Voeding voor een betere concentratie

Voeding voor een betere concentratie

Langdurig je concentratie vast kunnen houden zorgt natuurlijk voor betere prestaties, zowel op school als op het werk. Voeding is één van de factoren die invloed heeft op ons concentratieniveau. Dus door welke voedingsmiddelen kunnen we ons beter concentreren?

De hersenen

De hersenen werken via een complex netwerk van zenuwcellen die met elkaar in contact staan en zo communiceren. Dit doen ze via stofjes die neurotransmitters worden genoemd. Om boodschappen op een zo optimale manier over te brengen moeten de hersenen voldoende zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd krijgen. Deze aanvoer verloopt via het bloed.

Voeding voor een betere concentratie

Vitamine B6

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, is van belang voor de energievoorziening en weerstand en is belangrijk voor de spijsvertering. Tevens zorgt vitamine B6 voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B6 werd vroeger Adermine genoemd en de chemische benaming is Pyridoxal en komt vooral voor in voeding die rijk is aan eiwitten.

Producten die, in verhouding, veel vitamine B6 bevatten zijn:

  • Gevogelte
  • Eieren
  • Vette vis zoals haring, zalm en tonijn
  • Volkoren pasta en volkoren brood
  • Walnoten
  • Bananen en peulvruchten.

Omdat vitamine B6 oplosbaar is in water is het advies om groenten met vitamine B6 in weinig water te koken. Daarnaast is vitamine B6 gevoelig voor verhitting zodat bij bakken en frituren vitamine B6 gedeeltelijk verloren gaat. Een te hoge dosering kan leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ligt op 1,5 milligram, en een tekort aan vitamine B6 komt bij ons bijna niet voor.

Vitamine B12

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen die zorgen voor het zuurstof transport, en voor een goede werking van het zenuwstelsel, en speelt het een rol bij de stofwisseling van foliumzuur. Deze vitamine wordt ook wel Cobalamine genoemd en zit alleen in dierlijke producten zoals melk, vlees, vis en eieren.

Je kunt vitamine B12 vooral vinden in:

  • Zalm
  • Kabeljauw
  • Hamburgers
  • Kwark en eieren.

De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 op 2,8 microgram gezet maar wanneer je meer inneemt dan heeft dat geen nadelig effect.

Omega 3 vetzuren

Dit zijn meervoudige onverzadigde vetzuren waarvan de bekendste ALA (alfa-linoleenzuur een plantaardig omega 3 vetzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docasahexaeenzuur), beide viszuren zijn. Deze vetzuren geven bescherming tegen hart- en vaatziekten en deze vetzuren maken de wanden van de cellen “soepel” waardoor prikkels in de hersenen beter en sneller worden doorgestuurd wat bijdraagt aan een betere concentratie.

Producten die rijk zijn aan Omega 3 vetzuren zijn:

  • Haring
  • Makreel
  • Zalm
  • Paling
  • Sardines en forel bevatten veel EPA en DHA
  • Lijnzaadolie
  • Sojaolie
  • Walnoten
  • Raapzaadolie en plantaardige margarine bevatten weer veel ALA.

De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks 450 milligram Omega 3 vetzuren EPA en DHA binnen te krijgen en 2 gram ALA.

Zink

Zink is naast dat het nodig is voor een goede werking van het immuunsysteem, groei- en ontwikkeling van onder andere botten, huid en haren ook verantwoordelijk voor een goed geheugen. Het komt vooral voor in vlees, vis, peulvruchten en rijst. Producten die rijk zijn aan zink zijn:

  • Oesters
  • Hamlappen
  • Halfvolle melk
  • Volkoren brood
  • Sinaasappelen
  • Pompoenzaden.

IJzer

IJzer is een mineraal dat zorgt ervoor dat zuurstof in het bloed beter getransporteerd wordt en je immuunsysteem wordt in goede conditie gehouden wanneer je genoeg ijzerhoudende voeding eet. Het lichaam produceert meer energie. Je voelt je beter in je vel, energieker en je bent minder vatbaar voor ziektes. Belangrijk om te weten is dat wanneer je een tekort aan ijzer hebt, dat je je dan minder goed kan concentreren. IJzer zit vooral in rund- en lamsvlees, volkorenbrood, volkorenpasta, broccoli en sperziebonen en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen.

Glucose

Voor een goed functioneren van je geheugen en je goed kunnen concentreren is het belangrijk dat er een gelijkmatige stroom van glucose in je bloed is. Je kunt hiervoor zorgen door iedere drie uur je lichaam een nieuwe dosis glucose te geven. Om dat te realiseren start je de dag met een gezond ontbijt en dat bestaat uit gezonde vetten, eiwitten en langzame suikers gecombineerd met vezels uit koolhydraten.

Naast voeding zijn ook stress en slapen belangrijk voor je concentratie. Door stress wordt onder andere de eetlust aangetast en des te minder (goede) slaap iemand per nacht heeft, des te lager is het concentratieniveau.

 

Bronnen: Vitamine-info, voedingscentrum en Hersenstichting

Delen:  
3 reacties op “Voeding voor een betere concentratie
  1. Bloedvlekken in blaas

    Geschreven door Lucas op
  2. hallo mijn naam is Petra holthuijsen ik ben jaren verslaafd geweest aan coke en had veel mediceien voor stemen maar die heb ik allang niet meer maar ben ook met een antal pillen gestopt maar ik kaneten wat ik wil maar ik val alleen maar af ik had eerst maat 27toen ik gebruikte ik was binnen en ik had maat 46 gekregen maar ik had ook rispidal maar die heb ik niet meer dus ben ik van maat 46 naar maat 38 gegaan ik vind het wel hard gaan in nog geen jaar tijd 18kilo kwijt hoe kan dat ?

    Geschreven door petra holthuijsen op
  3. Ik denk dat je lichaam toch nog wat langer nodig heeft om van alles te herstellen…ik weet natuurlijk ook niet hoe het met je eetgewoontes is e.d.
    Bespreek het eens met je arts.

    Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief