Kun je een blaasontsteking voorkomen?

Je voelt vaak aandrang om te plassen en je plast met kleine beetjes. De aandrang op zich kan al pijn doen. Het plassen zelf doet pijn of geeft een branderig gevoel. Waarschijnlijk heb je dan een blaasontsteking. Een blaasontsteking komt erg vaak voor. Maar is dat nodig? Of kun je een blaasontsteking voorkomen?

Wat is een blaasontsteking?

Blaasontsteking is een bacteriële infectie van de blaas en wordt ook wel een lage urineweginfectie genoemd. De veroorzaker is in 80% de darmbacterie Escherichia coli. Deze bacterie leeft in onze darmen. Wanneer hij in de urinebuis komt kan hij zich naar de blaas verplaatsen. Hier kan hij zich dan vasthechten aan de blaaswand en daar een ontsteking veroorzaken. Omdat de bacterie zich vastzet aan de wand verlaat hij niet zo gemakkelijk ons lichaam.

Ongeveer één op de vijftig mensen heeft wel eens een blaasontsteking gehad. Echter, het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een blaasontsteking is niet besmettelijk.

Factoren die een rol spelen bij een blaasontsteking

Zoals gezegd is in 80% van de gevallen de bacterie Escherichia coli de oorzaak van een blaasontsteking die vervolgens in de urinebuis en blaas terechtkomen. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van blaasontsteking. Geslacht is daar één van. Vrouwen hebben veel vaker een blaasontsteking dan mannen. Dat komt omdat bij vrouwen de urinebuis korter is, waardoor bacteriën sneller de blaas bereiken.

Verder zorgt zwangerschap voor druk op de blaas, waardoor er vaker kleine beetjes geplast worden. Hierdoor kan er urine achterblijven in de blaas, waar bacteriën zich dan weer kunnen vermenigvuldigen.

Later kan de menopauze een rol spelen, doordat de hoeveelheid van het beschermende vrouwelijk hormoon oestrogeen afneemt. Overige factoren die de kans op blaasontsteking vergroten zijn weinig drinken, medicijngebruik, suikerziekte, een verzakking in de blaas, slechte hygiëne en overmatig reinigen.

Symptomen van een blaasontsteking

De symptomen zijn erg duidelijk en dat is goed, omdat je zo al snel weet dat je met een blaasontsteking te maken hebt. Het meest duidelijke signaal is pijn bij het plassen of een branderig gevoel hebben bij het plassen. Daarnaast zijn de symptomen dat je frequent kleine beetjes moet plassen en vaker dan normaal of continue aandrang voelt. Ook kan het zo zijn dat je urine anders ruikt en vaak wat troebel kan zijn en wat bloed bevatten. Om zeker te weten of je blaasontsteking hebt, kun je je urine laten testen bij je huisarts.

Wanneer er bacteriën in de normaal gesproken steriele urine zitten, kan je huisarts je een antibioticakuur voorschrijven. Dit doodt de bacteriën. Maar het is toch mogelijk dat er bacteriën achterblijven, bijvoorbeeld wanneer ze resistent geworden zijn voor de stoffen in de antibiotica. Hierdoor kan de ontsteking terugkomen. Het is dan extra belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen om terugkerende blaasontsteking tegen te gaan.

Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?

Deze tips zouden je kunnen helpen om een blaasontsteking te voorkomen:

  • Je plas niet ophouden
    Hoe langer de urine in de blaas blijft des te langer de tijd hebben bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Dus houd je plas niet op. Wanneer je voelt dat je moet plassen ga dan ook naar het toilet.
  • Plas je blaas goed leeg
    Het is belangrijk dat er geen urine in de blaas achter blijft, zodat er hierin geen bacteriën achterblijven. En wanneer je niet goed uitplast kan dit gebeuren. Dit is de reden dat oudere mannen ook nog wel eens een blaasontsteking kunnen krijgen. De blaas werkt niet optimaal meer en dit kan leiden tot de ontsteking. Het is dus altijd belangrijk om de blaas goed leeg te plassen. Neem de tijd en ga er rustig bij zitten.
  • Plas na de seks
    Bij sommige vrouwen ontstaat een blaasontsteking na het vrijen omdat er tijdens het vrijen gemakkelijker bacteriën bij de ingang van de urinebuis kunnen komen. Daarom is het belangrijk om direct na het vrijen te plassen. Hiermee worden bacteriën weggespoeld die rond en in de urinebuis zijn gekomen.
  • Veel drinken
    Drink 1,5 tot 2 liter per dag. Meer dan dat is niet nodig. Om er zeker van te zijn dat je deze hoeveelheid drinkt, kun je een karaf afmeten en deze naast je bureau zetten zodat je weet dat je ongeveer 2 liter drinkt. Door veel te drinken moet je automatisch vaker plassen en zo spoel je eventuele bacteriën in de urinebuis sneller weg.
  • Draag katoen
    Vermijd nauwsluitend nylon ondergoed en panty’s en draag geen nauwsluitende (spijker)broeken omdat dit alles zorgt voor een broeierig klimaat waar bacteriën het erg naar hun zin hebben. Het gevolg kan zijn dat de urinebuis hierdoor geïrriteerd kan raken waardoor er sneller een ontsteking ontstaat. Draag het liefste ondergoed van katoen.
  • Zorg voor een goede hygiëne
    Je kunt voor een goede hygiëne zorgen door onder andere je onderlichaam van voor naar achter te wassen, zodat er geen bacteriën in de urinebuis terechtkomen. Gebruik bij voorkeur geen zeep bij het wassen van uw onderlichaam: dit kan de normale afweer verstoren. Verder is het verstandig om de anus naar achteren af te vegen zodat er minder bacteriën in de buurt van de urinebuis komen.
  • Gebruik een voedingssupplement van natuurlijke suikers
    Een voedingssupplement van natuurlijke suiker zoals D Mannose zou een goed product kunnen zijn om een blaasontsteking te behandelen én te voorkomen. Een relatief grote hoeveelheid van ongeveer 3 gram zorgt voor moeilijke aanhechting van de E-coli bacteriën op de blaaswand. D Mannose zit trouwens van nature ook in fruit zoals appels, perziken, sinaasappels, cranberry’s en bosbessen.
  • Eet cranberries
    Cranberryproducten (bijvoorbeeld cranberrysap) eten/drinken helpt soms om een blaasontsteking te voorkomen. Het extract van cranberry zou de weerstand van de blaas helpen te verbeteren en de kans op blaasontsteking verkleinen.

Conclusie

Bovenstaande tips zijn niet alleen belangrijk om een blaasontsteking te voorkomen maar ze zijn ook belangrijk wanneer je al een blaasontsteking hebt. Een lichte blaasontsteking kan hiermee zelfs vanzelf over gaan. Wanneer de klachten blijven of er is sprake van een ernstige infectie, zal de huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Het is erg belangrijk dat je deze kuur helemaal afmaakt, ook wanneer de klachten zijn verminderd of zelfs al zijn verdwenen. De ontsteking kan anders gemakkelijk weer terugkomen.

 

Bronnen: allesoverurologie.nl en nwz.nl

Delen:  
19 reacties op “Kun je een blaasontsteking voorkomen?
  1. geachte dokter,
    blaasontsteking heb ik veel gehad. veel kuren gehad, maar het kwam steeds terug. Cranberry’s geprobeerd, het hielp niets. Nu heb ik al een half jaar de 100% zwarte Bessensap van Boer Goens en heb nooit meer blaasontsteking gehad.Dit is het enige wat helpt. Hopelijk hebt u wat aan deze informatie.
    Met vriendelijk groeten Maria.

    Geschreven door Maria op
    • Waar koop je dat sap aub

      Geschreven door Denise op
      • Ook ik heb veel blaasontstekingen gehad. Pijnlijk! Wat helpt is Blase Care, volgens mij de enige of een van de weinige supplementen is die voldoende D Mannose bevat, want dat is het werkzame product.
        Een probaat middel! Sterkte ermee Denise

        Geschreven door K10 op
  2. Heb jaren lang blaasontsteking gehad.Mijn kuur anti biotica was net afgelopen of een paar weken erna weer blaasontsteking. Alles gedaan wat je moet doen om het te voorkomen vooral het plassen na gemeenschap is belangrijk.Nu gebruik ik al jaren 1 blaastablet de lichtste die er is als onderhoud kuur.Nooit geen blaasontsteking meer.

    Geschreven door Conny op
    • ik neem dagelijks cranberry puur 900 mg 2 tabletten per dag van Kruidvat vroeger rond mijn 50ste veel last gehad nu 77 j reeds 25 jaar geen klachten meer.

      Geschreven door OMA LIMBURG op
    • Grietje Ik heb vroeger voor ik zwanger werd veel blaas ontstekingen gehad ,daarna nooit meer
      Moest accuut opgenomen worden en de catheter moest er in ,maar ging niet zonder slag of stoot.
      Mijn plas gaatje was niet de maat van volwassen vrouwen ik kreeg s’nachts een grote mond want ik moest niet kreunen gelukkig mocht hij er uit en ik had zo last maar niets zeggen ,sinds die tijd plas ik kleine beetjes blaasontsteking en drang om te plassen 3 druppels maar ik blijf zitten want ik moet veel meer plassen en na een tijd komt dan de plas die dan goed is maar heb altijd er na een vreemd gevoel in de buik of alles verzakt,maar ach ze doen er niets aan en ik denk echt lelijk van ach de naoorlogse moeten ze gauw ruimen kost te veel bah ik ging nooit naar een arts tot ik een sepsis kreeg en nu is er steeds wat.bij ons geven ze bijna geen mee. Zijn ze op tegen.

      Geschreven door Anoniem op
    • welke blaastablet kreeg u dan wat voor merk

      Geschreven door thea op
  3. Ik heb een vergelijkbare ervaring gehad: herhaalde blaasontstekingen, die ook na antibioticakuren steeds terugkwamen. Ik was ten einde raad, want mijn huisarts stelde een volgende, langdurige kuur voor en ik wilde met vakantie naar Birma. Ik had gelezen dat antibioticakuren je darmen extra kwetsbaar maken, dus dat leek me geen goed idee. Op advies van een vriendin ben ik begonnen met elke dag een halve citroen te persen.Ik heb nu al drie jaar geen blaasontsteking meer gehad. Volgens mij zit het hem in de vitamine C-zuurgraad.

    Geschreven door Hanne op
  4. Welke blaastablet gebruik je dan?
    Want ik denk dat mensen dat wel willen weten.
    Gr frans

    Geschreven door Frans op
  5. Heb ook last van blaasontsteking wel van het ene moment op het andere,moet vaak plassen dan beetje pijn bij het plassen en daarna plas ik veel bloed , wat ik erg angstig vind !

    Geschreven door Anna op
  6. Heb de afgelopen 30 jaar aantal keren een blaasontsteking gehad.
    In drie jaar tijd echter ook 3x helderrood bloed geplast. Mijn huisarts heeft mij begin dit jaar voor de zekerheid doorgestuurd naar de uroloog. Ik heb blaaskanker en wacht nu op een oproep voor de derde operatie.
    Ik heb nooit klachten gehad.
    Advies: ga voor de zekerheid naar je huisarts.

    Geschreven door Ans op
  7. Ik heb vanaf mijn 8ste jaar constant blaasonstekingen gehad, tot wel 50 keer aan toe, ik hoefde maar mijn voet op de koude vloer te zetten en voelde het al de volgende ochtend aankomen… Ik Heb altijd antibiotica gekregen van de doktor, maar dat werkt op den duur niet meer.
    Sinds ik crandberry ‘capsules’ begon te slikken 2 maal per dag voor 3 weken lang, ben ik nu al 2 jaar blaas onsteking vrij, hopelijk heeft iemand hier wat aan :).

    Geschreven door Anomien op
  8. Dokter k heb een blaas ontsteking maar me vriend wilt seks kan dat of gaat dat de blaas ontsteking juist bog erger maken

    Geschreven door Anoniem op
  9. Hallo,

    Ik heb alles geprobeert maar heb nu al 5 x achter elkaar een blaasontsteking gehad. EN nu al 5x achter elkaar antibiotica gekregen. Heel internet afgelezen voor tips.. alles gedaan niks helpt. Ik ben verder gaan zoeken en heb het medicijn roter gevonden, wat geen antibiotica is. Het is erg prijzig 20,- maar ik probeer het nu voor het eerst en het werkt prima. De hele tijd antibiotica is niet goed en dit is dus zeler een aanrader.

    Geschreven door Iemand op
  10. Ik heb tot 2 keer een sepsis oftewel bloedvergiftiging gehad door een verwaarloosde blaasontsteking, ik had allebei de keren geen idee dat ik een blaasontsteking had, geen symptomen. De tweede keer was het zo heftig dat ik drie weken in het ziekenhuis heb gelegen en de eerste anderhalve week was ik kompleet van de wereld, ik kan me niks herinneren van die periode maar ik heb wel verschrikkelijke visioenen en waanbeelden gehad. Ik ben zondag opgenomen in het ziekenhuis en donderdag moest ik met spoed naar de intensive care omdat ik was gestopt met ademhalen. 24 uur aan de beademing kwam ik een beetje bij en ging het langzaam weer de goeie kant op. Na drie weken mocht ik weer naar huis. Na die tijd heb ik elke 14 dagen mijn urine nalaten kijken en had soms met en soms zonder klachten toch weer elke twee maanden een blaasontsteking tot half januari van dit jaar, ik ben begonnen met smorgens en s’avonds een Granberry tablet en ook een maagtablet, in die maagtabletten zit baking soda wat heel goed werkt ter voorkoming van een blaasontsteking, ik heb nu al vier maand geen blaasontsteking gehad. Dat advies van die natriumbicarbonaat het ik via internet van een uroloog die er ook bij vermelde dat de kans om weer een blaasontsteking te krijgen bijna nul is en dat hoop ik dan maar tot nu toe gaat t heel goed gelukkig.

    Geschreven door Inkie op
    • Welk merk crandberry tabletten heb jij en waar haal je die en ook de maagtabletten. Gr Renate Nillesen

      Geschreven door Anoniem op
  11. Hai Renate
    Ik gebruik cranberry 900 van kruidvatmerk en gewone maagtabletten ook van t Kruitvat er moet wel op t doosje maagtabletten staan want er zijn zoveel middeltjes tegen maagzuur en de maagtabletten neem ik niet daarvoor maar ter voorkoming van een blaasontsteking. Ik neem van allebei smorgens op de nuchtere maag en s’avonds voor t slapengaan….
    Zijn er ook lezeressen die ook zo’n erge sepsis hebben gehad? Ik wil wel weten hoe ze daar mee om zijn gegaan, ik ben nu twee jaar verder een de angst is er nog steeds.
    Succes!

    Geschreven door Inkie op
  12. Ik heb heel veel blaasontstekingen gehad. Het was angstig en heel naar. Ik ben op een gegeven moment begonnen om ‘s avonds een hele pot warme thee op te drinken en daarna te gaan slapen. ‘s Nachts moest ik er uit om te plassen maar het heeft mij geweldig geholpen. Nu drink ik overdag bewust veel water en heb sinds een paar jaar geen blaasontstekingen meer.

    Geschreven door Liesbeth Broekman op
  13. Ik heb me laten vertellen dat een blaasontsteking soms voorkomen kan worden door de stand van het bed wat te veranderen, waardoor urine niet in een “uitgezakt” stukje blaas achterblijft na het uitplassen.. Kan dat waar zijn, vooral voor personen op leeftijd?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief