ADHD? Let op je zorgverzekering

ADHD? Let dan goed op je zorgverzekering

Heb je ADHD? Dan gebruik je waarschijnlijk ook medicijnen. Het is daarom extra belangrijk dat je goed naar je zorgverzekering kijkt. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je deze medicijnen vergoed krijgt.

Vergoeding ADHD-medicijnen
Er zijn verschillende soorten ADHD-medicijnen: Ritalin, Strattera, Concerta en Amfexa. Deze worden helaas niet allemaal volledig vergoed. Gebruik je Ritalin? Dan vergoedt de basisverzekering je kosten. Gebruik je één van de andere medicijnen? Dan moet je een gedeelte bijbetalen. De basisverzekering vergoedt het medicijn tot de prijs van Ritalin. De rest is je eigen bijdrage. Je kunt hier gelukkig wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Kijk in het vergoedingenoverzicht van Independer om te zien welke verzekeraar de beste vergoeding voor jou biedt.

Eigen risico of eigen bijdrage
Iedereen in Nederland heeft een verplicht eigen risico. Voor 2017 is de hoogte hiervan (net als in 2016) € 385,-. Je eigen risico betaal je als je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. Omdat Ritalin uit de basisverzekering komt, moet je hier dus ook je eigen risico over betalen. Gebruik je Strattera, Concerta of Amfexa. Dan krijg je een gedeelte vergoed uit de basisverzekering (de kosten voor Ritalin) en de rest is eigen bijdrage. Je betaalt in dit geval dus zowel je eigen risico als je eigen bijdrage. Heb je een aanvullende verzekering die ADHD-medicijnen vergoedt? Dan krijg je je eigen bijdrage vergoed en betaal je alleen je eigen risico.

Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn totaal verschillend. Lees alles over het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage.

Voorbeeld:
Je gebruikt Amfexa. Een doosje hiervan kost € 27,18. Helaas wordt dit niet helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. Je krijgt de kosten van Ritalin vergoedt. Dat is in dit voorbeeld € 3,63. Hier betaal je je eigen risico over. Het overige bedrag ( je eigen bijdrage) moet je zelf betalen. Dit is € 23,55.

  • Heb je een aanvullende verzekering voor ADHD-medicijnen? Dan betaal je alleen de € 3,63 zelf. Je eigen bijdrage(€ 23,55) wordt namelijk vergoedt door de aanvullende verzekering.
  • Heb je geen aanvullende verzekering voor ADHD-medicijnen? Dan betaal je je eigen risico (€ 3,63) en je eigen bijdrage (€ 23,55) helemaal zelf.

Tip: kun je naar je eigen apotheek?
Kijk naast de vergoedingen ook naar het type polis. Sommige verzekeraars willen namelijk dat je je medicijnen bij een internetapotheek haalt. Dit zijn vaak verzekeraars met een budgetpolis. Kijk hier dus goed naar voordat je een verzekering afsluit.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief