Is honing gezonder dan suiker?

0000109003-5

Een bekende Amerikaanse wetenschapper Keith Kantor, Ph.D zegt altijd: Suiker is suiker. En honing is (voornamelijk) suiker. Maar als je de keuze tussen de twee vanuit gezondheidsperspectief bekijkt, kies dan de kant van het kleverige spul.

Je lichaam breekt voedsel af in glucose om het te gebruiken voor brandstof. Hoe complexer een levensmiddel – zoals een koolhydraat – wordt, hoe meer werk er voor nodig is om het af te breken.

Suiker wordt gemaakt van 50 procent glucose en 50 procent fructose. En wat ons lichaam niet meteen gebruikt aan glucose dat slaat ons lichaam op als vet. Honing bestaat uit slechts 30 procent glucose en minder dan 40 procent fructose. Er zijn ook ongeveer 20 andere suikers in de mix, waarvan vele veel complexer zijn. En doordat ze zo veel complexer zijn betekent dit dat ons lichaam meer energie moet verbruiken om het allemaal af te breken tot glucose. En dat zorgt voor een lagere opbouw van de calorieën.

En ook als we het over zoetigheid hebben, doe alles met mate maar wanneer het gaat om iets zoets in de thee ga dan lever voor honing dan voor suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief
Dokter.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op 'ga verder' te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.
Ga verder