Andere oorzaken gewichtstoename

We snappen allemaal dat wanneer we meer eten en minder sporten dat we aankomen, dat de weegschaal meer kilo’s laat zien. Maar het komt ook voor dat je niets hebt aangepast in je eetpatroon en je nog steeds lekker beweegt en toch dikker wordt. Dan wordt het de hoogste tijd om te kijken naar de echte oorzaak.

Oorzaken van gewichtstoename

Slaapgebrek

Dat te weinig slapen geen positief effect heeft op je dagelijks functioneren, dat is bij iedereen wel bekend. Maar wist je dat slaapgebrek bepaalde hormonen stimuleert die je eetlust beïnvloeden zodat je lichaam minder snel aangeeft dat je vol zit? Het gevolg is dat je langer doorgaat met eten om een voldaan gevoel te hebben. Daarnaast speelt ook mee dat hoe minder je slaapt des te langer je wakker bent en des te meer tijd je hebt om te eten.

Stress

Wanneer het allemaal teveel wordt en je stress ervaart, dan schakelt je lichaam over op de overlevingsstand. Je hartslag gaat omhoog en er gaat minder energie naar het immuunsysteem en naar de spijsvertering. Dit terwijl je waarschijnlijk wel dezelfde hoeveelheden blijft eten. Zo kan stress voor gewichtstoename zorgen.

Bij stress wordt tevens door het lichaam het stresshormoon cortisol aangemaakt. Bij langdurig verhoogde Cortisolwaarden kun je meer trek krijgen wat uiteindelijk tot een gewichtstoename kan leiden.

Antidepressiva

Het langdurig slikken van antidepressiva heeft vaak bijwerkingen en één ervan kan gewichtstoename zijn. Wanneer je denkt dat je gewichtstoename een gevolg is van je medicijn gebruik overleg dan met je behandelend arts over een eventueel alternatief medicijn. Stop nooit op eigen initiatief met je medicatie.

Daarnaast kan gewichtstoename als bijwerking optreden bij het gebruik van medicijnen tegen onder andere diabetes, migraine, astma en hoge bloeddruk. Ook hier geldt, dat je in overleg met je arts kan bespreken hoe je de bijwerkingen van je medicatie zo beperkt mogelijk kan houden.

Verminderde schildklierwerking

Door een trage schildklier, of hypothyreoïdie, wordt er door de schildklier onvoldoende van het hormoon thyroxine geproduceerd. Thyroxine zorgt ervoor dat de functies van het lichaam (het metabolisme), op de juiste snelheid worden uitgevoerd. Bij onvoldoende thyroxine worden deze snelheden vertraagd. Eén van de klachten is dan het aankomen in gewicht. Bij hypothyreoïdie kunnen mensen ook last hebben van: vermoeidheid, obstipatie, lichaamspijnen, het koud hebben, vocht vasthouden en depressie.

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

PCOS betekent letterlijk dat er meerdere (poly) vochtblaasje (cyste) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. De oorzaak over hoe PCOS kan ontstaan is niet bekend, maar het komt voor bij 5 tot 10 % van alle vrouwen. Bij PCOS produceren de eierstokken te veel van het mannelijk hormoon testosteron en bij een groot deel van deze vrouwen komt ook insuline-resistentie voor. En zowel het hoge testosterongehalte als de insuline-resistentie kan de oorzaak zijn van overgewicht. Overige verschijnselen van PCOS zijn:

  • Het hebben van veel puistjes.
  • Eventueel last van veel haargroei ( soms op de kin, borsten of onderbuik).
  • Een zeer onregelmatige menstruatie hebben.

Ouder worden

Met het ouder worden verliezen we spiermassa en krijgen daarvoor in de plaats meer vetweefsel. Daardoor vertraagt de stofwisseling, omdat spieren meer energie verbruiken dan dat vet verbruikt. Je spiermassa kun je op peil houden door krachttraining te doen. Op die manier kun je er voor zorgen dat je stofwisseling niet vertraagd. Uit studies is gebleken dat 80 plussers, die een speciale krachttraining volgden, dat zij de 1% spiermassa die zij jaarlijks verloren zij met deze training weer konden opbouwen.

Hyperinsulinemie

Hyperinsulinemie is een stofwisselingsstoornis, waarbij de insulinespiegel chronisch verhoogd is terwijl je bloedsuikerwaarde nog binnen de referentiewaarde ligt. Het lichaam is dan ‘doof’ geworden voor het signaal dat insuline afgeeft dat er koolhydraten verbrand kunnen worden. Met andere woorden; je hebt dan last van insulineresistentie. Ons lichaam reageert op deze hardhorendheid door de alvleesklier meer insuline te laten maken om je glucosewaarden op een normaal niveau te houden. Hyperinsulinemie heeft duidelijke kenmerken: er wordt gewicht rond het middel vastgehouden, bij vrouwen ontstaat de zogenaamde paal of appelvorm en bij mannen hangt de buik over de broekriem.

Conclusie

Er kunnen dus tal van oorzaken zijn die voor overgewicht kunnen zorgen. Kijk eerst of het echt niet aan je voeding en sportprestaties ligt. Zo niet, overleg dan met je huisarts wat de oorzaak zou kunnen zijn.

 

Bronnen: webmd.com en umcg.net

Delen:  
2 reacties op “Andere oorzaken gewichtstoename
  1. Beste dokter ik gebruik al jaren oordopjes omdat,ik geen geluiden kan verdragen.zelfs overdags,ik raak er ook door geprikkeld.Ik baal hiervan.heeft uw raad/advies voor mij.

    Bvd,Fatima

    Geschreven door Fatima op
  2. Je zou naar je huisarts kunnen gaan en een verwijzing vragen naar de KNO arts om je oren eens te laten onderzoeken.

    Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief