Keelamandelen bij volwassenen

Bij het knippen van keel- en neusamandelen denk je al snel aan een ingreep die bij kinderen wordt uitgevoerd. Toch gaan ook veel volwassenen onder het mes om verlost te worden van ontstoken amandelen. Hoe ouder je bent, hoe ingrijpender de ingreep kan zijn. Omdat we er nogal wat vragen over krijgen op het forum, bespreken we hieronder de belangrijkste punten.

Wat voor functie hebben keelamandelen?

Keelamandelen zijn onderdeel van het lymfkliersysteem en bestaan uit lymfklierweefsel. Het is de bedoeling dat de keelamandelen ziekteverwekkers opvangen en onschadelijk maken. Het lymfliersysteem is groot en de keelamandelen zijn er maar een klein onderdeel van. Het knippen van de amandelen heeft dan ook geen grote gevolgen voor ons lichaam als het gaat om de bestrijding van infecties.

Waarom worden keelamandelen verwijderd?

Keelamandelen kunnen voor nogal wat problemen zorgen. Met name (chronische) ontstekingen zijn een reden om de amandelen te knippen. Ook een abces en snurken of OSAS kunnen een reden zijn. Daarnaast zorgen frequente ontstekingen vaak voor een ophoping van ontstekingsmateriaal in de mond. Hierdoor kan een slechte adem ontstaan. Al met al hangt de beslissing om de keelamandelen te verwijderen af van het soort klachten, de duur ervan en de ernst ervan. Ook de toestand van de gezondheid van de persoon in kwestie wordt door de KNO-arts in de overweging meegenomen.

Waardoor raken keelamandelen ontstoken?

Als de keelamandelen het aantal ziekteverwekkers niet meer kunnen verwerken, raken ze zelf ontstoken. Veel voorkomende klachten die door zo’n ontsteking worden veroorzaakt zijn keelpijn, koorts, moeite met slikken en algehele lamlendigheid. Zo’n ontsteking kan een paar keer per jaar voorkomen, maar keelamandelen kunnen ook chronisch ontstoken zijn. Dit laatste geeft aanvullende lichamelijk klachten. Denk hierbij aan vermoeidheid, matige eetlust, een slechte adem en snurken.

Keelamandelen knippen bij volwassenen, hoe gaat dat in zijn werk?

Voor een operatie aan de keelamandelen word je opgenomen op de afdeling Dagbehandeling van het ziekenhuis. Enige tijd voor de operatie vindt er een afspraak plaats met de anesthesist. Tijdens de operatie word je namelijk onder volledige narcose gebracht. De anesthesist bepaald tijdens de pre-operatieve afspraak of je lichaam de narcose aan kan. Als je medicijnen slikt, dien je dat tijdens dit gesprek aan te geven. Sommige medicijnen hebben namelijk een bloedverdunnende werking. Op de dag van de opname heb je nog een gesprek met een verpleegkundige. Deze geeft aanvullende informatie over het verloop van de dag en de operatie.

De operatie en waarom deze voor volwassenen ingrijpender is

Een operatie aan de keelamandelen neemt gemiddeld 15 tot 30 minuten in beslag. Tijdens de ingreep worden de keelamandelen losgemaakt van het onderliggende weefsel. Dit noemt men ook wel van het pellen van de amandelen. Hoe ouder je bent, des te vaster de amandelen aan het onderliggende weefsel gaan zitten. Bij kinderen zitten de amandelen dus veel losser en is het verwijderen ervan daardoor minder ingrijpend.

Kunnen er complicaties optreden?

Net zoals bij iedere andere operatie, kunnen er zich tijdens én na deze ingreep complicaties voordoen. Bij het verwijderen van de keelamandelen is een nabloeding de meeste voorkomende complicatie. Mocht je een nabloeding krijgen dan word je in principe teruggebracht naar de operatiekamer. Daar word je opnieuw onder narcose gebracht zodat de KNO-arts de bloeding kan stoppen. Hierbij worden bloedvaten dicht gebrand. Hoewel het uitzonderlijk is, kan het ook voorkomen dat je thuis nog een nabloeding krijg. Ga dan direct terug naar het ziekenhuis.

Hoe verloopt het herstel na de operatie?

Na de operatie is het met name belangrijk om voldoende te drinken, dit zorgt voor een sneller herstel. Koude dranken laten de bloedvaten sneller dicht trekken waardoor de wond kan genezen. Door te drinken blijft de wond in de keel ook mooi schoon. Daarbij ontstaan nabloedingen sneller bij een droge keel. Bijna iedereen heeft na de ingreep last van een pijnlijke keel. Het eten van waterijsjes kan de pijn verzachten. Daarnaast krijg je van het ziekenhuis pijnstillers mee naar huis voor de eerste dagen.

Hoelang duurt het herstel na het knippen van keelamandelen?

Ieder lichaam reageert anders op een algehele narcose en een chirurgische ingreep. Hoelang het herstel duurt is daarom per persoon verschillend. Het is ook afhankelijk van het wel of niet goed drinken en rust nemen. In het algemeen wordt geadviseerd om een week uit te trekken voor het herstel. Neem ook voldoende rust tijdens deze week. De meeste mensen zijn na twee weken voldoende hersteld om hun dagelijkse bezigheden weer te kunnen oppakken, inclusief werk.

Delen:  
5 reacties op “Keelamandelen bij volwassenen
  1. Ik was veertig toen mijn amandelen geknipt werden. Bepaald geen pretje. Achteraf zit er nog steeds een soort bult achter in mijn keel waar vaak voedsel op blijft liggen. Te diep in de keel om door te slikken. Vervelend is dat.

    Geschreven door Anoniem op
    • ik ben geopereerd toen ik 11 was ben nu 26 heb er nog steeds last van 2 knobbels aan de zeikanten met een nare geur in me mond er zit voedsel of iets in mijn achter keel soms hoest ik het op of spoel ik het met water of doe ik het met een stokje verwijderen om tegen de zeikanten te drukken dat het naar buiten komt het ruikt niet goed hoor, echt vervelende de dokter gaf me een mond spoel watef glorixide ofzo was de naam het helpt ff maar met roken worden je tanden geel..

      Geschreven door Anoniem op
  2. Toen ik 12, 13, 14 jaar was, liep ik van de ene Angina naar de andere.
    als iemand Angina zei, had ik het al.
    Amandelen moeten er uit,….. maar nog 1 keer een kuurtje……
    Ben nu 63 jaar en heb mijn amandelen nog steeds en Angina ben ik nooit meer tegengekomen.
    Een succes verhaaltje tussendoor kan geen kwaad toch (-;

    Geschreven door Mike op
  3. Een glas rode wijn per dag Na veel antibiotica kuren 30 jaar geleden . Ben ik op advies van de buurvrouw dat gaan proberen. Nu 30 jaar later .Nooit geen ontstoken keel amandelen meer gehad

    Geschreven door Rianne op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief