Triggers voor koortsuitslag of koortslip

Triggers voor koortsuitslag of koortslip

Om een koortslip te krijgen moet je besmet zijn met het herpes simplexvirus. Als je eenmaal een koortslip hebt, kun je anderen besmetten door lichamelijk contact met de plek waar je de koortsuitslag hebt. Je bent alleen besmettelijk als het virus actief is. De meeste mensen krijgen voor de eerste keer een koortslip of koortsuitslag in de kleuterleeftijd. Door deze eerste infectie met herpes simplex voelt een kind zich vaak koortsig, het heeft opgezwollen lymfeklieren en soms pijnlijke blaasjes bij de mond. Deze mondblaasjes zijn niet alleen pijnlijk maar hierdoor hebben kinderen ook meer moeite met eten. Daarnaast zorgt de besmetting er ook voor dat de eetlust vaak vermindert. De koorts, als gevolg van een herpes simplexbesmetting, duurt hooguit een paar dagen. Na tien tot veertien dagen zijn de koortsblaasjes verdwenen.

Een koortslip kan ontstaan op het moment dat je lichaam een verlaagde weerstand heeft. Momenten van verminderde weerstand zijn menstruatie, stress en vermoeidheid. Ook als je lichaam bezig is om andere virusinfecties te bestrijden (zoals een verkoudheid of griep), kan het virus geactiveerd worden en een koortslip veroorzaken. Dat merk je doordat een bepaald plekje jeukt of branderig aanvoelt. Vaak zijn dat plekjes huid op of rond de lippen. Het herpesvirus kan, zodra het weer actief wordt, opnieuw een koortslip veroorzaken.

Triggers:

  • Verminderde weerstand.
  • Zonlicht.
  • Vermoeidheid.
  • Een andere virusinfectie zoals griep en verkoudheid.
  • Koorts.
  • Menstruatie.
  • Stress.

 

Bronvermelding
1. Post Marketing Survey 2015.
2. KMNP Zelfzorgstandaard ‘koortslip’ 2014.
3. Market Research SoreFix Prevent en Rescue, 2016.
4. Rooney JF et al. 1991. Prevention of ultraviolet-light-induced herpes labialis by sunscreen. The Lancet.
5. Duteil et al. 1998. Assessment of the effect of a sunblock stick in the prevention of solar-simulating ultraviolet light-induced herpes labialis. Journal of Dermatological Treatment.
6. Godfrey. HR et al. 2001. A randomized clinical trial on the treatment of oral herpes with topical zinc oxide/glycine. Alternative Therapies.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief