Eerste Hulp Bij een Zonnesteek

In de zomer willen we met z’n allen genieten van de zon en haar zonnestralen. Even een lekker kleurtje opdoen, maar pas op want je krijgt sneller een zonnesteek dan je denkt.

Wat is een zonnesteek?

Een zonnesteek is eigenlijk een verzamelnaam voor verschijnselen die je krijgt door teveel warmte en zonnestraling op je hoofd en nek. Bij een zonnesteek is je lichaamstemperatuur ernstig ontregeld door teveel zonlicht en warmte, en dan kan het lichaam als gevolg hiervan zijn warmte niet meer kwijt en raakt dan oververhit. Je lichaamstemperatuur kan zelfs oplopen tot 42 graden Celsius en dat is levensgevaarlijk. Bij een lichaamstemperatuur van 41 + kan verwardheid, slapte en zelfs bewusteloosheid ontstaan en overlijden het gevolg zijn.

Hoe krijg je een zonnesteek?

De oorzaak van een zonnesteek is meestal dat iemand te veel in de zon heeft gezeten, vaak in combinatie met te weinig drinken. Normaliter reageert het lichaam op zonnestraling door te gaan zweten en dat je trek krijgt in koud water. Dit zodat het lichaam de kans krijgt om af te koelen om zo de lichaamstemperatuur naar beneden te krijgen. In dit geval heeft het lichaam niet adequaat gereageerd waardoor een zonnesteek het gevolg is.

Symptomen van een zonnesteek

Eén van de belangrijkste symptomen is dat de lichaamstemperatuur tot boven de 40 graden Celsius stijgt. Daarnaast zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid kenmerken van een zonnesteek. Ook een aparte vorm van spierpijn kan iemand, die een zonnesteek heeft, ervaren.

Wanneer er spraken is van een ernstige zonnesteek (fase twee), dan worden bovengenoemde symptomen aangevuld met: sufheid, koorts, veel zweten, een snelle en oppervlakkige ademhaling en snelle hartslag.

Hoe moet je handelen bij een zonnesteek?

Wanneer je naar aanleiding van deze symptomen denkt dat je een zonnesteek hebt opgelopen ga dan direct uit de zon en zoek een verkoelde ruimte op. Neem een koud (let op niet te koud), drankje om de vochthuishouding weer op peil te brengen. Misschien kun je een handdoek natmaken en die in je nek en op de overige onbedekte lichaamsdelen leggen. Zo ondersteun je je lichaam in het omlaag brengen van je lichaamstemperatuur.

Echter, wanneer je denkt dat je een zonnesteek fase twee hebt neem dan direct contact op met een dokter. Wanneer je denkt dat een kind een zonnesteek heeft opgelopen, neem dan altijd contact op met een dokter. Bij kinderen en oudere mensen kan namelijk ook een milde zonnesteek al levensgevaarlijk zijn.

Kun je een zonnesteek voorkomen?

Gelukkig krijgen niet veel mensen een fase twee zonnesteek. Maar toch moet je voorzichtig zijn wanneer je de zon in gaat.

  • Ga niet te snel en te lang de zon in, maar wen aan de zon en de bijbehorende hitte. Vermijd hierbij de zon tussen 12:00 uur en 15:00 uur. Doe mee met de lokale bevolking en ga lekker lunchen en daarna voor een siësta.
  • Drink voldoende (minimaal twee liter water per dag). Door de hoge temperaturen zweet je veel en verlies je naast veel vocht ook veel zout. Neem daarom naast water ook een sportdrankje om je zoutgehalte weer aan te vullen.
  • Bedek je hoofd en je nek door een pet, hoed of zonnehoed te dragen. Draag ook een zonnebril en kleren in lichte kleuren, want wit zorgt ervoor dat de zonnestralen niet worden opgenomen maar juist worden teruggekaatst. Dit in tegenstelling tot de kleur zwart.
  • Zorg voor verkoeling door regelmatig een duik in het zwembad te nemen, even een verkoelende douche te nemen of in de schaduw te gaan zitten.

 

Bronnen: zorgnu.avrotros.nl en rodekruis.nl

Delen:  
reactie op “Eerste Hulp Bij een Zonnesteek
  1. Gisteren veel in de zon gestaan,vandaag wat klachten en ik heb het koud zou dit een zonnesteek kunnen zijn..

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief