Wanneer je een depressie hebt, kun je je erg alleen voelen. Je voelt je onbegrepen en wilt niemand tot last zijn. Bovendien lijkt iedereen behalve jij, gelukkig te zijn en zijn of haar leven op orde te hebben. Waarom lukt het jou niet om je zo te voelen? Iedereen lijkt het antwoord te hebben, maar niemand de oplossing. Bij een instellingen zoals Sterk! GGZ, sta je er nooit alleen voor. Zij gaan samen met jou en verschillende gespecialiseerde disciplines aan de slag, zodat je weer plezier in het leven kunt hebben!

Iemand met een depressie kan zich erg eenzaam voelen en het idee hebben er alleen voor te staan. Dat je er daadwerkelijk helemaal alleen voor staat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Vaak zijn er juist heel veel mensen bereid om te helpen; ze weten alleen vaak niet goed hoe. Daarnaast is het vaak lastig voor omstanders om dichtbij je te komen. Mensen met een depressie hebben vaak de neiging zich erg terug te trekken. Dit doe je niet bewust. Het hoort bij de ziekte.

Je wilt niemand tot last zijn: anderen zitten vast niet te wachten op je geklaag en je verdriet. Wat de oorzaak van je eenzaamheid ook is, het feit blijft dat je je erg alleen kunt voelen. Of dat nou gegrond is of niet. Die gevoelens zijn er nou eenmaal en mogen er zijn. Gelukkig is er vaak wat aan te doen.

Onbegrip

Een depressie kan een grote impact hebben op je sociale leven. Wanneer mensen aan de buitenkant niet goed kunnen zien dat je ziek bent, hebben ze soms moeite met het inschatten van de ernst. Vervelende opmerkingen zoals: ‘’maar je ziet er toch goed uit?’’ zijn vaak goed bedoeld, maar helpen absoluut niet.

Daardoor kun je je onbegrepen en geïsoleerd voelen. Je naasten kunnen immers niet voelen wat jij voelt. Je vermijdt het contact terwijl je eigenlijk juist enorm veel behoefte hebt aan een luisterend oor en iemand die je begrijpt. Het liefst iemand die je vertrouwt en dicht bij je staat.

Sociale druk

Een andere oorzaak van eenzaamheid bij depressie, kan sociale druk van buitenaf zijn. Het lijkt vaak haast wel of iedereen zich altijd maar vierentwintig uur per dag gelukkig moet voelen. Social media, TV, tijdschriften: overal zie je beelden van gelukkige mensen. Maar waarom voel jij je dan niet zo? Probeer je op zo’n momenten te bedenken hoe irreëel dat is. Het is niet realistisch om je de hele dag blij en opgewekt te voelen. Het is oké om je zo nu en dan verdrietig, moe of boos te voelen. De kunst is om hier goed mee om te gaan en te accepteren dat je je zo voelt. Balans is het sleutelwoord hierbij. Bij een depressie is die balans natuurlijk ver te zoeken en voel je je bijna de hele tijd ‘slecht’.

Zo kunnen anderen jou helpen

Wanneer je in een depressie terecht komt, zullen de adviezen je waarschijnlijk om de oren vliegen. Je moet van alles. Iedereen heeft wel een idee wat het beste voor je is. Bovendien veranderen de mensen om je heen plotseling in huis-, tuin- en keukenpsychiaters: iedereen heeft zo zijn eigen vermoeden over wat de oorzaak is. Je hebt gewoon wat te weinig geslapen, te hard gewerkt enzovoort.

Geef geen advies

Probeer als buitenstaander niet te veel advies te geven aan iemand die depressief is. Het is niet zo dat deze persoon opeens niks meer weet. Het probleem is vaak niet dat iemand niet weet hoe hij of zij goed voor zichzelf moet zorgen, maar juist dat het diegene niet goed lukt. Zeggen dat iemand gezond moet eten en goed moet slapen of juist moet gaan sporten heeft dus geen zin.

Toon begrip

Wat je wel kunt doen is er voor die persoon zijn. Toon begrip en empathie. Oordeel niet en bied een luisterend oor. Al is het maar af en toe een belletje, kaartje of berichtje. Probeer te laten weten dat je er voor hem of haar bent en dat deze persoon er toe doet. Vraag ook of je wat kunt doen. Met een klein klusje is iemand vaak al erg geholpen. Of neem bijvoorbeeld iets te eten mee. Heb daarnaast niet de illusie dat je iets terug kunt verwachten. Iemand met een depressie is niet zichzelf en zal verder misschien weinig interesse terug tonen. Dit is niet bewust. Wanneer je deze tips in gedachten houdt, dan kom je al een heel eind.

Dit kun je zelf doen

Vertel je naasten wat er speelt

Zoals eerder stond beschreven, zullen mensen niet altijd begrijpen wat een depressie precies inhoudt. Probeer in dat geval duidelijk te zijn. Leg uit wat er speelt. Verwijs ze desnoods naar een website en praat over je gevoelens. Dat is absoluut niet makkelijk, maar kan wel heel erg helpen en opluchten. Onbekend maakt onbemind zeggen ze wel eens. Wanneer je er met je naasten over praat dan begrijpen ze het beter.

Vermijd Social Media

Maken al die blije beelden op bijvoorbeeld: Instagram en Facebook je alleen maar eenzamer en ongelukkiger? Dan kun je het misschien beter (tijdelijk) vermijden. Verwijder de applicatie bijvoorbeeld van je telefoon, dan kom je minder in de verleiding erop te kijken. Desnoods verwijder je je account definitief. Houd in je achterhoofd dat je niemand verschuldigd bent om hier uitleg over te geven. Het gaat om jouw herstel.

Accepteer hulp

Probeer wanneer iemand je hulp aanbiedt, dit te accepteren. Mensen vragen niet voor niets of ze wat voor je kunnen betekenen. Sterker nog, ze zullen je graag helpen. Daardoor voelen omstanders zich minder nutteloos.

Bedenk iets kleins dat makkelijk uit te voeren is: samen een wandeling maken, een kleine boodschap doen, een kop koffie drinken enzovoort.

Vul niet in voor een ander

Vul vooral niet in voor een ander. Je zult vaak denken dat je het niet waard bent en kunt niet begrijpen dat anderen überhaupt nog naar je omkijken. Hoewel je dat nu misschien niet kunt zien, is dat natuurlijk grote onzin. Ook jij doet ertoe. Probeer niet van alles te bedenken over wat anderen mogelijk wel niet over je zullen denken. Meestal zijn die gedachten hartstikke onrealistisch.

Zoek hulp

Een depressie gaat meestal niet vanzelf over. Hulp zoeken is geen schande. Iedereen heeft wel eens ergens hulp bij nodig. Accepteer dat je sommige problemen nou eenmaal niet alleen kunt oplossen. Het hebben van een depressie is net zo normaal als wanneer je een been breekt. Het probleem is alleen dat het minder makkelijk te behandelen is. Accepteer, hoe moeilijk dat ook is, dat je ziek bent en dat de symptomen, zoals eenzaamheid, bij je ziekte horen en dat je niet jezelf bent.

Wanneer je dus nog geen professionele hulp hebt gezocht, is het beter dat je dit alsnog gaat doen. Zelfs wanneer je twijfelt of je wel echt een depressie hebt of dat er mogelijk iets anders aan de hand is. Een instelling die onder andere gespecialiseerd is in depressie en waar je er in ieder geval nooit alleen voor staat is STERK! GGZ. Hier kun je je binnen de instelling of ambulant laten behandelen. Vind je het eng om je probleem aan de telefoon uit te leggen? Stuur dan gerust een mailtje. Lukt het je niet om zelf hulp te zoeken, probeer het dan te vragen aan iemand die je vertrouwt. Accepteer hulp wanneer iemand dit aanbiedt.

Tot slot

Een depressie kan je leven behoorlijk beïnvloeden en is iets waarbij je je erg alleen kunt voelen. Met de juiste behandelaren is het mogelijk om een oplossing te vinden om weer te functioneren met je klachten, zodat je je weer als jezelf kunt voelen en weer plezier kunt hebben in het leven.

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Ben je al weken neerslachtig en denk je dat je een depressie hebt? Doe dan dé online depressie test. Binnen enkele minuten weet je of je aan de kenmerken van een depressie voldoet. Of maak een vrijblijvend oriënterend gesprek met een psycholoog.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief