Waar is snot goed voor?

Snot, het zorgt ervoor dat je een verstopte neus hebt wanneer je verkouden bent en dat je moeilijker kunt ademen. Maar waar is slijm en snot eigenlijk goed voor?

Wat is snot?

Zelfs als je gezond bent, produceer je elke dag 1 tot 1 1/2 liter snot. Je ogen, neus en mond zijn bedekt met een laagje slijm, net als je maag en longen. Dat slijm zorgt ervoor dat de kwetsbare weefsels niet uitdrogen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor infecties. Het is verantwoordelijk voor de neutralisatie en afvoer van stoffen die je ziek kunnen maken en het houdt de bacteriële huishouding in je lichaam onder controle.

Het meeste snot dat je aanmaakt, verdwijnt zonder dat je het merkt via je keel in de maag. Snot valt je pas op als het van samenstelling verandert of wanneer je ineens veel meer snot aanmaakt. Als gevolg van een flinke verkoudheid of allergische reactie, verhoogt je lichaam de slijmproductie om de microben opnieuw af te voeren. Je immuunsysteem produceert dan extra witte bloedcellen. Het groen in de slijmen is afkomstig van een enzym in deze witte bloedcellen. Door deze verhoging van de slijmproductie kan het slijm dikker worden en dat kan ervoor zorgen dat je neus gaat lopen.

Slijm bestaat uit proteïnen, vetten en zouten, maar het belangrijkste bestanddeel zijn een reeks eiwitten die ‘mucines’ genoemd worden. Zij veroorzaken de slijmerige textuur die slijm heeft, waardoor ze ook makkelijk weer kunnen oplossen in het lichaam. Sommige mucines interageren met andere moleculen, om zo een barrière te vormen tegen schadelijke stoffen die het lichaam willen binnendringen (denk aan stof en bacteriën). Zo beschermt slijm het delicate longweefsel en verhinderen ze dat bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, waar ze grote schade kunnen aanrichten.

Wat zegt de kleur van je snot?

De kleur van het snot verandert gedurende een verkoudheid van wit naar geel of groen. De verandering in kleur komt doordat het slijmvlies ontstoken raakt. De snotproductie en ook de dikte ervan neemt toe. Is de kleur van je snot wit, dan bevat het goedje al wat minder vocht, maar is de situatie vaak nog te overzien.

Wordt je snot geel of zelfs groen, dan is een ziekteverwekker actief. Als je verkouden bent, stuurt je immuunsysteem witte bloedcellen naar je luchtwegen. Deze cellen bevatten een groenkleurig enzym, wat ervoor zorgt dat je snot dezelfde kleur krijgt. Ook is dikkig snot vaak groen.

Een verkoudheid kan ook de oorzaak zijn van een bloedneus. Die ontstaat wanneer weefselbekleding in de neus breekt, een gevolg van droogte of irritatie. Droge buitenlucht verhoogt het risico op een bloedneus aanzienlijk.

Als de neus uitdroogt of geïrriteerd is door te veel wrijven, snuiten of peuteren, zit er soms wat rood of bruinig bloed in het snot. Dit is afkomstig van het gebied in de neusgaten waarin veel bloedvaatjes zitten. Een beetje bloed in je snot daarover hoef je je geen zorgen over te maken.

Bruin en zwart snort is bijzonder zeldzaam. Veelal is bruin snot het gevolg van het inademen van een bepaalde stof, zoals oud vuil of stof. Zwart snot kan duiden op een schimmelinfectie, waarbij je even langs je huisarts moet.

Uit je neus eten geen slechte gewoonte?

Een Canadese wetenschapper is ervan overtuig dat het goed is wanneer iedereen in zijn of haar neus gaat peuteren en om vervolgens het snot op te eten. Scott Napper is deze Canadese wetenschaper en hij is ervan overtuigd dat die ‘slechte’ gewoonte bijzonder goed is voor je immuunsysteem. Dit omdat het een kleine en onschadelijke hoeveelheid bacteriën weer in je lichaam brengt.

Snuiten of ophalen?

Wat is nou het beste om bij een volle neus te doen, snuiten of ophalen? Hoewel je omgeving er waarschijnlijk niet zo blij mee is, is je snotneus ophalen de gezondste optie. Op deze manier zuig je het slijm en de eventuele virussen weg uit je holtes. Als je je neus snuit, dan pers je het slijm juist die holtes in, waardoor je het risico loopt op een voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking. Ook kan er door hard en (te) vaak snuiten een bloedneus ontstaan. De bloedvaatjes in je neus zijn namelijk erg kwetsbaar en kunnen daardoor gemakkelijk knappen.

Maar het is belangrijk om niet te forceren, dit geldt voor zowel snuiten als het ophalen. Soms is het snot zo stug en taai dat het niet vooruit of achteruit kan. Probeer dan niet door te zetten. Als je neus verstopt is, kan stomen boven een bak heet water of druppelen met een zoutoplossing verlichting geven. Ook neusdruppels of een neusspray met xylometazoline zorgen ervoor dat je wat beter kunt ademen. Wil je tóch de neus snuiten, dan graag iedere keer met een schone papieren zakdoek en snuit niet beide neusgaten tegelijkertijd maar een voor een. Druk tijdens het snuiten één neusgat dicht en snuit vervolgens de neus zonder erg veel druk uit te oefenen.

 

Bronnen: technopolis.be en nationalgeographic.nl

Delen:  
7 reacties op “Waar is snot goed voor?
  1. Iedere morgen heb ik last van veel slijm (snot) en moet ik veel niesen. Zelf denk ik dat het een allergische reactie is door de medicijnen die ik gebruik voor mijn slokdarm. Kan het zijn dat de maagzuurremmers deze reactie veroorzaken? Of is er iets anders aan de hand?

    Geschreven door E.Fer-Hougee op
    • Je hebt te Hard geneukt

      Geschreven door Anonym op
  2. Dat is moeilijk te zeggen. Ik betwijfel of de maagzuurremmers dit veroorzaken. Ga met de klachten naar de huiarst

    Geschreven door Tandor op
  3. Wanneer is het griep of verkoudheid

    Geschreven door Wim v noort op
    • De meest voorkomende symptomen van griep zijn:

      • Minimaal 38,5 ºC koorts
      • Luchtwegklachten
      • Hoesten / droge hoest
      • Keelpijn
      • Verstopte / loop neus
      • Soms braak- en diarreeverschijnselen
      • Vermoeidheid
      • Koude rillingen
      • Hoofdpijn
      • Spierpijn
      • ‘Lamlendig’ gevoel

      Geschreven door Tandor op
  4. Nu moet ik niets anders doen dan snuiten maar als dat gedaan is komt de hoest wat kan ik daar aan doen

    Geschreven door Anoniem op
  5. Ik blijf maar korstjes in mn neusgat houden.
    Dat is ook vaak opgedroogd bloed. Neus doet dan pijn als ik er aan de buitenkant tegen druk. Neusdruppels helpen niet echt. Moeilijk om niet te peuteren met zo’n vol gevoel.
    Heeft u een suggestie?

    Geschreven door Tineke op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief