Dokter.nl

Bel met medische vragen of voor advies - Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)  Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Pas op voor Tijgermug

Aziatische tijgermuggen kunnen mogelijk ziekten overdragen zoals dengue (knokkelkoorts).
Het Centrum Infectieziektebestrijding en de Universiteit Wageningen doen onderzoek naar de Aziatische tijgermug die al in 2005 is gesignaleerd bij een aantal sierkwekerijen. De Tijgermug was als 'verstekeling' meegekomen uit Zuid-China.
De toename in verspreiding heeft te maken met de toename van urbanisatie, internationaal verkeer van mensen in de incubatieperiode en afname van de effectiviteit van muggenbestrijding.
Het internationale transport van oude autobanden, met regenwater een ideale broedplaats voor de mug, zou een substantiële bijdrage hebben geleverd aan de verspreiding.

Dengue is een  koortsende ziektedie gepaard gaat met koude rillingen, Glossary Link hoofdpijn, spier-, bot- en Glossary Link gewrichtspijn, algemene malaise, en huiduitslag op de eerste en tweede dag. De term 'knokkelkoorts' is afkomstig van de vaak karakteristieke gewrichtspijnen.


Reageer

Let op: (*) zijn verplichte velden. Uw e-mailadres wordt niet op deze site getoond en niet gebruikt door ons of derden.

[b] [i] [u] [s] [url] [quote] [code] [img]   

Reacties (131)

 • Anoniem

  Insecten in dez zomer en wat ertegen te doen? Kijk hier de speciale uitzending van Kassa: "

  Dat het klimaat verandert, weten we allemaal. Sommige mensen vinden dit erg lekker: meer zon en meer warmte. De klimaatverandering heeft ook een nadeel: exotisch insecten houden er ook wel van. En niet zonder gevaar…

  http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=4076431

 • gerrit timmers

  Geachte mevrouw, mijnheer,

  Wij hebben het vermoeden reeds enkele tijgermuggen in ons huis te hebben gezien.
  Twee daarvan hebben we gedood en bewaard.
  Hoe kan ik er hier (in Rotterdam) achter komen of het inderdaad om deze mug handeld.
  En is het raadzaam om de bamboe in de achtertuin weg te halen.
  Ik afwachting van uw antwoord,
  Met vriendelijke groet

  G Timmers

 • Wim van Lieshout

  Mogelijk hebben wij in Eindhoven er 4 gevangen,
  van de eerste heb ik een foto gemaakt

 • Anoniem

  Voor een plaatje van de tijgermug, kijk op: http://www.rivm.nl/cib/publicaties/bulletin/jaargang_19/bull1903/tijgermug.jsp

 • Anoniem

  Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) sluit niet uit dat de tijgermug zich vestigt in Nederland. De tijgermug lijkt naar Noord-Europa op te rukken vanuit Italië, vermoedelijk als gevolg van wegtransporten.

 • Anoniem

  Ik heb deze mug ook gezien en afgemaakt.
  dit was in drachten.

 • Anoniem

  Ik ben gisteren buiten in het bos gestoken, de bult is groot/dik en roodachtig, er zijn geen 'echte'steekplekken te zien, alleen 3 bultjes. Ik heb de steek niet gevoeld, ik had een lange spijkerbroek aan en het beest heeft hier doorheen gestoken. Kan dit een tijgermug zijn.

 • Anoniem

  Nee, een steek van een Tijgermug zul je zeker goed voelen want het doet erg pijn, en ten tweede is de huiduitslag anders. Er komt een grote rode vlek op de plek van de steek. Dus het lijkt niet een Tijgermug geweest te zijn. Ga bij twijfel altijd even naar de huisarts.

 • Luc

  Dat ik gestoken was door een tijgermug wist ik nog niet eens, alleen de gevolgen waren heel pijnlijk, je beweegt zoals een kreupele, alles over het hele lichaam, alle spieren, gewrichten, zenuwen aangetast. hoge koorts, overgeven.
  De tijgermug is brenger van Dengue of Chicungunya, ongeveer dezelfde symptomen maar Dengue MOET behandeld in een ziekenhuis, Chicungunya is normaal niet dodelijk, Dengue is dat wel.
  Ter info ik woon in Indonesia.

 • Anoniem

  De kans dat u door een (besmette) tijgermug bent gestoken is erg klein.

 • Kim Knoop

  Tijdens mijn vakantie in Flevoland hebben we twee tijgermuggen dood gemaakt. Ook ben ik gestoken in mijn bovenarm, de steek is uiteindelijk gegroeid tot 16 bij 8 centimeter en was rood en warm. Zou dit het werk van een tijgermug kunnen zijn?

 • Anoniem

  De mug is zwart-wit gestreept – vandaar zijn naam. De beet is pijnlijk en laat een grote roodpaarse vlek op de huid na.

 • Marlies Tiemens

  Ik ben in juli en nu in augustus gebeten door de tijgermug. We hebben er ook eentje kunnen vangen. Beide keren ben ik behoorlijk ziek van de beet geweest. Ik heb 5 dagen lang met wondroos rondgelopen en vlagen van koorts gehad. Heb ik nu kans dat ik knokkelkoorts heb? En hoe kan ik dat laten onderzoeken?

 • Anoniem

  Deze infectie verloopt vaak ongemerkt. De koorts wordt vaak niet aangezien voor een besmetting met het Denguevirus. Er kan onderzoek worden gedaan naar 1. antistoffen in het bloed, en 2. naar het virus. Dit kan in een ziekenhuis gedaan worden, de huisarts doet dit meestal niet zelf. let wel, er is nog geen gerichte behandeling. Pas als je echt heel ziek wordt, is onderzoek dus eigenlijk geïndiceerd.

 • s.kempers

  vandaag weer een dood geslagen. dit keer hem in een bakje in de vriezer en gemeld bij
  http://www.wew.nu/exoten/tellingformulier_ok.php

  je hoort nooit wat over deze mug in het nieuws.

  Is het belangrijk om meldingen te maken om ze in kaart te brengen en waar zou je zoiets verder kunnen mailen en zou het van belang zijn om de muggen te bewaren ?????

  wie zou er antwoord op kunnen geven ???

 • Martine

  U kunt een mail met de melding sturen naar info@tijgermug.info.
  Deze info en meer staat op www.detijgermug.info

 • L.F. Koolhaas

  Dat is niet waar meneer of mevrouw Kempers. In Wageningen zijn alle gevangen tijger muggen meteen onvruchtbaar gemaakt. En dat is zowel op de radio als op het nieuws van de tv gemeld.. Gelukkig heb ik al antistoffen omdat ik uit Tropische ouders geboren ben, en zelf 2 jaar op Curaçao heb gewoond..

 • Anoniem

  In Italie stikt het van de tijgermu ggen ben er op dit moment op vakantie.
  Dit is dan ook het laatste keer dat ik hier op vakantie ga. Als ik de info had gehad dan had ik dit land links laten liggen. Inmiddels is mijn dochter gestoken en is het afwachtten of de koorts binnen 2 tot 7 dagen toeslaat.Ik baal er dan ook van dan men in nederland en bij reisburo's niets verneemt dat de tijgermug welderig tiert in Italia.

 • carine

  In de vakantie in Zwitserland begonnen mijn klachten met het gevoel van gezwollen vingers/tenen. Mijn handen waren dagen later dik, door (tijgermuggen) bulten? Ik heb veel gewrichtsklachten en ben erg stijf. Artrotech (ontstekeningsremmer) helpt niet voldoende. Mijn huisarts weet niet wat het is en wordt nu doorverwezen naar de reumatoloog. ZOu de tijgermug de veroorzaker kunnen zijn?

 • d. brouwer

  Hallo, ik maak er net een dood!
  (7sept2010 Rotterdam Hoogvliet)
  ze zijn veel groter dan een normale mug en gestreept!
  Ik heb net gegoogeld naar afbeeldingen en ik weet het zeker........
  Griezelig hoor!

 • rm

  hallo, ik woon in italie en de tijgemug steekt me hier een paar keer per dag, gelukkig ben ik er nog nooit ziek van geworden en ik zit hier toch al 1,5 jaar. Wel heel heftige grote bulten, jeuken zo erg dat t pijn doet. Ze worden steeds minder groot, misschien omdat ik ze ondertussen meteen behandel of misschien omdat ik er resistent voor aan t worden ben, net als de italianen hier die er over t algemeen niet grotere bulten van krijgen dan wij van de "normale" mug. Het is echter een fabeltje dat je de steek altijd voelt, en ze steken inderdaad soms door je kleding heen!
  Ik maak me er zelf neit zo heel erg druk over, maar vervelend is het wel, dus ik heb standaard een antimuggenspul stick in mn tas zitten als preventie, een klikker en afterbite voor als ik toch gebeten word. Zodra je merkt dat je gebeten bent meteen reageren met deze dingen, dat werkt goed!
  Soms kun je trouwens denken dat je knokkelkoorts hebt omdat je hele handen zijn opgezwollen waardoor je ook pijn hebt ...

 • michel

  ik ben zaterdag 9 okt gestoken door een tijgermug bij dronten in het roggen bos de bult r van is wel veel groter en jeukt meer en wat op gezwollen hand er van

 • Denise

  Wij hadden een tijgermug in ons huis we hebben hem gedood met een elektrische vliegenmepper en we konden duidelijk zien dat hij witte strepen had ook op zn poten. We hebben hem door de wc gespoeld maar wel fotos van gemaakt.

 • Woerden

  Zag zojuist een mug zitten die opviel. Zeker door zijn witte strepen op zijn poten.
  Kan hem niet meer vinden.

  Zijn er meerdere muggen in Nederland die er zo uitzien ?


Vind Dokter op