Overgestapt naar een andere zorgverzekeraar? Dit kiezen de klanten van Independer

Tussen november en december 2016 kon je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Via Independer hebben veel klanten hun zorgverzekering vergeleken en de overstap gemaakt. Maar waar kiest de gemiddelde overstapper voor? Independer zet het op een rij.

Overstap steeds later
Over het algemeen wachten mensen steeds langer met overstappen. Iedere verzekeraar moet de premie voor de zorgverzekering van het volgende jaar op 19 november bekendmaken. Vanaf dan kun je dus een goede vergelijking maken. Toch doen steeds meer mensen pas op het laatste moment een aanvraag. In 2015-2016 werd 50% van de aanvragen via Independer in de laatste 10 dagen gedaan. Een jaar later komt 50% van alle aanvragen via Independer in de laatste 5 dagen binnen. Dit kan onder andere komen doordat de kerstvakantie dit jaar later viel dan vorige jaren.

Maar dan ook echt steeds later
De helft van de mensen stapt dus over in de laatste 5 dagen van het jaar. Maar je hebt toch altijd baas boven baas. Op 31 december tussen zes en twaalf uur in de avond zijn nog 200 mensen overgestapt. De allerlaatste aanvraag in 2016 hebben wij binnengekregen om 23 uur, 59 minuten en 49 seconden. Dus 11 seconden voor het nieuwe jaar heeft iemand nog een nieuwe zorgverzekering aangevraagd.

Afsluitmoment
Eigen risico
Iedereen die een zorgverzekering heeft, heeft een verplicht eigen risico. Dit bedrag is voor iedereen gelijk (€ 385,- in 2017). Je kunt zelf kiezen dit bedrag te verhogen of niet. Dit kun je doen door een vrijwillig eigen risico te kiezen. De keuze van onze klanten is de afgelopen jaren flink veranderd. In 2014 koos 20% ervoor het eigen risico maximaal te verhogen tot € 885,-. In 2015 is dit al 24% en ook in 2016 stijgt dat percentage weer: naar 25,5%. Steeds meer mensen kiezen hiervoor omdat ze weinig tot geen kosten maken die uit de basisverzekering vergoed worden. Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico gaat je maandpremie omlaag. Het is wel slim om wat geld achter de hand te houden. Als er wel wat gebeurt, moet je dit hele bedrag aan je zorgverzekeraar betalen.

Keuze voor eigen risico
Afsluiten op mobiel steeds populairder
Independer merkt op dat steeds meer mensen hun website bezoeken op hun mobiele telefoon. In het overstapseizoen van 2015-2016 kwam 34% van het bezoek op de website van Independer via mobiel. Het afgelopen seizoen was dit 41,5%. Dit geldt niet alleen voor zorgverzekeringen maar ook voor andere productgroepen zien ze dat steeds meer bezoekers via hun mobiele telefoon op de website komen. De verwachting is dat dit percentage in de toekomst alleen maar oploopt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief