Wat is de ziektelast bij Atopisch eczeem

Wat is de ziektelast bij Atopisch eczeem

Atopisch eczeem staat al jaren in de top vijf van meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland. Maar om de omvang van deze ziekte goed te begrijpen is het niet voldoende het aantal patiënten te kennen dat last heeft van deze huidaandoening. Het is van even groot belang om op de hoogte te zijn van de gevolgen van deze huidaandoening en de ziektelast van patiënten.

Gevolgen van Atopisch eczeem

De jeuk is meestal het ergst wanneer je ontspannen bent of in rust bent. Hoe meer je je huid beschadigd is hoe erger de jeuk, probeer krabben dus te vermijden. De jeuk kan de slaap ernstig verstoren

De huid van mensen met Atopisch eczeem is droog en raakt daardoor gemakkelijk geïrriteerd ook door niet-allergische factoren. Verzorging en reiniging van de huid is een proces van het vinden van de juiste balans. Zeep en andere ontvettende middelen maakt de huid droog en hiertoe neemt de jeuk toe. Hetzelfde geldt voor langdurig douchen met heel warm water. In de winter droogt de huid ook meer uit dan in de zomer door een lagere luchtvochtigheid, vaak met als gevolg een verergering van het eczeem. Bij broeierige warmte en tijdens lichamelijke inspanning kan daarentegen ook toename van jeuk optreden doordat men zweet.

Het dragen van kleding gemaakt van wol of ruwe vezels kan de huid ook prikkelen en daardoor jeuk veroorzaken. Het dragen van synthetische kleding kan eveneens jeuk opwekken door een slechte afvoer van de lichaamswarmte.

Effecten van Atopisch eczeem

Met de gevalideerde vragenlijst (de ‘Dermatology life quality index’) hebben Engelse onderzoeker geprobeerd de effecten van atopisch eczeem op de kwaliteit van leven van volwassen patiënten te meten. Zo blijkt uit een publicatie in het NtvG. De vragenlijst bestond uit 5 onderdelen. In het eerste onderdeel werd de diagnose bevestigd en de ernst van het eczeem gemeten. Alle patiënten hadden ernstig tot zeer ernstig eczeem. In het tweede deel werd geïnformeerd naar het effect van de huidaandoening op het alledaagse leven in de afgelopen week.

De meeste ondervraagden hadden veel last van jeuk en schaamtegevoelens, en hadden daarnaast hinder door de behandeling, vooral de vettige zalven op en in de kleding is zeer problematisch. Ten aanzien van de langetermijneffecten gaven de meeste patiënten aan hinder te hebben gehad van hun eczeem; 80 van de patiënten vond dat hun familieleven nadelig werd beïnvloed. Meer dan 50 had hinder ondervonden in seksuele relaties. Eén-derde van de patiënten had gemiddeld 5.000 Engelse ponden inkomstenderving per jaar. De helft van de patiënten bleek bereid om in plaats van iedere dag 2 uur aan zijn aandoening te moeten besteden eenmalig 10.000 pond te betalen in ruil voor een normale huid.

Alhoewel het een kleine survey was met een relatief kleine groep patiënten met ernstig atopisch eczeem , is het duidelijk dat deze aandoening ernstige nadelige effecten heeft op de kwaliteit van leven. Opvallend is dat patiënten bereid zijn grote offers te brengen om van deze aandoening af te komen. Wanneer men de uitkomsten van deze en andere onderzoeken van Finlay en anderen vertaalt naar de grote groep van kinderen en volwassenen met atopisch eczeem, wordt duidelijk wat de omvang van het probleem is.

 

Bronnen:
1. Finlay AY. Measures of the effect of adult severe atopiceczema on quality of life. J Eur Acad Dermatol Venereol1996;7:149-54.
2. Ntvg.nl/artikelen/aantasting-van-de-kwaliteit-van-leven-door-atopisch-eczeem/volledig

 

Het dossier over atopisch eczeem op Dokter.nl is tot stand zijn gekomen met een financiële bijdrage van Sanofi Genzyme. Sanofi Genzyme heeft geen invloed op de inhoud van de dossiers.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief