Word je van noten dik?

word-je-van-noten-dik

Veel mensen denken dat je dik wordt van noten. En dat is niet zo gek wanneer je bedenkt dat een noot voor ongeveer 55% uit vet bestaat. Maar het vet in noten is wel de gezonde soort, onverzadigde vetten. Deze verlagen het slechte cholesterolgehalte (LDL) in het bloed. Dus word je dik van het eten van noten?

Wat zijn noten eigenlijk?
Noten zijn dopvruchten, oftewel droge vruchten. Noten groeien vooral in warme landen aan bomen. Pinda’s zijn officieel geen noten, maar vallen onder de categorie peulvruchten. En eigenlijk zijn ook walnoten geen echte noten maar dat zijn weer steenvruchten. Steenvruchten zijn vruchten met een harde, steenachtige kern.

Voedingswaarde van noten
Noten leveren ijzer, vitamine E en vitamine B1. En noten bestaan uit vet. Een beetje afhankelijk van welk noot natuurlijk, maar een noot kan voor 55% uit vet bestaan. Echter in noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten zou tegen bepaalde hart- en vaatziekten beschermen. En het eten van ongezouten noten zou bovendien het LDL-cholesterol verlagen. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

Er zijn veel verschillende soorten noten, en allen hebben een andere samenstelling qua soorten vet, vitamines en mineralen. Vandaar dat het advies is om gemengde noten te eten. Op die manier krijg je verschillende goede stoffen en vetten binnen. Walnoten bijvoorbeeld bevatten veel energie en onverzadigd vet, terwijl het vet in de paranoten voor een groot deel verzadigd is. De ene noot bevat meer energie dan de andere, maar al met al kunnen we wel zeggen dat noten erg energierijk zijn.

Onderzoek
Wanneer je regelmatig een handje noten eet, krijg je ongeveer 250 calorieën meer binnen op een dag. Echter studies wijzen uit dat mensen die regelmatig noten eten, geen hoger lichaamsgewicht hebben. Andere studies wijzen uit dat mensen die een dieet volgen waarin noten zijn toegestaan meer afvallen dan mensen die een dieet volgen waarin noten niet gegeten mogen worden.

Welke noten zijn het gezondst?
Elke notensoort heeft dus verschillende gezonde eigenschappen, wat dan ook de reden is dat je het best dagelijks kunt variëren. Of kies voor gemengde noten. Maar wat wel belangrijk is om te kiezen voor rauwe (ongebrande) en ongezouten noten. Alleen rauwe noten bevatten nog alle voedingsstoffen. Tijdens het branden worden noten namelijk zo heet gebrand dat vrijwel alle voedingsstoffen (antioxidanten, vitamine E en andere soorten mineralen en vitaminen) verloren gaan.

Amandelen
Amandelen zijn rijk aan calcium, vitamine C, fosfor, magnesium en ijzer en de stof alfa-tocoferol (een vorm van vitamine E). Deze vorm van vitamine E kan veel betekenen voor je huid, haar en nagels. Doordat amandelen een hoge concentratie calcium hebben en rijk zijn aan magnesium, zink, koper, vitamine B2 en vitamine B6 kan dit vrouwen in de overgang helpen aangezien een combinatie van deze stoffen osteoporose (botontkalking) kan vertragen.

Walnoten
Walnoten zijn rijk aan antioxidanten. Ze bevatten gemiddeld de dubbele hoeveelheid antioxidanten dan andere notensoorten. Een handje walnoten per dag kan helpen in de strijd tegen dementie maar ook de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Ook verlaging van het cholesterol is een belangrijk effect. Walnoten bevatten naast de eerder genoemde voedingsstoffen, ook fosfor, zink, magnesium, kalium, ijzer, vitamine B1, foliumzuur en gamma-tocoferol. Deze laatste is een soort vitamine E. Walnoten worden door vele mensen gezien als de gezondste noot!

Cashewnoten
Cashewnoten bevatten zeer veel vitaminen en mineralen. Twee handjes cashewnoten per dag kan een tekort aan mangaan, kalium, magnesium, ijzer, zink, seleen, fosfor en koper voorkomen. Echter als je noten eet voor de gezonde vetten, kun je beter kiezen voor pecannoten of macadamianoten.

Hazelnoten
De hazelnoot bevat een grote hoeveelheid proteïnen, koolhydraten, vezels, ijzer, calcium en vitamine E. Een handjevol hazelnoten, ongeveer 25 gram, bevat al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E. Daarnaast bevatten hazelnoten heel veel andere stoffen zoals, magnesium, fosfor, zink, foliumzuur en vitamine B1. De hazelnoot is een zeer goed alternatief voor wanneer je weinig tot geen vlees eet.

Pecannoten
De pecannoot is één van de meest vette noten die er bestaan. Maar ze bevatten heel veel vitamines en mineralen zoals mangaan, kalium, fosfor, koper, magnesium, calcium, foliumzuur, vitamine E en vitamine A. Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig eten van pecannoten het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. Daarnaast zijn ze vooral rijk aan vitamine B1 en zink en dat is goed voor een gezonde zenuwfunctie, je geheugen en je weerstand.

Paranoten
Paranoten, ook wel de Braziliaanse noot genoemd, zijn zeer rijk aan selenium. Seleen of selenium is een belangrijk mineraal dat als antioxidant werkt in ons lichaam. Dit betekent dat de selenium in paranoten helpen bij het wegvangen van vrije radicalen in (lichaams)cellen.

Macadamianoten
Van alle noten bevatten macadamianoten het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten. Macadamianoten zijn vooral rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten die tevens goed passen in een cholesterol verlagend dieet. Verder bevat de macadamianoot veel kalium, fosfor, magnesium, calcium, vitamine B1, koper, zink en ijzer.

Pistachenoten
Pistachenoten bevatten in principe niet zo veel calorieën en ze zijn rijk aan mangaan, koper, magnesium en fosfor. Ook bevatten ze veel vitamine B6, een vitamine die kan helpen je humeur te verbeteren. Verder bevatten pistachenoten veel vitamine B1, magnesium, ijzer, calcium en zink.

Pinda’s
Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, ze behoren tot de peulvruchten. Hoewel pinda’s ook gezonde vetzuren bevatten, hebben ze niet dezelfde gezondheidsvoordelen als noten.

Conclusie
Van het eten van noten word je op zich niet dik, maar wanneer je er teveel en te vaak van eet dan zal je gewicht wel toenemen. Maar ze zijn ook erg gezond als tussendoortje en of als vleesvervanger. Het voedingscentrum beveelt aan om dagelijks een kleine hoeveelheid noten te eten voor een gezond eetpatroon. Door het dagelijks eten van een klein handje noten als tussendoortje houd je je bloedsuikerspiegel op peil en voorkom je dat je honger krijgt tussen de maaltijden door. Maar pas op dat je niet meer dan een handje neemt. Eet bij voorkeur gemengde noten, zo krijg je alle goede stoffen binnen. En zoals je hebt kunnen zien heeft iedere nootsoort zijn eigen positieve werking in het lichaam. Kies altijd voor ongebrande en ongezouten noten om de gezondheidseffecten van noten optimaal te benutten.

Bronnen: WebMD, voedingscentrum en sportsnuts.nl

10 reacties op “Word je van noten dik?
  1. Mijn grootmoeder zegt altijd dat vrouwen niet meer dan 2 noten tegelijk mogen eten. Anders zou je snel dik worden… Nog niet zelf geprobeerd maar mijn oma was zeker niet dik.

    Geschreven door Rik Tammenaars op
  2. Beste

    Welke noot soort is goed voor het verhogen van je bloedplaatjes/trombocyten ?

    M.V.G.

    Yunus Durmus

    Geschreven door Yuntje op
  3. Dat los je met noten eten niet op

    Geschreven door Tandor op
  4. Ik heb soms last van ijzer te kort welke noten helpen hier bij om ijzer op pijl te houden.

    Geschreven door henry op
  5. In 3 jaar tijd ben ik 30 kg afgevallen van 98kg naar 68kg door lean te eten/drinken. Zelfs een 6 pack is nu zichtbaar. Mijn voeding heb ik aangepast en ben juist vetrijk gaan eten. Ook de verzadigde vetten is namelijk niks mis mee, want in de natuur vind je ook altijd een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetten. De combi is gezond. ALLEEN TRANSVETTEN zijn ongezond ! TRANSVETTEN zijn door mensen geknutseld en dus ONGEZOND.
    Sinds ik mijn granen heb vervangen door noten, zaden, volle kwark, volle Griekse yoghurt, vette vis, echt vlees (dus geen hamburgers en worsten) in combinatie met veel groenten en fruit ben ik dus 30 kg verloren. Ook 6 dagen per week 30 minuten intensief sporten was daarvan een onderdeel. Van noten wordt je dus NIET dik.

    Geschreven door Michel op
  6. Heb je soms een voorbeeld van je menukeuze. Zou moeten vermageren maar weet niet hoe. Alvast bedankt.

    Geschreven door Linda op
  7. Noten, geen idee. Maar weet dat volkoren graan en de groenten Spinazie wel voor ijzer zorgt. Misschien heeft u hier iets aan

    Geschreven door Desiree op
  8. Even opgezocht:
    – Pompoenpitten
    – Sesamzaad
    – Cashewnoten
    Deze bevatten het hoogste ijzergehalte

    Geschreven door Desiree op
  9. Kan je mij vertellen wat Lean eten/drinken is
    Ik heb geen idee wat dat is

    Geschreven door Ingrid op
  10. Lean hier is het Engelse woord lean wat staat voor mager, als in vetarm

    Geschreven door Telly H. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief
Dokter.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op 'ga verder' te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.
Ga verder