Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Het is een proces dat bestaat uit verschillende fases. Hoewel een stoppoging voor iedereen anders is, gaan de meeste stoppers vijf fases door. In deze blog bespreken we de beste stoppen met roken aanpak en geven we je tips om jouw stoppoging succesvol aan te pakken.

Stoppen met roken fase 1: Overwegen

Voordat je stopt met roken denk je na over wat dit inhoudt. Wat betekent roken voor jou? Wat zijn de voordelen van stoppen? En wat zijn de nadelen? Waarom zou je willen stoppen? In deze eerste fase is het belangrijk om goed na te denken over de verschillende aspecten van de verslaving. Dit kan je doen door met iemand te praten, zoals met een dierbare of met iemand die zelf ook gestopt is met roken. Het kan ook helpen om jouw gedachten hierover op te schrijven of een opdracht te doen.

Stoppen met roken fase 2: Voorbereiden

Wanneer je de knoop hebt doorgehakt kan het voorbereiden beginnen. Dit is namelijk een essentiële fase van het stopproces! Plan een stopdatum en zet deze vast. Neem genoeg tijd om jezelf voor te bereiden op het stoppen, maar stel het ook niet te ver uit. We raden daarom een datum binnen twee tot vier weken aan. Haal daarnaast tabaksproducten uit huis, praat over het stoppen met dierbaren en bekijk wat de mogelijkheden zijn voor hulpmiddelen en stopmethodes.

Stoppen met roken fase 3: informatie inwinnen

Wanneer je wilt stoppen met roken komen er veel dingen op je af. Welke hulpmiddelen zijn beschikbaar? Wat voor stopmethode past het beste bij jou? En kan stoppen met roken vergoed worden? De stopadviseurs van Stichting Stop Bewust informeren en adviseren je er graag over. Je kan in het telefonisch informatiegesprek al jouw vragen over het stoppen met roken kwijt. Zo weet je hoe je jouw stoppoging succesvol moet aanpakken.

Stoppen met roken fase 4: Zeg vaarwel tegen de sigaret!

Na het voorbereiden is het tijd om de sigaret echt naast je neer te leggen en te gaan stoppen. Dit kan op veel verschillende manieren. Het is natuurlijk een optie om cold turkey te stoppen, maar dit is voor de meeste stoppers geen succesvolle wijze. Er zijn verschillende hulpmiddelen en stopmethodes beschikbaar. Denk aan nicotinevervangers en medicijnen, maar ook acupunctuur, hypnotherapie en zelfhulpboeken.

Bewezen succesvolle hulpmiddelen kunnen worden gecombineerd met professionele begeleiding bij een stoppen-met- rokenprogramma. Dit wordt één keer per jaar volledig vergoed door de zorgverzekeraar zonder eigen risico.

Stoppen met roken fase 5: Volhouden

Nu je gestopt bent is het een kwestie van volhouden. Moeilijke momenten, verleidingen en trek naar een sigaret zullen het stoppen met roken soms lastig maken. Leer daarom met deze momenten om te gaan. Zoek afleiding, pak een rustmoment of leer een nieuwe, gezonde gewoonte aan waar je het roken mee kan vervangen.

Lijkt het jou wat om jouw stoppen met roken aanpak te bespreken met een stopadviseur? Vul een aantal vragen over je rookgedrag in en ontvang gratis telefonisch informatie van Dokter.nl in combinatie met Stichting Stop Bewust. In het adviesgesprek kun je de opties voor hulp en vergoedingen bespreken

Overweeg jij om te stoppen met roken? Maar weet je niet hoe je dit succesvol aan moet pakken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wat is een goede voorbereiding? Welke vergoeding is via de zorgverzekeraar mogelijk? Welk hulpmiddel is effectief, welke stopmethode heeft de beste resultaten? En… wat past het best bij jou? Maak dan een vrijblijvende afspraak en Stichting Stop Bewust helpt je met het beantwoorden van al deze vragen.

Ik maak graag een vrijblijvende afspraak
In samenwerking met onze partner Stichting Top Bewust
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief