Eetstoornissen, wat te doen?

Eetstoornissen zijn ernstige ziektes die zowel het lichaam als de geest aangaan. Ze leveren een lange ziekteperiode op (morbiditeit) en leiden tot verhoogde sterftecijfers (mortaliteit), met name tussen 20 en 30 jaar. Vaak treffen ze meisjes (en soms jongens) in de puberteit. Een van de meest opvallende kenmerken van eetstoornissen is dat ze gepaard gaan met een grote ambivalentie: dat wil zeggen dat iemand die eraan lijdt twijfelt of hij/zij er wel vanaf wil komen en daarom niet uit zichzelf hulp zoekt.

Anorexia nervosa (AN)

Anorexia nervosa is de ziekte waarbij een mens gewicht wil verliezen, een verstoord lichaamsbeeld heeft en gedachten waarin eten, gewicht en het lichaam een hoofdrol spelen. Mensen met anorexia nervosa hebben steevast een veel te laag gewicht, wat ze gekregen hebben door te vasten, veel te bewegen en soms te ‘purgeren’, dwz te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken. Door het lage gewicht raakt de hormoonhuishouding verstoord, wat bijvoorbeeld blijkt uit het wegblijven van de menstruatie, en krijgen mensen allerlei klachten, variërend van een lage bloeddruk en pols, haaruitval, donsbeharing op de rug en de wangen tot groeiremming bij jongeren en een verstoorde botopbouw.

Boulimia nervosa (BN)

Bij boulimia nervosa is iemand net zo bezig met zijn/haar eten (dmv lijnen, eetbuien en purgeren), lichaamsbeeld en gewicht, maar eet voldoende om op een normaal gewicht te blijven. Dit is dus de onzichtbare eetstoornis, die vele jaren kan bestaan zonder dat iemand hulp krijgt.

Binge eating disorder (BED)

Hierbij heeft iemand wel eetbuien maar compenseert niet, waardoor het gewicht vaak stijgt.

Behandeling

Hoe sneller iemand hulp krijgt, des te groter de kans dat er genezing optreedt. Actief ingrijpen van de omgeving is daarvoor vaak een vereiste. Gericht vragen naar het eetgedrag is een belangrijk gegeven en daarnaast de observatie: eet iemand met anderen erbij? Gaat iemand steevast naar de WC na het eten? Trekt iemand zich terug uit sociale situaties? Vraag ernaar en help iemand hulp te zoeken. Wees daarin ‘hardnekkig’, eetstoornissen zijn dat ook en leiden ertoe dat iemand zijn/haar omgeving een rad voor de ogen draait, niet de waarheid vertelt en intussen doorgaat met vasten of braken. Duidelijke grenzen zijn nodig en de wetenschap dat niet iemand zelf maar diens eetstoornis de regie heeft overgenomen. Behandeling van AN en BN bij jonge mensen die nog ‘opvoedeling’ zijn, bestaat uit samenwerking met het gezin en daarin het weer aanleren van een normaal eetpatroon, aangevuld met eventuele andere therapieën rond lichaamsbeleving en gedachten. Volwassenen met AN en BN zijn het meest gebaat met cognitieve gedragstherapie, i.c.m. dieetmanagement. Voor BED geldt dit in feite ook, gecombineerd met sport. Medicamenteuze behandeling kan gegeven worden ter ondersteuning. Behandeling kan gegeven worden door een van de gespecialiseerde centra of particuliere praktijken aangesloten bij de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen.

Colomn Asja Tsachigova

Delen:  
reactie op “Eetstoornissen, wat te doen?
  1. help! ik eet ook niet goed en lust niets. ik ben 11 jaar en zit ook al in de puberteit. kan ik hiervan doodgaan?

    Geschreven door cycy op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief