Niet van plan om over te stappen? Kijk goed naar je zorgverzekering

Niet overstappen

Met al het zorgnieuws en alle zorgreclames op tv, vergeten we bijna dat 66% van de mensen nog nooit is overgestapt. Ga jij komend zorgseizoen ook niet overstappen? Kijk dan goed naar je huidige verzekering, deze blijft namelijk niet altijd gelijk. Er zijn drie punten waar je op moet letten.

  1. Je eigen wensen.
    Het allerbelangrijkste aan je zorgverzekering is dat deze aansluit bij je wensen. Wat voor zorg heb je het komend jaar nodig? Kijk hierbij wel uit dat je niet over-verzekerd bent. Als je een aanvullende verzekering afsluit om die ene vergoeding te krijgen, kan het zijn dat je meer premie betaalt dan je vergoed krijgt uit de verzekering. Dit is natuurlijk zonde. Zet al je zorgwensen op een rij en check welke verzekering hier het beste bij aansluit. Kijk dan of je goedkoper uit bent als je de verzekering afsluit of als je de kosten zelf betaalt.
  2. De inhoud van de verzekering
    Verzekeraars maken ieder jaar in november bekend wat de premies voor het nieuwe jaar zijn. De premie van je verzekering hoeft dus niet gelijkte blijven aan dit jaar. In 2017 zijn de premies zelfs gemiddeld gestegen met 10 euro. Ook de inhoud van de aanvullende verzekeringen verandert ieder jaar. Het pakket wat je dit jaar hebt gekozen, kan volgend jaar weer anders zijn. Je krijgt in november of december weer een polis toegestuurd van je verzekeraar. Kijk hier goed naar.
  3. De contractering
    Ben je tevreden over je huidige verzekeraar en vallen de veranderingen in je premie en pakket mee? Dan is er nog één onderdeel waar je goed naar moet kijken: de gecontracteerde zorgverleners. Verzekeraars sluiten namelijk contracten af met zorgverleners. Ga je met een combinatie-, natura- of budgetpolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan bestaat de kans dat je een gedeelte van de rekening zelf moet betalen. Alleen als je een restitutiepolis hebt, kun je naar elke zorgverlener zonder bij te betalen. Verzekeraars sluiten deze contracten ieder jaar opnieuw af. Dat je dit jaar naar het ziekenhuis bij jou in de buurt kunt, betekent dus niet dat je hier volgend jaar ook nog naar toe kunt zonder bij te betalen. Check dit goed. Independer heeft hier een handige contracteringstool.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief