Tussen de 500.000 en 700.000 mensen hebben in 1 jaar last van een depressie. Dat zijn er dus verschrikkelijk veel!

Iedereen heeft weleens een sombere dag of enkele sombere dagen achter elkaar, maar een depressie is veel ernstiger.

Als je een depressie hebt, betekent het dat je geestelijk lijdt. Je hebt er elke dag last van. Depressie is een ingewikkelde ziekte waarbij verschillende delen van je hersenen betrokken zijn.

Er zijn verschillende depressies. Bij een lichte depressie kun je met weinig hulp toch verder. Een huisarts of praktijkondersteuner kan je vaak al in een paar gesprekken helpen. Bij een ernstige depressie heb je veel meer klachten, die ook ernstiger zijn. Het beste is dan om zo snel mogelijk een verwijzing te krijgen naar de Specialistische GGZ. Vraag je huisarts om een verwijzing naar een GGZ instelling die geen wachtlijst heeft, dan kun je snel in behandeling komen.

Hoe lang duurt een depressie?

Een depressie kan een paar weken of zelfs maanden duren. Sommige mensen raken in hun leven één keer depressief, andere mensen krijgen vaker last van een depressie. En het is nog steeds onduidelijk waarom de ene persoon wel last krijgt van een depressie en de andere persoon niet.

Iedereen heeft wel eens last van een sombere periode. Een depressie is meer dan vaak somber zijn. Waaraan herken je een depressie?

De klachten verschillen voor iedere persoon, maar een depressie heeft vaak grote invloed. Vaak heb je helemaal nergens energie voor. Je slaapt slecht en als je in de ochtend wakker wordt ben je al verschrikkelijk moe…, terwijl de dag nog moet beginnen…! Verder heb je veel meer moeite met je werk dan normaal. Je kunt het bijna niet volhouden om naar je werk te gaan. Je ziet overal tegenop. Je hebt de neiging om niet goed te zorgen voor het huishouden en jezelf. Je sport minder, eet minder gezond. Ook zoek je minder contact met je vrienden, je trekt je steeds meer terug. Daardoor kom je steeds meer alleen te staan: dat maakt dan weer jouw negatieve gevoel over jezelf sterker. Het is alsof je in een groot zwart gat zit.

Lijst kenmerken depressie

Als je last hebt van een depressie heb je altijd last van:

  • Een somber gevoel, wat elke dag weer terugkeert.
  • Minder plezier in de dingen, minder interesse in bijna alles

En er zijn nog meer kenmerken. Als je een depressie hebt, herken je vast een aantal van de volgende klachten:

  • Concentratieproblemen of besluiteloosheid
  • Een gevoel van dat je niks waard bent, of schuldgevoelens
  • Vermoeidheid en verlies van energie
  • Geen zin hebben in seks
  • Vaak terugkerende negatieve gedachten, veel piekeren
  • Duidelijke verandering in gewicht, veel meer eten of juist veel minder
  • Slaapproblemen: meer of juist minder slapen
  • Voortdurende onrust of traagheid met je lichaam

De behandeling van een depressie. Je wilt je snel weer beter voelen!

Het is belangrijk dat als je de bovenstaande klachten herkent, je er niet mee blijft rondlopen. Ga zo snel mogelijk naar jouw huisarts en vraag een verwijzing naar een specialistische GGZ.

Veel GGZ instellingen hebben wachtlijsten en dat is natuurlijk niet wat je wil. Jij wil snel behandeld worden. Als een GGZ behandelingen aanbiedt die volledig online zijn, dan zijn is er bij hun vaak geen wachtlijst.

Een behandeling bestaat uit bepaalde onderdelen.

Diagnose

Het eerste deel is de diagnose. De behandelende psycholoog wil heel duidelijk in kaart brengen wat jouw specifieke situatie is, welke klachten je hebt, hoe ernstig de klachten zijn en welke gedachten zich in jouw hoofd afspelen.

Activering

Het tweede deel is meestal activering.

De negatieve vicieuze gedragscirkel moet doorbroken worden.
Als je weinig doet, onderneemt, krijg je nergens voldoening uit en daardoor wordt je steeds meer somber, waardoor je nog minder gaat doen….enz.

Dus is het het beste om samen vast te stellen welke dingen je eigenlijk altijd wel leuk vond en graag deed. Daarnaast zijn er zaken die je wel moet doen in een week of misschien iedere dag.

En nu ga je samen een nieuw dagschema maken waarin de balans gezocht gaat worden van nuttige dingen doen en leuke dingen doen. En vooral inzicht krijgen, in wat jouw weer voldoening geeft.

Maar je gaat ook inzicht krijgen in de dingen die je niet (meer) graag doet en dingen die je het liefst wil vermijden.

Gedrag begrijpen

Het derde deel is vooral je eigen gedrag goed begrijpen en inzicht krijgen in jouw “automatische negatieve gedachten”. Dat noemen we cognitieve therapie.
In dit deel is het van belang ook weer positieve (levens)doelen te kunnen formuleren. Want dat kan helpen om weer energie te krijgen.

Kijken naar je leefregels

Het vierde deel is kijken naar je leefregels of kernovertuigingen. Cognitieve therapie richt zich op het verband tussen denken en voelen. Soms is er ook sprake van bepaalde ‘leefregels” die juist veel beperkingen opleveren. Bijvoorbeeld: “Ik moet alles wat ik doe goed doen, anders ben ik niets waard.”

Aangezien een mens eenvoudigweg niet alles goed kan doen, is de kans groot dat zo’n leefregel sombere gevoelens oplevert. Veel leefregels worden al op jonge leeftijd gevormd. De psycholoog gaat helpen die negatieve spiraal te doorbreken.

Terugvalpreventie

Het vijfde deel is vooral gericht op terugvalpreventie.

Terugvalpreventie is het aanleren van strategieën om te voorkomen dat de stemmingsklachten weer terugkeren. Eigenlijk is dat doel vanaf het begin van de behandeling al in de gedachte van de psycholoog. Want het doel is dat jij je weer goed voelt en vooral goed blijft voelen en weer kunt genieten van het leven.

Als je je depressief voelt heb je het idee dat het niet meer goed komt….maar gelukkig is dat niet waar. Een depressie is goed te behandelen en met de juiste behandeling ga je je weer snel beter voelen. Een totale behandeling kan 3-4 maanden duren. Vaak is het resultaat beter als je niet 1 maar 2 behandelsessies per week kunt afspreken.

Maar het belangrijkste is, dat je het vertrouwen hebt dat het weer goed gaat komen! En dat is de echte realiteit. Een depressie is goed behandelbaar!

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Ben je al weken neerslachtig en denk je dat je een depressie hebt? Doe dan dé online depressie test. Binnen enkele minuten weet je of je aan de kenmerken van een depressie voldoet. Of maak een vrijblijvend oriënterend gesprek met een psycholoog.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief