Last van een voorjaarsdepressie?

Dat mensen door de donkere dagen van december en januari last kunnen krijgen van een winterdepressie is bekend. Het gebrek aan zonlicht, het slechte weer en de koude temperaturen zorgen hier mede voor. Maar dat er mensen zijn die wanneer de dagen langer worden, last hebben van een depressie is voor velen onbekend. Wat als je last hebt van een voorjaarsdepressie?

Hoeveel mensen hebben een voorjaarsdepressie?

De exacte cijfers zijn niet bekend maar een behoorlijk groot deel van de Nederlanders heeft last van een vorm van voorjaarsdip, voorjaarsmoeiheid of zelfs voorjaarsdepressie. In de periode maart tot medio mei blijken vooral vrouwen last te hebben van een  voorjaarsdepressie.

Een voorjaarsmoeheid kan een voorbode zijn van een voorjaarsdepressie. Een beetje moe in het voorjaar duidt niet op een depressie, dus wanneer praten we over een voorjaarsdepressie?

Symptomen van een voorjaarsdepressie:

  • Een aanhoudende vermoeidheid (zonder aanwijsbare reden) van meerdere weken.
  • Somberheid en lusteloosheid.
  • Weinig eetlust.
  • Slecht slapen.
  • Prikkelbaar.
  • Problemen met het concentreren.

Wat kun je er tegen doen?

Eet gezond

Het lijkt een open deur, maar voeding heeft veel invloed op hoe je je voelt. Eet voldoende groente, fruit, volkoren producten, vette vis en noten en zaden en vang zo je mineralentekort en of je vitaminetekort op. Je kunt dit natuurlijk ook ondersteunen met vitaminesupplementen. Vergeet ook niet om voldoende te drinken (bij voorkeur water), zodat je lichaam makkelijker afvalstoffen kan uitscheiden.

Ga sporten

De eerste stap is misschien moeilijk en word je al moe bij het idee om te gaan sporten, maar door sporten krijg je echt meer energie. Daarnaast maakt je lichaam door het sporten endorfine aan waardoor we ons lekkerder en vrolijker voelen. Je krijgt er uiteindelijk niet alleen meer energie van, ook mentaal word je er sterker van.

Probeer stress te vermijden

We maken allemaal het hormoon cortisol aan, echter door stress ontstaat er een tijdelijke verhoging van cortisol en dit speelt een rol bij het ontstaan van en beloop van depressies.

Zorg voor ontspanning

Zoek goed naar de balans tussen werk en ontspanning. Zorg dat je met je familie en vrienden afspreekt en ga door met je “normale” leven. Trek je niet ergens terug in je huis helemaal alleen.

Voldoende slapen

Mensen die te weinig, of juist veel te veel slapen hebben een vergrote kans op depressiviteit. Dus probeer om voldoende te slapen en probeer weg te blijven van slaappillen. Wanneer je wat ondersteuning nodig hebt denk dan aan natuurlijke slaapmiddelen zoals: valeriaan, melk of pepermuntthee.

Wanneer bovenstaande tips je niet verder helpen dan is het misschien raadzaam om even langs je huisarts te gaan. Want in geval van een ernstige depressie moet je de hulp van deskundigen inroepen.

 

Bronnen: bioweer.nl en psyned.nl

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief