Aanvullende verzekering, welke zorg valt er onder?

Aanvullende verzekering, welke zorg valt er onder?

Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet in de basisverzekering is opgenomen. Heb je volgend jaar bijvoorbeeld fysiotherapie nodig? Dan is een aanvullende verzekering een interessante optie. Er zijn veel soorten aanvullende verzekeringen. Er is dus altijd een pakket dat aansluit op jouw zorgbehoeften.

Welke zorg valt onder een aanvullende verzekering?

De aanvullende zorgverzekering valt niet onder de Zorgverzekeringswet. Dit houdt in dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen welke aanvullende verzekeringen aangeboden worden en tegen welke voorwaarden. Voor welke zorg kun je jezelf onder andere aanvullend verzekeren?

  • Vergoeding voor een bril of lenzen.
  • Reisvaccinaties en extra zorg in het buitenland.
  • Vergoeding kraamzorg en bevalling, bijvoorbeeld een kraampakket.
  • Vergoeding voor tandzorg en orthodontie (bij een tandartsverzekering).
  • Behandelingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, manuele therapie of oefentherapie.
  • Behandelingen die vallen onder alternatieve zorg (bijvoorbeeld acupunctuur of homeopathie).

Vergoeding aanvullende verzekering

Een aanvullende zorgverzekering betekent niet automatisch dat alle zorgkosten volledig vergoed worden. Vaak wordt er een maximaal aantal behandelingen vergoed of wordt er een budget beschikbaar gesteld. Houd hier dus rekening mee. Bij een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico, maar er kan wel een eigen bijdrage van toepassing zijn.

Wanneer is een aanvullende verzekering interessant?

Met een aanvullende verzekering betaal je voor zorg die je nodig verwacht te hebben. Wanneer je gezond bent en weinig tot geen zorg nodig hebt, dan is een aanvullende verzekering vaak overbodig. Het is in veel gevallen koffiedik kijken welke zorg je nodig gaat hebben het komende jaar: dat is het risico van verzekeren.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je een burn-out krijgt, of door omstandigheden fysiotherapie nodig hebt. Een aanvullende verzekering geeft in dat geval een geruststellend gevoel. Zo heb je bij onverwachtse zorgkosten altijd vergoedingen achter de hand.

Acceptatie aanvullende verzekering

Voor een aanvullende zorgverzekering geldt geen acceptatieplicht. Dit betekent dat de zorgverzekeraar niet verplicht is om je te accepteren voor een aanvullende verzekering. Een medische selectie kan van toepassing zijn, waar bijvoorbeeld een medische verklaring voor afgegeven moet worden.

Ook is het mogelijk dat de zorgverzekeraar een hogere premie hanteert in speciale gevallen. Dit kan voorkomen wanneer je ouder bent of chronisch ziek bent. Niet bij alle aanvullende verzekeringen geldt een acceptatieprocedure. Ben je van plan om jezelf aanvullend te verzekeren? Check dan of de zorgverzekeraar naar keuze een acceptatieplicht hanteert en welke stappen je eventueel moet ondernemen.

Is een aanvullende verzekering voordelig?

Een aanvullende verzekering is voordelig als deze goed aansluit op jouw zorgbehoeften. Zie het als een schoen die als gegoten moet zitten. Je bent te duur uit als je een pakket kiest met meer vergoedingen dan je nodig hebt.

Dit geldt natuurlijk ook wanneer je een pakket afneemt met minder vergoedingen dan je daadwerkelijk nodig hebt. Heb je meer zorg nodig dan vergoed wordt? Dan moet je dit uit eigen zak betalen.

Losse aanvullende verzekering afsluiten

Heb je bij een andere zorgverzekeraar een aanvullende verzekering gezien die bij je past? Dan hoef je in sommige gevallen niet per se je basisverzekering over te sluiten. Sommige zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om een losse aanvullende verzekering af te sluiten. Zo kun je bij zorgverzekeraar A je basisverzekering en bij zorgverzekeraar B je aanvullende verzekering afsluiten.

Dit is echter niet altijd de makkelijkste optie. Je moet namelijk in veel gevallen bij twee verschillende zorgverzekeraars declareren. Kies je ervoor om je aanvullende verzekering los af te sluiten? Dan gelden er soms speciale voorwaarden of toeslagen. Raadpleeg de zorgverzekeraars naar keuze voor de opties en mogelijkheden.

 

Dit dossier is tot stand gekomen in samenwerking met UnitedConsumers

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief