Vakantie! Zon, zee en diarree…

Column door Karlijn Kampman

Nu ben ik nooit een groot wereldreiziger geweest, maar sinds ik werkzaam ben als arts infectieziektebestrijding bij de GGD, beperken mijn reisdoelstellingen zich veelal tot Europa.

Tuurlijk, in Europa kan je ook allerlei infectieziekten oplopen, maar met een potje handdesinfectans in mijn handtas red ik het tegenwoordig zeker tot in Turkije. Ook is het nodig vaccinaties te halen voor Turkije. Nu hoor ik u denken; vaccinaties voor Turkije? Ja, want Hepatitis A komt daar vaak voor. Hepatitis A is ook wel geelzucht. Kinderen worden er vaak niet zo ziek van, volwassenen kunnen zieker worden (diarree, geel zien, een leverontsteking krijgen). Het virus kan je oplopen via besmet voedsel en water, maar ook via ontlasting, de toiletbril, de deurkruk, etcetera. Ook als je geen klachten hebt, ben je toch besmettelijk voor anderen. En ook in een duur resort kun je Hepatitis A oplopen, want daar werken natuurlijk gewoon personen uit de plaatselijke bevolking!

Waar u ook mee op moet passen is een tatoeage laten zetten in het buitenland of een pedicure krijgen op het strand. Het kan zijn dat de instrumenten niet goed schoongemaakt zijn, waardoor u risico loopt op Hepatitis B. Hepatitis B is een ziekte die dezelfde klachten geeft als Hepatitis A. Hepatitis B wordt op een andere manier overgedragen, namelijk via seksueel contact en via bloed-bloed contact. Dus ook seks in het buitenland is een risico, gebruik daarom een condoom! Wat u kunt doen is een combinatievaccinatie laten zetten, die u zowel beschermt tegen Hepatitis A en B, dan heeft u het risico op beide ziektes gelijk enorm beperkt!

Wat mensen ook vaak mee naar huis nemen van vakantie is een darmbacterie. Als u erg ziek bent (koorts, bloed of slijm bij de ontlasting), is het erg verstandig om naar uw huisarts te gaan en uw ontlasting te laten onderzoeken. Als u in de zorg werkt of op een kinderdagverblijf is het ook belangrijk dat u overlegt met uw bedrijfsarts of werken met diarree wel zo verstandig is.

Tenslotte is er bij aankomst in uw accommodatie en bij thuiskomst in Nederland nog een infectieziekte waar u alert op kunt zijn; Legionella, ofwel de veteranenziekte. Legionella wordt veroorzaakt door een bacterie die met waternevel (douchen, de tuin sproeien) ingeademd kan worden. Vooral als u rookt, wat ouder bent en andere ziekten hebt, bent u extra bevattelijk voor het krijgen van een Legionella-longontsteking. Legionella zit eigenlijk altijd wel in waterleidingen, maar de bacteriën nemen toe (soms tot in ziekmakende hoeveelheden) in aantal als de leidingen langer dan een week niet gebruikt zijn. Bent u langer dan een week niet thuis geweest, of heeft de accommodatie waar u verblijft op vakantie een week voor uw aankomst geen gasten gehad? Laat dan het koude en het warme water een minuut stromen en ventileer tegelijkertijd de ruimte goed.

Er zijn genoeg mensen die niet ziek worden, ondanks dat ze genoeg risico lopen. Bovendien kunt u infectieziekten ook gewoon oplopen in Nederland. Bijvoorbeeld als uw hamburger van de BBQ niet goed doorbakken is. En ook een SOA is in Nederland eenvoudig op te lopen. Het kan daarom zijn dat u niet van plan bent ook maar één van de adviezen aan te nemen. Dan is er gelukkig altijd nog de normale basishygiëne, het handen wassen na toiletbezoek en voor het eten. En zorgen dat u gezond blijft, door niet te roken, een condoom te gebruiken, een gezonde levensstijl na te streven en gelukkig te zijn. Daar voorkomt u al een heleboel infectieziekteleed mee!

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief