Tips voor veilig zonnen

Wanneer de zomervakantie voor de deur staat,  hopen we allemaal op veel zon. Maar denk daarbij wel aan je huid, want die heeft bescherming nodig. Dus zorg ervoor dat je veilig zont.

Van de zon worden heel veel mensen blij, vrolijk en de zon geeft mensen een gevoel van vakantie en vrijheid. Daarnaast stimuleert de zon de aanmaak van vitamine D. Dat hebben we nodig voor de vorming van sterke botten. Daarnaast is vitamine D goed voor onze spieren en weerstand. Maar een teveel aan zon, en dus UV-straling, kan schade aan de huid veroorzaken. De schade op korte termijn is dat de huid verbrand, maar de schade op de lange termijn is een versnelde veroudering van de huid en een verhoogd risico op huidkanker.

Tips voor veilig zonnen

Doe zonnebrand op voor dat je naar buiten gaat

Smeer de delen van je huid, die niet bedekt zijn door een hoed of een T-shirt, een half uur voordat je de zon in gaat royaal in met zonnebrand. Let bij de keuze voor een zonnebrandmiddel op dat je een beschermingsfactor kiest die past bij je huidtype en bij de zonkracht van dat moment. Doordat je een half uur voordat je naar buiten je insmeert heeft de huid de kans om de crème op te nemen zodat je huid beschermt is direct vanaf het moment dat je de zon in gaat.

Smeer je in met grote regelmaat

Veel mensen denken dat het prima is om je alleen in de ochtend in te smeren met zonnebrand. Maar niets is minder waar. Je moet zonnebrand minimaal om de twee uur aan brengen op de onbedekte huid. Mensen die veel transpireren en vaak een duik nemen die moeten zich vaker insmeren. Waterproof zonnebrandcrème zal ook nooit voor 100% op je huid blijven zitten maar zal altijd vervagen.

Laat je huid wennen

Laat je huid wennen aan de zon en bouw het langzaam op. Ga niet als een bezetene in de zon bakken om dat fel begeerde kleurtje te krijgen want een huid die weinig zon heeft gezien zal extra snel verbranden.

Mijd de zon tussen 12 en 15 uur

De zonkracht geeft aan hoeveel UV-straling het aardoppervlak bereikt en de zonkracht is het sterkst in de zomer tussen 12 en 15 uur. Dus ga dan niet uitgebreid zonnebaden maar zoek op die momenten lekker de schaduw op dan vangt je huid minder UV-straling op.

Blijf ook in de schaduw smeren

Veel mensen hebben niet door dat muren, water en zand UV-straling weerkaatsen. Muren, zand en water zorgen voor zo’n 10 tot 20% weerkaatsing. Dus ook onder een parasol is er UV-straling, net als op een bewolkte dag. Natuurlijk wel veel minder dan wanneer je in de volle zon zit.

Ook zonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum

Waarschijnlijk koop je niet ieder jaar nieuwe zonnebrandcrème, maar je moet je realiseren dat na 1 jaar je de originele SPF door de helft moet delen om een correcte indicatie te krijgen van de bescherming die het product dan nog geeft. Eigenlijk moet je een zonnebrandcrème na 2 jaar niet meer gebruiken.

Een kinderhuid is extra kwetsbaar

De huid van volwassenen en kinderen vernieuwt zich continue. Maar de huid van een kind moet ook groeien en doordat die huid ook moet groeien, ontstaat er soms “tijdgebrek” voor het herstel van eventueel beschadigde huidcellen. Deze beschadigde huidcellen zijn blijvend en kunnen op latere leeftijd huidkanker veroorzaken. Dus hou kinderen onder de 1 jaar helemaal uit de zon, laat kinderen niet te lang alleen in zwemkleding in de zon maar trek ze een T-shirtje aan en doe een petje op hun hoofd ter bescherming. Daarnaast is het advies om minimaal factor 20 (en liever hoger), te gebruiken.

Dus zon verstandig en probeer het verbranden van je huid te voorkomen.

 

Bron: kwf.nl

Delen:  
2 reacties op “Tips voor veilig zonnen
  1. er Word gezegt stel een vraag en U krijgt andwoord
    maar wanneer je andwoord zou mogen ontvangen
    zeggen ze echt niet
    ik heb al maanden geleden een vraag gesteld maar tot op heden nooit geen andwoord
    verwacht ik nu ook niet meer
    want dit heb ik al 4x eerder mee gemaakt van deze site
    dus wat heeft t voor zin om deze onzinnige vraag van jullie hier op te zetten
    bij deze bedankt voor de slechte mee de werking
    vertrouwen is weg

    Geschreven door Maria op
  2. Heel vervelend dat je deze ervaring hebt Maria.
    Doorgaans worden alle vragen die op de site worden gesteld ook beantwoord. Tenzij er een vraag wordt gesteld waar al passende antwoorden zijn gegeven in eerdere berichten. Daarnaast kan het wellicht een keer voorkomen dat een vraag wordt gemist.
    In de maanden mei en juni zijn er wel technische problemen geweest. In die periode zijn er inderdaad vragen onbeantwoord gebleven. Ons excuus hiervoor.

    Als je nog vragen hebt, kun je die alsnog stellen bij het betreffende nieuwsitem of op het forum.

    Als je nog weet in welk onderdeel je de vraag hebt gesteld die onbeantwoord is gebleven en je stuurt de link naar [email protected] zal ik zorgen dat ze alsnog wordt beantwoord.

    Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief