“Kan ik niet gaan minderen met roken in plaats van stoppen?” is een veelgestelde vraag. Heeft het zin om minder te roken, of is een beetje roken ook al schadelijk?

Niet roken is het beste

Iedere keer wanneer je een sigaret opsteekt, wordt de zuurstofopname in het bloed beperkt. Er wordt adrenaline aangemaakt waardoor je hart in turbostand gaat functioneren. Daarom is roken slecht voor hart en bloedvaten. Roken is ook slecht voor de longen, omdat de longblaasjes door roken beschadigd raken. Iedere sigaret die je rookt is er dus één te veel. Hoe meer en hoe langer je rookt, des te meer schade er aan jouw lichaam toegebracht zal worden. Niet roken is daarom het allerbeste voor je gezondheid.

Is weinig roken wel veilig?

Maar is het ook zo dat er geen schade optreedt als je bijvoorbeeld vijf of minder sigaretten per dag rookt? Het standpunt van artsen is dat er geen veilige ondergrens bestaat voor roken. Zelfs het roken van één of twee sigaretten per dag is schadelijk. Dat komt doordat je longen ook bij weinig roken geïrriteerd raken. Zelfs wanneer mensen passief meeroken is er een verhoogde kans van 20% op het krijgen van longkanker.

Vanuit gezondheidsoverwegingen is minderen natuurlijk wel altijd beter dan meer roken. Een roker die denkt dat hij net zo goed een heel pakje kan roken in plaats van een paar sigaretten per dag, heeft het bij het verkeerde eind. Hoe minder sigaretten, hoe beter.

Minder roken en toch verslaafd

Minder roken is vaak niet zo gemakkelijk. Los van de gezondheid is er ook nog de tabaksverslaving. Sommige rokers denken dat ze hun verslaving onder controle hebben als ze zich beperken tot twee sigaretten per dag. In zekere zin hebben ze wel gelijk, want ze bepalen op deze manier zelf hoeveel ze roken. Ze hebben dus blijkbaar controle over hun eigen gedrag. Aan de andere kant zijn dezelfde rokers dan vaak wel de hele dag in hun hoofd bezig met die twee sigaretten die ze mogen roken. De beste strategie blijft dan ook helemaal stoppen met roken.

Minderen van sigaretten kan wel een goede tussenstap zijn

Minderen als onderdeel van een plan om definitief te stoppen kan in sommige gevallen wel verstandig zijn, in ieder geval voor twee soorten rokers:

  • Voor zeer zware rokers (meer dan 30 sigaretten per dag) is het een goed idee om eerst af te bouwen tot één pakje per dag. Wanneer ze daar eenmaal aan gewend zijn en hun nicotinebehoefte gedaald is tot een gemiddeld niveau, kan er een normale stoppen-met-rokenbehandeling met bijvoorbeeld nicotinevervangers gevolgd worden.
  • Voor rokers die moeite hebben met zelfcontrole kan minderen ook een goed idee zijn. Het voordeel van minderen is dan dat de stopper leert om controle te krijgen over zijn of haar rookgedrag. Dat is iets wat hard nodig is wanneer de roker helemaal
    gestopt is.

Stoppen met roken door het aantal sigaretten af te bouwen

Wil je gaan stoppen met roken door te minderen/afbouwen? Plan dan je stopdatum vier of vijf weken in de toekomst. Maak dan gebruik van een schema met 20% per week minderen om naar je stopdatum toe te werken.

Heb je een vraag over het stoppen met roken? De stopadviseurs van Stichting Stop Bewust helpen graag bij het vinden van het antwoord.

Vul een aantal vragen over je rookgedrag in en ontvang gratis telefonisch informatie van Dokter.nl in combinatie met Stichting Stop
Bewust.

Overweeg jij om te stoppen met roken? Maar weet je niet hoe je dit succesvol aan moet pakken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wat is een goede voorbereiding? Welke vergoeding is via de zorgverzekeraar mogelijk? Welk hulpmiddel is effectief, welke stopmethode heeft de beste resultaten? En… wat past het best bij jou? Maak dan een vrijblijvende afspraak en Stichting Stop Bewust helpt je met het beantwoorden van al deze vragen.

Ik maak graag een vrijblijvende afspraak
In samenwerking met onze partner Stichting Top Bewust
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief