Eerste hulp bij vakantiekwalen

Binnen enkele weken zullen er weer vele Nederlanders op vakantie gaan. Heerlijk! Maar ook op vakantie kunnen we ziek worden en zit een ongeluk in een klein hoekje. Dus wat moet je doen wanneer je last krijgt van een vakantiekwaal? Waaruit bestaat eerste hulp bij vakantiekwalen?

Wagenziek

Wagenziek gaat verder dan het ziek worden in de auto. Want je kunt ook ziek worden van vliegen of varen. Wellicht is de naam reisziekte een betere term. Reisziekte is een stoornis van het evenwichtsorgaan en deze bevindt zich achter het oor. Door de beweging van een auto, boot of vliegtuig kan iemand hier last van krijgen. De verklaring hiervoor is dat je je niet meer met je ogen kunt oriënteren op een vast punt. Het evenwichtsorgaan geeft dan impulsen aan het braakcentrum in de hersenen. Hierdoor kun je misselijk worden, zweten, bleek zien en soms braken.

Door niet met een legen maag te reizen, niet te lezen maar lekker naar buiten kijken kunnen deze verschijnselen minder worden. Er zijn speciale wagenziekte tabletten te koop bij de drogist en apotheek die je voor dat je vertrekt in kunt nemen, om er ook voor te zorgen dat je niet reisziek wordt.

Diarree

Diarree is een plotseling optredende afwijking van je gewone ontlastingspatroon, waarbij de ontlasting dun en soms waterig is. Acute diarree gaat meestal binnen 4 tot 7 dagen over. Slechts bij 13% duurt de diarree langer dan 7 dagen. Op vakantie komt diarree nog al eens voor, en de belangrijkste redenen zijn dat je op vakantie vaak ander voedsel eet dan thuis, er is een ander klimaat en er wordt vaak anders omgegaan met hygiëne en eten.

Wanneer je diarree hebt dan is het belangrijk om veel te drinken om uitdroging te voorkomen. Maar is het kan verstandig zijn om het water niet rechtstreeks uit de kraan te drinken maar om flessen water te kopen. Om aan de diarreeklachten zelf iets te doen, zijn er middelen te koop die de beweging van de darmen remt. Het trekt ook de anus samen, waardoor je minder aandrang voelt. Deze producten werken vaak snel tegen de diarree. Een ander voordeel hiervan is dat het lichaam het aanwezige vocht in de darm toch kan opnemen. Daardoor herstelt de vochtbalans en stopt de diarree.

Wanneer de diarree na 4 dagen nog niet weg is neem dan even contact op met een arts. Wanneer kleine kinderen mee op vakantie gaan dan kun je ORS-sachets, een glucose/zout-preparaat, mee op reis te nemen. Dit kan zonder problemen bij kinderen worden gebruikt en voorkomt uitdroging.

Voedselvergiftiging

Omdat er in het buitenland soms anders om wordt gegaan met hygiëne en eten komt er nog al eens voedselvergiftiging voor. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat in sommige landen ijsblokjes worden gemaakt van niet-drinkbaar water. Maar denk ook aan salades die te lang in de zon hebben gestaan, of aan vlees en snacks die niet (goed) gekoeld worden bewaard. Soms kan ook het vlees te rauw geserveerd worden.

De eerste verschijnselen van een voedselvergiftiging zijn vaak misselijkheid, braken en diarree en hevige darmkrampen. Je kunt middelen meenemen die de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen stimuleren. Hierdoor raakt de maag eerder leeg en komt het voedsel sneller in de darmen terecht. Omdat de maag leeg is, zullen misselijkheid en braakneigingen afnemen.

Zonnesteek

Een zonnesteek kun je al snel oplopen en vaak zonder dat je het zelf doorhebt. Te lang in de zon zitten kan namelijk niet alleen leiden tot verbranding, maar ook tot een zonnesteek. Een zonnesteek is de verzamelnaam voor symptomen die kunnen optreden als je lichaam blootstaat aan te veel directe warmte en zonnestraling. Je temperatuur kan dan wel oplopen tot 42 graden Celsius, en dat is levensgevaarlijk. Vaak ontstaat een zonnesteek als gevolg van te lang zonnen én te weinig drinken.

Dus wanneer je op vakantie bent laat je lichaam dan rustig wennen aan de hitte, draag lichte kleding in de zon, bescherm je hoofd en zorg er voor dat je voldoende blijft drinken. Merk je dat je oververhit raakt? Neem dan een koude douche of een verkoelende duik in het zwembad of ga in de schaduw zitten. Het is sowieso aan te raden om tussen 12:00 en 15.00 uur de schaduw op te zoeken.

Verstopping

Veel mensen hebben last van obstipatie tijdens de vakantie. Dat kan komen door de lange heenreis die je zittend door hebt gebracht of door een veranderd eetpatroon tijdens de vakantie. Verstopping wil zeggen dat je minder vaak naar het toilet gaat dan dat je thuis gaat. De ontlasting is hard en droog en het kost moeite of pijn om de ontlasting kwijt te raken.

Wat kun je er aan doen? Let op je eetpatroon, want we eten op vakantie allemaal toch anders dan thuis. En dan hebben we het niet alleen over het soort eten maar ook over de tijden waarop we eten. Probeer vezelrijk te eten en let op dat je voldoende drinkt, het liefst twee liter op een dag. Eet groente, fruit en volkorenproducten. Maar ook bewegen kan obstipatie doen voorkomen. Dagelijks een half uur flink bewegen is goed voor de darmbeweging. En mocht dit toch niet voldoende werken, dan kun je een laxeermiddel gebruiken. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat deze middelen kortstondig gebruikt worden.

Voetschimmel

Heerlijk naar een warm land op vakantie, lekker de hele dag aan het zwembad. Helaas komt juist op dit soort vakanties voetschimmel veel voor. Voetschimmel verdwijnt niet snel en kan ook weer snel terugkeren. De schimmel die de besmetting veroorzaakt nestelt zich namelijk graag in de vochtige huid. Daarom noemen ze voetschimmel ook wel zwemmerseczeem. Voetschimmel kun je onder ander herkennen aan kleine schilfers, en dan vooral tussen je tenen, een week aanvoelende de huid en of blaasjes waar helder vocht uit komt. Onder de schilfertjes is je huid dan rood en kan wat jeuken of pijnlijk zijn.

Om voetschimmel tegen te gaan moet je in ieder geval altijd je voeten goed afdrogen, katoenen sokken en leren sokken zijn belangrijk voor de ventilatie en badslippers zijn natuurlijk helemaal goed. Er zijn diverse crèmes op de markt om een schimmelinfectie te bestrijden. Uitdrogen In sommige landen kunnen de temperaturen in de zomer hoog oplopen. Hierdoor verlies je sneller vocht. Drink daarom voldoende en zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt. Om uitdroging te voorkomen is het ook belangrijk dat je genoeg eet.

 

Bronnen: gidsingezondheid.nl en reisverzekeringkorting.nl

Delen:  
reactie op “Eerste hulp bij vakantiekwalen
  1. gisteren app op telefoon gezet
    zeker op reis app.
    staat alles op wat je nodig hebt, bv entingen ,bloedgroep dokter, vertalen,noodnummers,enz.
    kun je al jou gegevens zelf invullen.
    ben er blij mee, gaan binnenkort ook weer, handig als je alles bij de hand hebt.
    succes.

    Geschreven door will op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief