Hoe ga je om met een ochtendhumeur?

Mensen met een ochtendhumeur zijn voor 10 uur niet op hun best, willen zo min mogelijk aanspraak en willen zeker geen verrassingen. Is een ochtendhumeur aanstellerij of is het een serieus probleem? Hoe kun je het best met een ochtendhumeur omgaan?

Wat is een ochtendhumeur?

Een ochtendhumeur is het humeur wat sommige mensen hebben direct nadat ze zijn opgestaan. Men is dan bijzonder prikkelbaar en wil dan in feite het liefst met rust gelaten worden.

Een ochtendhumeur blijkt niet een overdreven iets te zijn, maar komt voort uit dat je volgens jouw biologische klok te vroeg bent opgestaan. Normaal gesproken stijgt iemand zijn cortisolniveau twee tot drie uur voordat hij of zij wakker wordt. Cortisol zorgt ervoor dat eiwitten in de spieren worden omgezet en hierbij komen aminozuren vrij waarvan weer glucose (energie) wordt gemaakt. Dus met een hoog cortisol gehalte heb je gelijk voldoende energie om de dag te beginnen. Bij een avondmens is dat cortisolniveau op het moment van opstaan nog niet zo hoog, waardoor ze in de ochtend weinig energie hebbe. Het gevolg kan zijn dat ze chagrijnig zijn en kortaf reageren wanneer ze allerlei activiteiten moeten doen.

Deze biologische klok is in zekere mate genetisch bepaald. De één is meer een ochtendmens en start zijn of haar dag vol energie, terwijl de ander een avondmens is en pas na het middaguur opleeft.

Wat kun je eraan doen?

Ook al komt een ochtendhumeur voort uit je biologische klok en die dan weer genetisch bepaald is, dat wil nog niet zeggen dat iedereen een ochtendhumeur maar gewoon moet accepteren en dat je het moet ‘ondergaan’. Want je kunt er wel degelijk iets aan doen. Deze tips kunnen je vast een handje helpen:

1 Word wakker met blauw licht

De mens is van nature gewend om door licht wakker te worden. Nu blijkt uit een onderzoek, van het Rensselaer Polytechnic Institute in New York, dat wanneer je gewekt wordt met blauw licht dat je cortisolniveau dan hoger is dan wanneer je gewekt wordt met natuurlijk licht of door de wekker. Er zijn verschillende lichtwekkers te koop die je hierbij kunnen helpen.

2 Ga op tijd naar bed

Ook al ben je misschien een avondmens, je hebt ook dan nog steeds een bepaald aantal uren slaap nodig per nacht. Dat kan er bij avondmensen soms wel eens bij inschieten, waardoor er slaaptekort ontstaat wat ook een ochtendhumeur kan veroorzaken. Dus ook avondmensen moeten zichzelf aanleren om op tijd naar bed te gaan om zo voldoende nachtrust te krijgen.

3 Zet je lichaam in werking

Drink gelijk nadat je wakker bent geworden een glas lauw water. Door water te drinken komt je lichaam op gang. Je darmen worden wakker en alles begint te werken.

4 Sta ruim op tijd op

Niets is erger dan je te moeten haasten, wanneer je een ochtendhumeur hebt. Zorg er dus voor dat je ’s ochtends ruim de tijd hebt voor alles, zodat je langzaam op kunt starten.

5 Hanteer een strikt routine in de ochtend

Het hebben van een vaste routine in de ochtend is voor mensen met een ochtendhumeur perfect. Zorg dat er geen verrassingen kunnen ontstaan en zorg ervoor dat je niet al te veel na hoeft te denken in de ochtend. Dus leg ’s avonds bijvoorbeeld al je kleding voor de volgende dag klaar, dek de ontbijttafel alvast en pak je tas in zodat de boel de volgende ochtend soepel kan verlopen.

6 Sla je ontbijt niet over

Voor mensen die al niet graag vroeg op willen staan is het wellicht ondenkbaar om de wekker iets eerder te zetten om te ontbijten. Desondanks is het advies om dit wel te doen want door te ontbijten geef je je lichaam het signaal dat het wakker moet worden. Daarnaast heeft je lichaam ook gewoon voedingsstoffen nodig na een lange nacht slapen. Al met al zal een ontbijtje je humeur ten goede komen.

Kortom er is dus echt wel iets te doen aan dat ochtendhumeur, en wanneer je ouder wordt verandert je biologische klok sowieso. Deze verandert namelijk heel langzaam richting de ochtend en dan zal dat ochtendhumeur ook langzaam verleden tijd zijn.

 

Bronnen: Theundercoverrecruiter en Netdoctor

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief