Zwanger? Check je zorgverzekering in 3 stappen

Ben je zwanger of hoop je dat  te worden? Kijk dan goed naar je zorgverzekering. Volg deze 3 stappen je ziet direct wat voor verzekering voor jou de beste keuze is.

Stap 1: kies de juiste basisverzekering
De basisverzekering vergoedt veel kosten rondom je zwangerschap. Denk bijvoorbeeld onder andere aan afspraken en controles bij de verloskundige, gynaecologische hulp en bevallen in het ziekenhuis als dat medisch noodzakelijk is. Omdat de inhoud van de basisverzekering door de overheid bepaald wordt, is deze bij iedere verzekeraar gelijk. Het maakt dus voor de vergoedingen niet uit welke basisverzekering je afsluit. Kijk voor alle zwangerschapsvergoedingen vanuit de basisverzekering in ons overzicht.

Het is belangrijk dat je weet welk soort basisverzekering je gaat afsluiten. Er zijn vier verschillende soorten basisverzekeringen:

  • Restitutieverzekering.
  • Combinatieverzekering.
  • Naturaverzekering.
  • Budgetverzekering.

Kies je bijvoorbeeld een natura- of budgetverzekering? Dan krijg je alleen je zorgkosten vergoed als je naar een gecontracteerd ziekenhuis gaat. Dit is belangrijk om rekening mee te houden. Bij een restitutieverzekering mag je zelf je zorgverlener of ziekenhuis kiezen. Daarom zijn deze verzekeringen vaak duurder dan de andere basisverzekeringen.

Stap 2: Kies je voor een aanvullende verzekering?
Voor de kosten die niet vanuit de basisverzekering vergoed worden, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Denk hierbij aan kosten die je maakt die niet medisch noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld: zwangerschapscursussen, het kraampakket of babymassage. En wil je sowieso in het ziekenhuis bevallen, ook als het niet medisch noodzakelijk is? Dan vergoedt de basisverzekering dit helaas niet, maar een aanvullende verzekering wel.

Stap 3: eigen risico verhogen of niet?
Bijna alle kosten die vanuit de basisverzekering vergoed worden, vallen onder het eigen risico. Voor zorg rondom je zwangerschap zijn er wel wat uitzonderingen. Voor zorg van de verloskundige en huisarts en voor kraamzorg betaal je bijvoorbeeld geen eigen risico. Maar moet je met de ambulance naar het ziekenhuis? Of moet je bloedonderzoek laten doen? Dan valt dit wel onder je eigen risico. Wel goed om rekening mee te houden als je denkt aan een vrijwillig eigen risico. Want dan moet je een groter bedrag zelf betalen voordat je zorg vergoed krijgt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief