Voorkomen van een koortslip

Voorkomen van een koortslip

Om een koortslip te voorkomen, is het belangrijk om iets meer te weten over de triggers en over hoe je besmet kan raken. Zorg voor goed verzorgde lippen en vermijd triggers zoals fel zonlicht. Maar echt voorkomen is moeilijk want vroeg of laat worden mensen een keer besmet door het virus dat koortsuitslag veroorzaakt; het herpes simplexvirus.

De meeste mensen krijgen voor de eerste keer een koortslip of koortsuitslag als ze een kleutertje zijn. Het enig wat je kan doen, is het risico op een koortslip beperken. Zodra je de eerste verschijnselen waarneemt, is het verstandig zo snel mogelijk met de behandeling te starten om zo uitbreiding van de geïnfecteerde plek te beperken.

Tips voorkomen koortslip

  • Verhoog je weerstand.
  • Bescherm tegen zonlicht.
  • Zorg voor voldoende nachtrust.
  • Verminder stress zoveel mogelijk.

Besmetting

Na een infectie met het herpesvirus (die meestal al op jonge leeftijd optreedt) blijft het virus levenslang in het lichaam. U kunt wel proberen om te voorkomen dat het virus weer actief wordt door de weerstand op peil te houden.

Via direct contact kan het virus, dat een koortslip of koortsuitslag veroorzaakt, verspreid worden. Dat kan via direct huidcontact, zoals bij knuffelen en kussen. Op deze manier kan het virus zich ook verder verspreiden naar andere plaatsen of naar andere mensen. Je kunt ook worden besmet door het gebruik van ongewassen bestek, kopjes, glazen of lippenbalsem van iemand die besmet is met het herpes simplexvirus.

Als de infectie is genezen verdwijnt het virus niet uit het lichaam. Het blijft zitten in de zenuwcellen van de huid. Soms wordt het virus weer actief. Jeuk of een branderig gevoel op of rond de lippen is vaak het eerste teken. Het herpesvirus kan telkens opnieuw een koortslip veroorzaken. Meestal komt de koortslip op dezelfde plek terug. Zonlicht, koorts, menstruatie of stress kunnen het virus activeren.

Het virus kan via de handen of via seksueel contact ook op de geslachtsdelen komen en daar blaasjes veroorzaken. Omgekeerd kan iemand met blaasjes op de geslachtsdelen (herpes genitalis) het herpesvirus ook via de handen of via seksueel contact op de lippen overbrengen en daar een koortslip veroorzaken.

 

Bronnen: rivm.nl en slingeland.nl

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief