Waarom kun je jezelf niet kietelen?

Wanneer iemand je te pakken heeft en je begint te kietelen, dan moeten mensen vaak lachen en soms zo erg dat ze er helemaal slap van worden. Maar waarom moet je dan helemaal niet lachen wanneer je jezelf kietelt. Waarom kun je jezelf niet kietelen?

Hoe werkt kietelen?

Kietelen is met vingers over gevoelige stukjes van het lichaam kriebelen, zoals onder je oksels of onder je voeten.

Door ons gehele lichaam lopen allerlei zenuwen en die waarschuwen je voor gevaarlijke situaties of voor gevaarlijke objecten. Bijvoorbeeld wanneer iets heel erg heet is, dan trek je je vingers in een reflex snel terug. Je denkt er niet over na, je doet het gewoon. Je zenuwen hebben op dat moment dan een signaal gestuurd naar je spieren.

Zo gaat dat eigenlijk ook met lachen door kietelen. Wanneer iemand je ineens aanraakt, dan reageert je lichaam direct; je spant je spieren aan, vervolgens gaat je lichaam zich in allerlei bochten wringen en begin je afwerende gebaren te maken. Daarnaast begin je te lachen! Dat is dan niet van plezier, maar van gevaar. Denk aan de Chimpansees die gevaar voelt, die begint ook te grijnzen. Tegelijkertijd geven je zenuwen een signaal aan de hersenen dat je gekieteld wordt. Men gaat er nu vanuit dat het een reflex is dat nog uit de oertijd stamt.

Waarom lachen we niet als we ons zelf kietelen?

Wanneer we ons zelf gaan kietelen, dan doen we dit bewust. Dan geven de grote hersenen veel te snel aan de kleine hersenen door dat er gekieteld wordt. Deze geven dan weer een signaal door aan de zenuwen; van het is niet nodig dat jullie reageren op het gekietel, omdat er dus niets onverwachts is aan jezelf kietelen.

Nu is het zo dat naarmate je ouder wordt je steeds beter tegen kietelen kan. Vooral mannen van boven de 40 jaar kunnen steeds beter tegen kietelen. Met andere woorden het reflex wordt steeds minder sterk.

 

Bronnen: New Scientist

Delen:  
reactie op “Waarom kun je jezelf niet kietelen?
  1. Maar ook als ik weet dat ik wordt gekieteld door iemand anders (dus bewust) kan ik er niet tegen. Dus volgens mij herkent je lichaam ook wanneer je wordt aangeraakt door een hand van een ander of je eigen hand.

    Geschreven door Karin Marquering op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief