Hoe ontstaat atopisch eczeem?

Hoe ontstaat atopisch eczeem?

Atopisch eczeem staat al jaren in de top vijf van meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland. Een aandoening die een grote impact kan hebben op je leven. De jeuk is meestal het ergst, wanneer je ontspannen bent of in rust bent. Maar hoe ontstaat atopisch eczeem eigenlijk?

Oorzaak atopisch eczeem

Het is niet bekend wat de oorzaak van atopisch eczeem is. Eczeem ontstaat en wordt veelal in stand gehouden door diverse factoren. Deels is constitutioneel eczeem erfelijk , anderzijds is de ziekte het gevolg van de invloed van allergische en niet-allergische factoren. Bij mensen met constitutioneel eczeem is er meestal sprake van een stoornis van de barrièrefunctie van de huid. Door de gestoorde barrièrefunctie houdt de huid onvoldoende vocht vast, waardoor een droge huid ontstaat. De droge huid is kenmerkend voor constitutioneel eczeem en wordt beschouwd als één van belangrijkste oorzaken. Bij volwassenen is contacteczeem naast of in combinatie met atopisch eczeem,  ook wel constitutioneel eczeem genaamd, het meest voorkomende type eczeem.

Atopische dermatitis is sterk gelinkt aan allergie

Ondanks dat het niet bekend is wat de oorzaak van atopische dermatitis is, blijkt er meestal wel sprake van erfelijke aanleg. In bepaalde families komen eczeem of andere atopische aandoeningen vaker voor, net zoals astma, hooikoorts en andere allergieën.

De rol van deze allergische factoren zijn meestal niet duidelijk. Maar bij een groot deel van de patiënten met constitutioneel eczeem speelt sensibilisatie een rol. Dat wil zeggen dat in het bloed antistoffen worden aangemaakt tegen stoffen uit de omgeving. Dit is inzichtelijk te krijgen met een huidtest en/of bloedonderzoek. Die sensibilisatie wordt veroorzaakt door inhalatieallergenen; stoffen die met de ademhaling het lichaam binnenkomen. Voorbeelden van inhalatieallergenen zijn huisstofmijt, stuifmeel van grassen en bomen en huidschilfers van honden en katten. Anderzijds wordt de allergische reactie op de huid veroorzaakt door voedselintoleranties:

  • Lactose intolerantie.
  • Glutenintolerantie.
  • Salicylaat intolerantie.
  • Histamine intolerantie.

De aanwezigheid in het bloed van antistoffen tegen bepaalde allergenen betekent niet dat iemand ook werkelijk allergisch reageert op de betreffende stoffen. Tegenwoordig wordt aangenomen dat een allergie voor inhalatieallergenen of voedselallergenen niet de oorzaak is van constitutioneel eczeem.

Het is niet duidelijk in hoeverre contact met deze stoffen het eczeem kan verergeren. Zo blijkt dat het verminderen van de blootstelling aan huisstofmijt geen verbetering geeft van het eczeem bij mensen met een aangetoonde allergie voor huisstofmijt. Het constateren van een allergie voor huisstofmijt heeft dan ook geen gevolgen voor de behandeling.

Omdat ook van andere stoffen in de omgeving en van voedsel onvoldoende duidelijk is of deze een rol spelen bij het onderhouden of verergeren van eczeem, staat de zin van onderzoek naar allergieën bij mensen met constitutioneel eczeem ter discussie. Op de zuigelingenleeftijd hebben kinderen met constitutioneel eczeem soms een voedselallergie. Op deze leeftijd kan een voedselallergie het eczeem verergeren en daarom kan het soms wel zinvol zijn om onderzoek naar allergieën te doen.

 

Het dossier over atopisch eczeem op Dokter.nl is tot stand zijn gekomen met een financiële bijdrage van Sanofi Genzyme. Sanofi Genzyme heeft geen invloed op de inhoud van de dossiers.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief