Melk goed voor botten?

Melk-goed-voor-botten

Vroeger werd er door onze ouders altijd gezegd dat het erg gezond was om veel melk te drinken. Niet zo gek, want calcium is onmisbaar voor gezonde botten. Echter vandaag de dag horen we steeds meer geluiden om ons heen dat het drinken van veel melk misschien helemaal niet zo gezond is als dat we altijd hebben gedacht.

Uit onderzoekt blijkt namelijk dat melk helemaal niet zorgt voor sterkere botten. Maar dat mensen die veel melk drinken zelfs eerder kunnen komen te overlijden dan niet melk drinkers.

Aan het desbetreffende onderzoek deden 100.000 mensen mee over een periode van 10 tot 20 jaar. En gedurende deze periode werd de gezondheid alsmede de hoeveelheid zuivel, die zowel de mannen als de vrouwen dronken, in kaart gebracht.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die dagelijks 3 glazen melk of meer dronken een grotere kans liepen om voor het einde van het onderzoek te overlijden. Daarnaast hadden deze vrouwen voor de helft meer kans op botbreuken en dan vooral aan de heup. Deze uitkomsten golden ook voor de mannen echter in mindere mate.

Men is het niet unaniem eens over de oorzaak, maar dit alles kan veroorzaakt worden door de suikers die in melk zitten. Uit studies bij dieren bleek dat deze suikers het verouderingsproces versnellen. Voor het eten van kaas en yoghurt werden echter tegenovergestelde resultaten bereikt. Mensen die meer yoghurt eten, hebben een minder grote kans op botbreuken. Dat komt dan weer omdat deze suikers in mindere mate in melkproducten als yoghurt en kaas zitten.

Al met al is er veel meer onderzoek nodig om te kunnen bepalen of de adviezen die men vandaag de dag geeft over zuivel wel of niet aangepast moeten worden. Maar ook hier geldt; geniet met mate.

11 reacties op “Melk goed voor botten?
  1. Wat is dan wel een goede bron, of beter nog de beste bron, voor calcium?

    Geschreven door marlena op
  2. Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.

    Geschreven door Tandor op
  3. Fruitfruit en groente bevat genoeg calcium eeg er gewoon meer van of notenmelk of rjjste melk

    Geschreven door fruitman op
  4. Mijn oude vader was 94 leed aan osteoporose,
    dronk veel melk, was veel buiten, zwaar werk.
    Mijn moeder nu 97 lijdt niet aan osteoporose en drinkt altijd veel melk.

    Geschreven door williaan op
  5. bronvermelding? onderzoeksresultaten.pdf?
    Niks. Lekker. Doen we helemaal niks mee.
    Melk is gezond.

    Geschreven door dennis emmers op
  6. O dat is zeldzaam tegenwoordig .. Zonder medische toezicht worden we niet meer zo oud. Hoeveel mensen sterven er tegenwoordig al met 60 ? In Okinawa eten ze veel koolhydraat, fruit en groenten en een klein stukje vis. Ze worden gemiddeld 100 zonder problemen .. we kunnen 120 worden dat moet geen probleem zijn..

    Geschreven door Patrick op
  7. Nee, hoor. Jullie zaaien de onzekerheid met slechte onderzoeken die niet eens onderzoek mogen heten. Eiwitten uit melk worden afgebroken en worden aminozuren waaruit wij nieuwe eiwitten zelf maken.
    Vetten, die het meest gezond zijn uit de zuivel worden eruit gehaald, waardoor melk minder gezond wordt gemaakt.
    In de spijsvertering wordt lactose (disacharide) door het enzym lactase afgebroken tot de monosachariden (galactose en glucose) waaruit het is opgebouwd. Bij sommige mensen lukt het afbreken niet goed door een gebrek aan dit enzym. Zij zijn daardoor overgevoelig voor lactose, een aandoening die lactoseintolerantie wordt genoemd.
    Galactose is een belangrijke suiker in de hersenen cq onmisbaar. Glucose is een snelle suiker, algemeen aanwezig in vruchten e.d

    Geschreven door dennis emmers op
  8. Beste mensen,

    Mijn huisarts is net als ik al jaren geleden van de dierlijke voeding afgestapt. ”De beste beslissing die een mens kan maken”, drukte ze mij nog ‘ns op het hart.

    Omdat melk ons lichaam verzuurt, moet er kalk vrijkomen. Maar omdat wij dat zelf niet aanmaken moet dat uit onze botten komen. Botontkalking of osteoporose houden hier verband mee.

    Persoonlijk vind ik koeien uitmelken een domme praktijk. Pak ‘ns een pak amandelmelk – dan ben je zo om! Tegenwoordig wordt dat meestal nog met calcium verrijkt, net als bij soyamelk bijvoorbeeld.

    PS: Wist je dat er in koemelk pus zit? Getsiederrie!

    Geschreven door Pascal op
  9. koeien melk word al jaren verziekekt met conserverings middelen dat houd in als je er gevoelig voor bent,je binnen de kortste keren van aan de diaree gaat,ik heb zelf zeker een jaar gehad,maar wist niet waar het vandaan kwam, nu wel conserverings middel word overal bijgemengt zodat het in de winkel na een jaar of zo nog goed is, en dat geld voor alle etens waren waar het in zit!! want ja ze zouden een een pak melk weg moeten gooien, ik heb tegen een medewerker van Albert Hein en MT gezegt dat ze die troep uit de vakken moeten halen ,omdat er ook gepasteuriseerde melk is die 4 weken goed blijft,nou 2 weken later stond hij in een vak en ze lopen als een trein,eindelik gezonde melk ,maar let op want als hij toch gesteriliseerd is net zoals kaas BV het staat er in zulke kleine lettertjes op dedrukt dat het bijna niet telezen is ook bij andere voedingsmiddelen worst vlees envooral die bakjes met smaakmakers waar ook nog soja aan toegevoegt word,het is gewoon vergif kaas blift 2000 jaar goed

    Geschreven door piet Landa op
  10. hoi mensen ik ben nu pas 15 en ik weet al meer over melk dan wat jullie er over schrijven melk is goed voor je botten en der zit geen pus in dat wordt allemaal na gekeken in een zuivel fabriek en als ze de koeien gaan melken daar hebben ze tegenwoordig apparaten voor en die zien of koeien ziek of niet ziek zijn

    Geschreven door willow op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief
Dokter.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op 'ga verder' te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.
Ga verder