Inkomensverlies als gevolg van een ongeval, wie vergoedt deze schade?

Inkomensverlies als gevolg van een ongeval, wie vergoedt deze schade?

Je bent gewond geraakt bij een ongeval en bent ziek gemeld op je werk. De eerste rekeningen zijn al op de mat gevallen en nu vertelt je werkgever je ook nog dat je loon deze maand waarschijnlijk lager zal uitvallen… Wat nu? In geval van inkomensverlies als gevolg van een ongeval, wie vergoedt dan deze schade?

Als je een ongeval overkomt waarvoor iemand anders aansprakelijk is, kan dit ervoor zorgen dat je tijdelijk arbeidsongeschikt raakt. In de meeste gevallen zal dit gelukkig van korte duur zijn. Wanneer je in loondienst bent, betaalt de werkgever het loon voor een beperkte tijd vaak (deels) door. Dit ligt vaak anders voor toeslagen en inkomsten uit overwerk of in het geval van een 0-uren contract. Het is dan ook mogelijk dat je loon tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid lager uitvalt of in het geheel niet wordt doorbetaald.

Deze financiële zorgen kun jij er tijdens je herstel natuurlijk niet bij hebben. Gelukkig is het mogelijk inkomensverlies te verhalen op de aansprakelijke partij. Het is dan ook verstandig een letselschadejurist in te schakelen om je hierin bij te staan.

Hoe kun je je inkomensverlies vergoed krijgen?

Een letselschadejurist kan namens jou de aansprakelijke partij aansprakelijk stellen. Dit kan jouw werkgever, iemand die jou heeft aangereden of bijvoorbeeld de gemeente zijn. Deze zal de schade moeten melden bij zijn verzekeraar. Wanneer de verzekeraar de aansprakelijkheid heeft erkend, zal deze de gemiste inkomsten als gevolg van het ongeval moeten vergoeden.

Kan ik ook nog andere kosten na een ongeval verhalen?

Dat kan zeker. Als een ander aansprakelijk is voor het ongeval dat heeft plaatsgevonden, dan komt alle schade die door het ongeval is ontstaan voor vergoeding in aanmerking. Dat heet letselschade. Denk hierbij aan:

  • Reiskosten van en naar zorgverleners (zoals ziekenhuis of fysiotherapeut).
  • Medische kosten.
  • Huishoudelijke hulp.
  • Smartengeld.

Wanneer je een ongeval krijgt waarbij je gewond raakt, is het altijd verstandig je te laten bijstaan door een letselschadejurist. Op deze manier kun jij je volledig richten op het belangrijkste, namelijk je herstel.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mr. Inkie Stoop van Wijs Letselschade.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief