Slaap lekker, slaap je gezond

Slapen, we doen het allemaal. De één maakt wat meer uren dan de ander. Ondanks het feit dat we niet exact weten waarom we slapen, weten we wel dat het noodzakelijk is om lichaam en geest de kans te geven om te herstellen en tot rust te komen.

Maar hoeveel slaap is voldoende? Natuurlijk verschilt dit van persoon tot persoon, maar het advies ligt voor volwassenen om gemiddeld 7 á 8 uur te slapen. Voor jongeren geldt dat ze ongeveer tussen de 9 á 10 uur slaap nodig hebben, en kleine kinderen hebben ongeveer 12 uur slaap per nacht nodig. Baby’s uitgezonderd.

Gevolgen te weinig slapen

Verminderde concentratie

Omdat slapen bepalend is voor het vormen van langdurige herinneringen, zal het bij een slaaptekort moeilijker zijn om herinneringen en geleerde zaken terug te halen en verbanden te leggen. Daarnaast ben je minder alert en minder geconcentreerd.

Kans op overgewicht

Na een nacht waarin je te weinig hebt geslapen maakt het lichaam een hongerhormoon aan met de naam Leptine. Door dit hormoon zal je de hele dag een hongerig gevoel houden waardoor de kans op snacken groot is.

Minder aantrekkelijk

Gedurende de nacht maakt ons lichaam een groeihormoon aan wat er voor zorgt dat onze huid elastisch blijft, wat positieve effecten heeft op je metabolisme en wat goed is voor de spieren. Op lange termijn zal de huid zelfs sneller verouderen door een chronisch tekort aan slaap.

Slechtere weerstand

Een ander hormoon wat wordt aangemaakt tijdens de slaap is Cytokine. Cytokine reguleert het immuunsysteem en speelt een rol bij ontstekingsreacties. Wie onvoldoende slaapt produceert te weinig van deze “vechtbaasjes” waardoor ook de productie van antilichamen negatief beïnvloed wordt waardoor de kans op verkoudheid, griep en andere ziektes groter wordt.

Kans op somberheid

Wanneer er sprake is van structureel slaaptekort dan ben je eerder vatbaar voor moedeloosheid, somberheid en in sommige gevallen zelfs depressie. Goed uitgerust ben je dus minders snel geïrriteerd en minder vatbaar voor angstige gevoelens wat ingrediënten zijn voor een beter humeur.

Kans op hartaandoeningen

Chronisch slaaptekort zorgt voor de aanmaak van hormonen en chemische stofjes in ons lichaam die het risico op het ontwikkelen van onder andere hartaandoeningen, hoge bloeddruk en diabetes doen toenemen. We hebben dus voldoende slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Ook al is dat die hoeveelheid van persoon tot persoon anders. Echter, slaap lekker, slaap je gezond.

 

Bronnen: Goed.be en AD

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief