Gewond tijdens het werk, wie vergoedt de schade?

Gewond tijdens het werk

In Nederland komen jaarlijks tijdens het werk zo’n 90.000 ongevallen voor die langdurige arbeidsongeschiktheid veroorzaken (cijfers CBS 2014).Of dit nu op een bouwplaats, fabriek of op kantoor is, als je gewond raakt tijdens het werk kan dit vervelende gevolgen hebben. Misschien kan je niet meer werken, heb je hulp nodig of maak je medische onkosten. De vraag die dan opkomt is of je deze kosten en schade op je werkgever kunt verhalen.

Als je gewond raakt tijdens het werk, wordt dit ook wel een bedrijfsongeval genoemd. Wanneer jou een bedrijfsongeval overkomt, is jouw werkgever meestal aansprakelijk voor alle kosten en schade die jij als gevolg hiervan maakt. Dit wordt ook wel letselschade genoemd.

Aan wat voor soort ongevallen moet je zoal denken:

  • Door een explosie in de keuken van het restaurant waar jij werkt, loop je brandwonden op.
  • Je wordt tijdens het werk aangereden door een heftruck, die door een onoplettende collega werd bestuurd.
  • Je glijdt tijdens het werk uit over een gladde vloer waarvoor niet gewaarschuwd werd.
  • Je raakt -terwijl je als koerier pakketjes aan het vervoeren bent- betrokken bij een verkeersongeval
  • Je valt tijdens het werken op de bouw van een steiger.

Zoals uit bovengenoemde voorbeelden blijkt, kan het letsel dat je oploopt bij een bedrijfsongeval zeer ernstig zijn. De gevolgen kunnen dan ook groot en soms zelfs blijvend zijn.

Is mijn werkgever aansprakelijk voor ongevallen tijdens het werk?

  • Ja, jouw werkgever is voor ongevallen die je tijdens het werk overkomen meestal aansprakelijk. Dit is zo geregeld in de wet. Het is dus niet van belang of hij hieraan schuldig is of dat jij wellicht onoplettend bent geweest. Als je tijdens het werk een ongeval overkomt, is de werkgever bijna altijd aansprakelijk voor de kosten en schade die hieruit voortvloeit.
  • Gelukkig zijn de meeste werkgevers voor bedrijfsongevallen goed verzekerd, dus hoeft het bedrijf zelf de kosten en schade die jij lijdt, niet zelf te betalen.
  • Wist je overigens dat onder omstandigheden ook een ZZP-er en vrijwilliger de letselschade die hij of zij lijdt als gevolg van een ongeval tijdens het werk, kan verhalen?

Wat moet je doen als je gewond bent geraakt tijdens het werk?

  • Vraag aan jouw werkgever of hij een ongevallenrapport opstelt. Als het letsel ernstig is, vraag dan of hij de arbeidsinspectie inschakelt.
  • Bespreek met jouw werkgever of hij verzekerd is voor bedrijfsongevallen. Belangrijk is dat jouw werkgever een AVB (aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven) heeft afgesloten. De meeste werkgevers hebben zo’n verzekering afgesloten.
  • Neem contact op met een specialist op het gebied van letselschade. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een letselschadejurist. Hij of zij kan jou helpen het verdere traject op te pakken. Soms is het best lastig om jouw werkgever aansprakelijk te moeten stellen voor jouw letselschade. Een letselschadejurist kan jou hierbij helpen en zorgen dat het contact met jouw werkgever optimaal blijft.
  • Wist je dat de hulp van een letselschadejurist ook valt onder letselschade en dat de hulp voor jou dus kosteloos is?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mr. Inkie Stoop van Wijs Letselschade.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief