden van beide situaties:

  • Je wordt als fietser of voetganger aangereden door een automobilist.
  • Je wordt als automobilist buiten jouw schuld om aangereden door een andere automobilist.
  • Tijdens jouw werk, val je van een steiger of raak je betrokken bij een ander ongeval;.
  • Je wordt gebeten door een hond van iemand anders.
  • Je valt in de supermarkt over een gevaarlijk uitsteeksel van een pallet.

Wist je bijvoorbeeld dat als je als fietser of voetganger wordt aangereden door een automobilist of ander gemotoriseerd voertuig in onze wet is bepaald dat de auto die jou heeft aangereden in ieder geval voor een groot gedeelte aansprakelijk is, ook al ben jij misschien onvoorzichtig geweest?

En dat in het geval je tijdens jouw werk een ongeval overkomt, de werkgever bijna altijd verantwoordelijk is?

Welke letselschade kan ik verhalen? Er zijn veel soorten schade die je kan verhalen. Ook schade waarvan je op het eerste gezicht misschien niet denkt dat deze door de aansprakelijke partij moet worden betaald, kan onder de noemer “letselschade” vallen.

Enkele voorbeelden:

  • Je bent door het ongeval zo gewond geraakt, dat jouw huishouding moet worden overgenomen door je partner, familie en vrienden. Ook al worden zij hiervoor niet betaald, toch kan onder de noemer “mantelzorg” hiervoor een vergoeding worden geëist.
  • Je kan niet meer werken en je salaris wordt niet volledig doorbetaald of nog erger je werkt als zzp-er en hebt opeens helemaal geen inkomen meer. De schade die je hierdoor lijdt, ook wel verlies aan arbeidsvermogen genoemd, kan worden verhaald op de aansprakelijke partij.
  • Je hebt fysiotherapie nodig maar je hebt hiervoor geen vergoeding in je verzekering.

Zo zijn er nog veel andere kosten die geclaimd kunnen worden. Ook een vergoeding voor alle ellende die je meemaakt, ook wel immateriële schade of smartengeld genoemd, valt onder letselschade.

Ik heb letselschade: wat moet ik nu doen?

Na een ongeval komen er zo veel dingen op je af dat je vaak niet weet waar je moet beginnen met het verhalen van jouw letselschade. Vaak kan je dan terecht bij een gespecialiseerde letselschadejurist.

Wist je dat de kosten van een letselschadejurist ook vallen onder “letselschade” en dat je dus vaak zelf niets hoeft te betalen voor de hulp van een letselschadedeskundige? Het is dus verstandig om na een ongeval waarvan je vermoedt dat hiervoor iemand anders aansprakelijk is, advies in te winnen bij een letselschadejurist. Deze handelen alleen maar in jouw belang, ze kunnen je voorlichten en weten precies wat te doen.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mr. Inkie Stoop van Wijs letselschade.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief