Is jouw adem wel fris?

Is jouw adem wel fris

We willen allemaal een lekkere frisse adem, maar wist je dat 1 op de 7 mensen een slechte adem heeft? En wist je dat de meeste mensen met een slechte adem het zelf niet merken? Dus is jouw adem wel fris?

Slechte adem

We hebben allemaal wel eens last van een slechte adem. Je kunt uit je mond ruiken door bijvoorbeeld het eten van gekruid voedsel, drinken van alcohol of door roken. Maar wanneer je altijd uit je mond ruikt, dan praten we van halitose. De oorzaak van een slechte adem, heeft vaak weinig of soms zelfs niets te maken met wat iemand eet of drinkt. Vaak is de oorzaak een tand- of tandvleesontsteking en de aanwezigheid van bacteriën en voedselresten in je mond. Deze bacteriën produceren zwavel en dat ruikt niet heel erg lekker. Wanneer je denkt dat er sprake is van halitose dan kun je aan je tandarts of mondhygiënist vragen of dat echt zo is. Halitose gaat niet vanzelf over, maar is in de meeste gevallen wel te verhelpen.

Oorzaken van een slechte adem

Eten, alcohol en roken

Je adem kan onaangenaam ruiken na het eten van bijvoorbeeld knoflook, uien of bepaalde kruiden. Ook alcohol kan voor een slechte adem zorgen, en wanneer iemand heeft gerookt, dan ruikt zijn of haar adem ook niet fris. Natuurlijk is deze geur van tijdelijke aard, maar wanneer je deze nare geurtjes wilt verbergen dan kun je iets drinken, of iets eten zoals kauwgom. Je kunt ook je tanden poetsen met een verfrissende tandpasta.

Ontstoken kies of tandvlees

In de meeste gevallen is een ontstoken kies of ontstoken tandvlees de oorzaak van een slechte adem. De ontstekingsbacteriën produceren een onaangename zwavelgeur. Wanneer de tandplak, die op en tussen de tanden en kiezen zit, niet goed verwijderd wordt, dan heb je niet alleen een grotere kans op het krijgen van gaatjes, maar kan je ook last krijgen van ontstoken tandvlees.

De tandarts kan met een wortelkanaalbehandeling de ontsteking in de tand of kies verhelpen. Beter is het om te voorkomen dat je last krijgt van ontstoken tandvlees. Je kunt dit voorkomen door in ieder geval tweemaal daags minimaal twee minuten je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta. Maak daarnaast ook de ruimten tussen je tanden en kiezen met ragers, flosdraad of tandenstokers goed schoon. In sommige gevallen kan het zo zijn dat de tandarts of mondhygiënist een uitgebreide gebitsreiniging moet doen.

Bacteriën achter op de tong

Op het achterste stuk van je tong zitten allerlei bacteriën en voedselresten (tongbeslag). Deze bacteriën produceren zwavel die voor een onaangename geur zorgen. Voedselrestjes blijven op een ruwe tong wat gemakkelijker achter dan op een gladde tong. Dus iemand met een ruwe tong, heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose. Veel mensen poetsen alleen hun tanden, maar vergeten vaak om hun tong schoon te maken. Het advies is om dagelijks je tong schoon te maken. Dat kan met een tongreiniger. Schraap het tongbeslag in ongeveer vijf keer van je tong af. Schraap over de hele breedte van je tong, dus in het midden en aan de linker- en rechterkant van de tong. Sommige mensen gebruiken hier hun tandenborstel voor, maar onderzoek heeft aangetoond dat een tongreiniger effectiever is dan een tandenborstel. Het kan zo zijn dat er aanvullende verzorging nodig is. Dan kun je denken aan een mondspoel-, gorgelmiddel en/of een mondspray. Tongreinigers, mondspoel-, gorgelmiddelen en mondsprays zijn zonder recept verkrijgbaar.

Droge mond

Vaak is het zo dat wanneer mensen een droge mond hebben ze ook een slechte adem hebben. Een droge mond kan het gevolg zijn van een te geringe speekselproductie, of kan voortkomen uit het door de mond ademhalen. Bepaalde medicijnen kunnen ook een droge mond als bijwerking hebben. Wanneer je hier last van hebt, ga dan naar je tandarts of mondhygiënist. Deze kan je advies geven om je klachten zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het natuurlijk zo dat wanneer je een droge mond hebt, je er goed aan doet om regelmatig water te drinken.

Andere oorzaken

Soms zorgen chemische processen in het bloed ervoor dat de lucht afkomstig van de longen onaangenaam ruikt. Iemand kan dan uit zowel de neus als de mond ruiken. Het wil niet zeggen dat je bij een slechte adem altijd een slechte mond mondhygiëne hebt. Een ontsteking in de keel of neusbijholte kan namelijk ook de veroorzaker zijn. Een beoordeling door een KNO-arts is dan nodig. Veel mensen denken dat een slechte geur vanuit de maag komt, maar dit is bijna nooit het geval.

Wat helpt niet tegen halitose?

Halitose krijg je niet echt weg met snoepjes, kauwgom of een mondspray. Deze laten wel een lekkere mintsmaak achter, waardoor je het gevoel hebt dat je adem fris is. Echter, deze verfrissing kan je slechte adem maar voor een klein deel verdoezelen. Ook helpt het niet om vaker en harder je tanden te poetsen. Mondspoelmiddelen die niet nadrukkelijk zijn ontwikkeld om de slechte adem te bestrijden, helpen ook niet.

Wat helpt wel tegen halitose?

Een goede verzorging van je gebit, tandvlees en tong is belangrijk om een slechte adem te voorkomen of te bestrijden. Dat houdt in dat je minimaal twee keer per dag je tanden moet poetsen en de ruimtes tussen de tanden en kiezen met flosdraad, tandenstokers of rager moet schoonmaken. Daarnaast kan een tongschraper helpen om het teveel aan tongbeslag weg te halen. Eventueel samen met een mondspoel-, gorgelmiddel of mondspray. Ga ook regelmatig voor controle naar je tandarts of mondhygiënist. Die zal, als dat nodig is, je gebit grondig reinigen of een ontstoken tand of kies behandelen.

 

Bronnen: mlds.nl en Ivorenkruis.nl

Delen:  
reactie op “Is jouw adem wel fris?
  1. hallo kan ’t ook temaken hebben met je bloedsuikerspiegel.

    Geschreven door trudy jans op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief