Een losse aanvullende verzekering afsluiten: verstandig of niet?

Losse aanvullende verzekering

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk te kiezen voor een losse aanvullende verzekering. Je sluit dan je basisverzekering bij verzekeraar A af en je aanvullende verzekering bij verzekeraar B. Maar dit is niet altijd voordelig.

Waarom een losse aanvullende verzekering?
Stel je ziet dat de basisverzekering van verzekeraar A de voordeligste is. Maar deze verzekeraar heeft geen aanvullende verzekering die bij je wensen aansluit. Dan kun je er voor kiezen om een aanvullende verzekeraar bij verzekeraar B af te sluiten. Niet iedere verzekeraar biedt je de mogelijkheid alleen een aanvullende verzekering af te sluiten. En als ze dat wel doen, zijn er vaak voorwaarden aan verbonden.

Waarom geen losse aanvullende verzekering?
Ondanks dat het soms misschien heel aantrekkelijk is om een losse aanvullende verzekering af te sluiten, is dit vaak niet verstandig. Omdat verzekeraars vaak speciale voorwaarden stellen aan het afsluiten van een losse verzekering, kom je vaak minder voordelig uit. Waarom kun je beter niet een losse aanvullende verzekering afsluiten?

  1. Declareren wordt lastiger
    Sommige vergoedingen komen gedeeltelijk uit de basisverzekering en gedeeltelijk uit een aanvullende verzekering. Dit geldt bijvoorbeeld voor gehoorapparaten. Je zorgverlener (of jij zelf) moet dan je rekening bij twee verzekeraars declareren. Dit kan in sommige gevallen voor problemen zorgen.
  2. Je moet soms een gezondheidsverklaring invullen
    Meestal hoef je alleen een gezondheidsverklaring in te vullen als je een verzekering aanvraagt met een hoge vergoeding. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering met een volledige vergoeding voor fysiotherapie of € 1.500 voor de tandarts. Als je een losse aanvullende verzekering aanvraagt, willen sommige verzekeraars alsnog die gezondheidsverklaring van je hebben. Ook al is de vergoeding dan niet zo hoog. Ze kunnen dan op basis van je antwoorden beslissen om je niet te accepteren voor de verzekering.
  3. Je betaalt soms toeslag op de premie
    Veel mensen willen een losse aanvullende verzekering omdat ze bij een andere verzekeraar een goedkopere basisverzekering hebben gezien. Door de verzekeringen apart van elkaar af te sluiten besparen ze premie. Kijk hier wel altijd goed naar. Sommige verzekeraars rekenen namelijk een toeslag als je een losse aanvullende verzekering aanvraagt. Je betaalt in sommige gevallen wel 50% extra per maand.

Ben je benieuwd welke verzekeraars een losse aanvullende verzekering aanbieden? En wat de voorwaarden hiervoor zijn? Kijk voor een compleet overzicht op de website van Independer.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief