Fysiotherapie: zo zit het

Fysiotherapie in 2017: zo zit het

Veel Nederlanders gaan regelmatig naar fysiotherapie. Helaas worden deze kosten bijna nooit uit de basisverzekering vergoed. Alleen als je een chronische aandoening hebt, kom je hiervoor in aanmerking. Maar is het dan verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten? Niet altijd, we leggen het je uit.

Basisverzekering vs. aanvullende verzekering

De basisverzekering vergoedt fysiotherapie alleen bij een chronische aandoening of ziekte die staat op de lijst Borst. Is dat bij jou het geval? Dam krijg je fysiotherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen moet je zelf betalen. Hier kun je wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.

àGoed om te weten: de eerste 20 behandelingen betaal je maar één keer zelf als het gaat om dezelfde (chronische) aandoening of ziekte. Over de vergoeding vanuit de basisverzekering betaal je je eigen risico. Dit betaal je elk jaar opnieuw.

Zelf betalen is soms goedkoper

Kijk goed naar hoeveel behandelingen je denkt nodig te hebben. Is je aandoening chronisch? Dan weet je dat je 20 behandelingen nodig hebt. Tenzij je deze al een keer betaald hebt. Als je behandeling niet chronisch is, kun je het beste met je fysiotherapeut overleggen hoeveel behandelingen hij of zij denkt dat je nodig hebt. Ga er vanuit dat een behandeling gemiddeld 30 euro kost en een aanvullende verzekering ongeveer 10 euro per maand voor 6 behandelingen. Nu kun je de rekensom maken.

àRekenvoorbeeld: Marcel loopt al een tijdje bij de fysiotherapeut. Zijn aandoening is niet chronisch, hij krijgt dus niks vergoed vanuit de basisverzekering. Zijn fysiotherapeut zegt dat hij komend jaar nog drie behandelingen nodig heeft. Dit kost Marcel 90 euro. Als hij een aanvullende verzekering afsluit, betaalt hij ongeveer 120 euro (voor een heel jaar) voor die verzekering. Hij betaalt dus eigenlijk meer voor de aanvullende verzekering dan als hij de behandelingen zelf had betaald.
Heeft Marcel uiteindelijk toch meer behandelingen nodig? Dan haalt hij het er wel uit.

Tips:
1. Check de contractering.

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met fysiotherapeuten. Moet je naar een andere zorgverlener? Kijk dan goed of deze wel gecontracteerd is. Als dit namelijk niet het geval is, krijg je waarschijnlijk niet je hele rekening vergoed. Kijk op de website van Independer voor een volledig overzicht van gecontracteerde zorg.

2. Let op de medische selectie
Kies je voor een aanvullende verzekering met een volledige vergoeding voor fysiotherapie? Dan moet je door een medische selectie heen. De zorgverzekeraar wil dan een aantal dingen van je weten. Bijvoorbeeld: verwacht je komend jaar kosten voor fysiotherapie te maken? Of: heb je afgelopen jaar kosten voor fysiotherapie gemaakt?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.

 

 

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief