Teennagels; de juiste knipmethode

Voeten zijn bij veel mensen nog een ondergeschoven kindje, maar wanneer je je realiseert hoeveel kilometers ze ons dragen, dan is het goed verzorgen van je voeten geen overbodige luxe. Het regelmatig en juist knippen van je teennagels is een belangrijk onderdeel in deze verzorging. Helaas knippen heel veel mensen hun teennagels niet op de juiste manier, met soms pijnlijke gevolgen. Wat is de juiste knipmethode voor je teennagels?

Juist knipmethode

Wanneer je een nagel te kort knipt dan kun je in het leven komen en dan is de kans op ingroeiende teennagels groot. Knip je teennagels dus nooit te kort maar laat de teennagel altijd 1 mm uitsteken. Gebruik hierbij, bij voorkeur, een goede nagelknipper of nageltang.

Naast het feit dat je een nagel niet te kort moet knippen moet je ook niet de hoek van de nagel schuin wegknippen, want hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Het gevolg hiervan kan zijn:

  • Ingroeiende teennagel.
  • Een ontsteking.
  • Een schimmelinfectie

Dus knip je teennagels recht en vijl de hoeken, als je dat nodig vindt, wat rond af.

Hoe kun je ingroeiende teennagel voorkomen?

Door je zoveel mogelijk aan onderstaande punten te houden kun je een ingroeiende teennagel voorkomen:

  • Knip teennagels altijd recht en niet te kort.
  • Knip nooit hoekjes van de teennagel rond af.
  • Vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels..
  • Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte.
  • Heb je teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat een pedicure je dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

Ingegroeide nagel behandelen

Een ingegroeide nagel kan door een pedicure behandeld worden. Maar wanneer je een ontsteking hebt dan is het raadzaam om even naar je huisarts te gaan. Wat je zelf kunt doen om de pijn en de roodheid, die door de ontsteking kan ontstaan, te verminderen is om een voetbad met zeezout of soda nemen.

In ernstige gevallen moet je voor poliklinische behandeling naar het ziekenhuis. Als dat nodig is, zal je huisarts je doorverwijzen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de nagel verwijderd moet worden.

Een schimmelnagel behandelen

Een schimmelnagel noemen we ook wel een kalknagel welke ontstaan door een schimmelinfectie. Je kunt een schimmelnagel herkennen aan de kleur. Veelal is een schimmelnagel wit of geel van kleur. In een ver gevorderd stadium kan de kleur echter bruin worden en kan de nagel dikker en brokkelig worden.

In de drogist of apotheek kun je diverse middelen kopen om een schimmelnagel te behandelen. Het middel kan direct worden aangebracht op je nagels en de werkzame stof dringt dan bij de meeste producten door de nagel om daar zijn werk te doen. Het voordeel van deze middelen is dat ze geen zware bijwerkingen hebben zoals bij de meeste medicijnen die van binnenuit werken. Het kan wel even duren voordat de infectie helemaal verdwenen is en je nagel en weer gezond uit ziet.

Delen:  
11 reacties op “Teennagels; de juiste knipmethode
  1. mijn teennagel is achterover geklapt toen ik uitgleed en onder een drempel gleed een kier,nu heb ik gezuiverd water steeds gedaan maar de nagel zit weer vast .Kan ik het zo laten tot hij er vanzelf af gaat.
    Geen pijn of ontsteking

    Geschreven door Sandra op
  2. Mijn advies is even bellen naar de huisarts (assiestente). Dan heeft u zekerheid.

    Geschreven door Daphne op
  3. Een duidelijk artikel alleen jammer dat er niet meer aandacht is voor een pedicure, al dan niet medisch geschoold.
    Deze kan vaak al heel veel betekenen, zodat grotere ingrepen bij een huisarts of ziekenhuis niet meer nodig is. Zelfs bij ingegroeide nagels. Verder prima beschreven.

    Met vriendelijke groet,
    Jet van den Broek,
    MedischPedicure

    Geschreven door jet van den Broek op
  4. Hallo Sandra.

    Naar alle waardchijnlijkheid gaat de nagel er door de tijd af. Wat je kan doen zis zorgen dat de huid rondom de nagel soepel blijft door deze regelmatig met zachte druk te masseren. Op die manier loop je minder kans dat de nagel in gaat groeien. Bedenk wel dat het een lange tijd duurt eer je nagel los gaat zitten om er daana af te aan. De nieuwe nagel zal de oude steeds verder van je teen afduwen en dat is een proces wat veel tijd in beslag neemt ( groeiproces van een nagel op de teen duurt ruim negen maanden. )

    Geschreven door Jet van den Broek op
  5. Natuurlijk kun je bij de drogist een speciaal middel kopen om kalknagels te genezen. Die zijn echter duur en je moet het ook blijven gebruiken nadat de kalknagel geheel genezen is, om te voorkomen dat het terugkomt.
    Je kunt beter een blikje gewone dampo kopen en twee maal daags je nagels ermee insmeren. Heel goedkoop en bij mij en bij mijn man werkt het veel beter dan de middelen die er speciaal voor gemaakt worden! Ook hier geldt: als de nagel genezen is toch regelmatig blijven behandelen, twee maal daags is dan echter niet meer nodig.

    Geschreven door groentje op
    • Is Vicks vaporub ook goed of moet dat dampo zijn

      Geschreven door Maria op
  6. Wat doe ik als de vingernagel van de onmisbare wijsvinger telkens ingroeit? Welke zorgverlener lost dit dan blijvend op?

    Geschreven door Monk op
    • Dat kan door de huisarts worden gedaan of door de chirurg

      Geschreven door Tandor op
  7. Er groeien wat bloedvaatjes in mijn schimmelnagel aan mijn teen. Als ik deze nagel knip dan gaat hij flink bloeden. Ik knip deze nagel ‘gewoon’ af, dus niet heel kort. Wat kan ik doen om het bloeden te voorkomen?

    Geschreven door Jan Nagel op
  8. Lijkt me goed om daar toch even mee naar de huisarts te gaan

    Geschreven door John (moderator) op
    • Ok bedankt!

      Geschreven door Jan Nagel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief