Vermoeidheid afgelopen paar jaar en nergens zin in wat erger wordt

  • #1

    Hallo,

    Ik ben eigenlijk altijd moe, ik had altijd gedacht dat het door mijn slaaptekort kwam ( tot mijn 17e) maar nu ik student ben is dat niet meer van toepassing.

    Mijn leeftijd vanaf 15-17 jaar sliep ik doordeweeks altijd veel te kort, 4 a 5 uurtjes per dag, om vervolgens in het weekend 15 a 16 uur per nacht te slapen. Daarvoor sliep ik eigenlijk altijd redelijk normaal ( en in het weekend ook iets langer maar nooit langer dan 10 a 11 uurtjes).

    Vanaf mijn 18e ging ik studeren, hier begon een beetje de ellende mee, ik had namelijk niet echt meer de verplichting altijd te gaan en had ook niet veel les meer, hierdoor sliep ik ook doordeweeks vaak tot 17.00 uur.

    Tegenwoordig heb ik eigenlijk nooit zin om mijn bed uit te komen om wakker te worden, ik moest vandaag bijvoorbeeld eigenlijk naar school om 9.00 uur, om 3.00 uur naar bed ( zoals gewoonlijk nog 2 uur wakker gelegen) en om 8.30 was ik wakker maar was totaal ongemotiveerd om op te staan en ging weer slapen, om 11 uur nog even wakker geworden maar daarna in 1x tot 18.00 uur doorgeslapen. En ik heb het eigenlijk met alles, ik sta alleen voor werk vroeg op en alle andere redenen: studeren, boodschappen doen, huishouden, aan de auto of brommer werken, etc heb ik op het moment van wakker worden geen zin in, draai me om, om vervolgens heel de dag te slapen...

    Ongeacht hoe lang ik slaap, voel ik mij moe, wel verschilt het type moeheid:
    Onder de 6 uur slapen en ik voel mij erg slecht, heb soms last van fysieke pijn aan mijn spieren. Ook bij spontane snelle bewegingen ( bv. nek te snel omdraaien na tijdje inactiviteit) een soort van stekende pijn in mijn hoofd, de hele linkerhelft, dit heb ik echt alleen bij te weinig slaap en minstens 2 dagen achter elkaar slaaptekort, als ik 7+ uurtjes heb gehad heb ik dit nooit.
    6-9 uurtjes slapen voel ik mij voor mijn doen het beste (achteraf gezien dan), maar alsnog heel moe en vooral de eerste 2 uurtjes na het opstaan erg chagrijnig en traag ( heb soms zelfs moeite met uit mijn woorden komen )
    9+ uurtjes slapen en ik ben extreem duf heel de dag en helemaal nergens zin in, het liefst zit ik maar wat bij de computer onzin te lezen of een spelletje spelen, eigenlijk wil ik terug mijn bed in.
    Val verder in geval van stress slecht in slaap ( 2+ uur draaien en doen) maar als ik op het moment nergens tegen op zie val ik redelijk snel in slaap ( half uurtje ofzo ). Wel ben ik juist op de momenten waarop ik moet slapen vaak wat te actief mentaal, als ik wakker ben denk ik het liefst dus aan helemaal niks, als ik moet slapen denk ik over van alles na.

    Wat dus eigenlijk terugkeert, ongeacht mijn hoeveelheid slaap, is dat ik nooit zin heb mijn bed uit te komen, en altijd duf ben. Ik merk dat ik vergeleken met vroeger een VEEL slechtere concentratie heb en kortetermijngeheugen ( bijvoorbeeld iets willen zeggen en na 2 seconden omdat er iets tussen kwam alweer vergeten. Het is een mentale vermoeidheid, niet een fysieke, alhoewel ik graag lui ben, is het niet zo dat als ik een stukje ga rennen of ga trainen dat ik me dan zwak voel, sterker nog, na het sporten (en zelfs na werken) voel ik mij eventjes voor een uurtje, misschien 2 uurtjes geweldig, waarna het weer terugvalt naar vermoeidheid. Ik voel mij fysiek dus niet echt moe, maar mentaal heel erg.

    Wat achtergrondinformatie:
    M, 22j, 1m70, 55kg
    Drink misschien iets te weinig, maar ik probeer genoeg te drinken, ik haal het anders vaak in als ik wakker wordt ( terwijl ik in bed lig drink ik zo 400-600ml , als ik wakker wordt elke keer even wat drinken), veel onder de 2 liter zal ik niet zitten en zo wel merk ik dat meestal zelf ook wel door een droge mond en hoofdpijn.
    Was vroeger gemiddeld eens per jaar ziek, een verkoudheid of griepje, laatste 2 jaar wat vaker, heb zeker wel 2 a 3 x per jaar iets, heb recent kinkhoest gehad en ook een bacteriële infectie.
    Leef heel onregelmatig, soms ben ik rond een uurtje of 10 al wakker, soms rond 6 uur 's avonds, meestal rond een uurtje of 3 in de middag.
    Drink misschien iets te veel alcohol in het weekend, maar geef na een nachtje doordrinken altijd een dag rust, doordeweeks 1 a 2 drankjes per week. Heb niet echt het idee dat ik mij beter/slechter voel na een weekje geen alcohol.
    Helaas rook ik, gelukkig niet al te veel, 1-5 peuken per dag liggend aan wat ik die dag doe, als ik alleen thuis zit rook ik soms een dag of 2 helemaal niet. Het is meer een routine om voor werk even een sigaret te doen en bij gezelschap. Doe meestal een week met een pakje.
    Ik eet wanneer ik honger heb, en verder erg veel zooi en junkfood. Ik begrijp zelf dat dit niet echt slim is, het enige waar ik op let is om minstens 50g eiwit binnen te krijgen elke dag dus ik eet veel vlees. Lust verder wel vrijwel alles ( vind broccoli, spruitjes of bloemkool heerlijk, en lust verder bijna alle groenten wel) maar nooit zin om iets klaar te maken en dan kies ik voor junkfood. Eet redelijk veel eten met ijzer en vit. B12, ook kom ik op een paar uitzonderingen na, elke dag wel voldoende buiten.
    Werk 5 avonden van 7 tot 10 ( vroeger weleens ook ochtendienstjes meegepakt om half 8 's ochtends tot 11), dit is ook de enige routine in mijn leven. Ik hoor zo'n 3x per week te studeren in de ochtend/middag maar dit is in de praktijk slechts 1x per week.
    Sport 1x per week intensief ( krachtraining ), en doe best fysiek inspannend werk ( veel lopen ook) en loop verder relatief vaak ergens heen, ik loop elke dag wel zo'n 5km...
    Geen medicijnen of bekende ziektes/allergieën verder.

    Ik neem mijzelf heel vaak voor om een afspraak te maken bij de huisarts voor bloedonderzoek en mijn klachten kunnen uitleggen, maar zelf hier voor lukt het mij niet om mijn bed uit te komen in de ochtend ( voor een afspraak) en een beetje omdat ik vaak denk dat ik het zelf kan oplossen. Verder stel ik vrijwel alles heel erg uit doordat ik er dus geen zin in heb.

    Ik voel mij op sommige dagen wel oké, meestal op dagen waarop ik veel dingen heb gedaan, maar zelfs op die dagen ben ik altijd een klein beetje duf. Ik heb nooit echt het gevoel dat ik energie heb behalve tijdens/na het sporten, soms op werk (ongeveer eens in de 3 keer) of soms bij het uitgaan. Verder heb ik dus vrijwel nooit ergens zin in, ben vooral net na het opstaan erg snel geïrriteerd, en ongemotiveerd om iets te doen (en vooral als ik in bed lig, ik kan mij in ieder geval niet herinneren dat ik ooit vrolijk en energiek wakker werd.), Enig idee waar het aan kan liggen ? Depressie? Slaapstoornis? Tekort aan iets ?

    Reageer
    #2

    Het is nogal een lijst!!
    Waar het in ieder geval al vast aan ontbreekt is discipline.
    Je leeft zo onregelmatig dat je lichaam compleet uit het ritme is. Je bioritme.

    Je voeding is ook eenzijdig.
    Je eet veel zooi en junkfood.
    Je zorgt wel voor B12 maar hoe zit dat dan met die andere vitamines die je lichaam nodig heeft? En wat dacht je van mineralen?

    Drinken doe je wel genoeg, maar wat drink je dan?

    En dan doe je nog krachttraining.

    Al met al pleeg je dus roofbouw op je lichaam.
    Geen wonder dat er protesten komen.

    Je zult moeten proberen de regelmaat in je leven terug te brengen. Dat bedoelde ik met discipline. Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Zorg dat ca 8 uur slaapt.
    Dat zou alvast een start kunnen zijn.

    Voor het overige is het gewoon nodig dat je een bloedonderzoek laat doen.

    Reageer
    #3

    Klopt, dat is een groot probleem, als ik tegen mijzelf zeg ''zo laat ga ik slapen'' ben ik 3 uur later nog steeds wakker.

    Ik zei dat over Ijzer en B12 omdat ik er vrij zeker van ben dat ik geen ijzertekort heb, daar let ik nog net wel op.

    Voor de rest zal ik vast wel wat missen, 1 van de 3 maaltijden op een dag is sowieso een afhaalmaaltijd. Ik eet daarnaast thuis vaak wat minder vet vlees.

    Drinken zijn voor de helft fruitsapjes: Capri sonne multivit. of vergelijkbaar van andere merken , Jus 'd orange, of oranjesap 50% ( van de Lidl)... En voor de helft softdrinks ( Cola, 7-up, cassis, etc...).

    Een vaste tijd opstaan is inderdaad wat ik zou moeten doen, maar op het moment van wakker worden denk ik er anders over, ik wil op dat moment helemaal niks, ook al had ik de mooiste ideeën de dag ervoor.

    Nou ben ik nu in zo'n stemming dat ik vind dat ik na 7 of 8 uur slapen zou moeten opstaan, daar denk ik in de ochtend alweer heel anders over, ook al zet ik 5 wekkers, ik zet ze allemaal uit en ik ben binnen 3 minuten weer in slaap...

    Reageer
    #4

    Beste Snow,
    Er is in ieder geval iets behoorlijk mis met je voeding.
    Je mist dus inderdaad een heleboel noodzakelijke dingen. Ik heb zelf vraagtekens bij het ijzer. Ik ben er nog niet zo zeker van dat het ijzergehalte goed is.
    Bovendien gebruik je veel te veel dranken die barsten van de suikers.

    Ik zou om te beginnen toch maar eens een afspraak maken bij je huisarts en bloed laten prikken op o.a.
    Vitamines
    Ijzer
    Diabetes
    Bloedbezinking.
    Je zult toch in actie moeten komen Snow.

    Reageer
    #5

    Hallo,

    Zoals hierboven al staat, ligt een groot deel van je probleem bij je voeding. Om te beginnen heb je inderdaad 2 liter vocht nodig per dag, MAAR geen suikerhoudende drankjes! Je kan water of thee drinken, en af en toe koffie. Maar geen suikerhoudende drank, dat vreet je energie alleen maar op. Daarnaast moet je echt geen afhaalmaaltijden eten, ook dit vreet energie. En alcohol is nou ook niet bepaald gezond voor je. En omdat je geen ritme hebt, raakt je lichaam in de war. Dit kost ook weer energie.

    9 uur slapen is prima, maar ga daarna je bed uit. Probeer je ritme langzaam weer op te pakken. Desnoods begin je met elke dag om 11 uur opstaan en bouw je dit met de week met een uurtje af.
    Daarnaast ben je echt veel te licht. Je moet echt meer groenten, eiwitten en koolhydraten eten. Probeer vaker dan 1x in de week te sporten. Als je dit 3x in de week doet, zal je pas progressie zien. EN als je je aan een gezond dieet houdt. Anders werkt het niet. Van sporten word je vrolijk en krijg je energie, doordat je endorfinen aanmaakt. Blijf dit dus ook zeker doen. Zet de alcohol, junkfood e.d. eens een paar weken opzij en slaap niet meer dan 9 uur per nacht, en kijk eens hoe je je dan voelt.

    Succes, X

    Reageer
    #6

    Je hebt het jong-volwassenesyndroom.

    Dit maken bijna al je leeftijdsgenoten mee.

    Discipline is het antwoord. Mij kan het weinig schelen wat je eet, ik geloof daar persoonlijk niet in.

    Maar zorg gewoon dat je om 9 uur je bed uit bent. Hoe laat je ook ging slapen. En ga nooit meer terug. Draai je niet nog Ff om. Ga niet nog Ff liggen. Sta op en ga je aankleden en start je dag.

    Doe dat 3 dagen en je lijf begint er al aan te wennen. Je gaat vanzelf eerder slapen.

    Ik had het ook, precies hetzelfde verhaal. dwing jezelf gewoon om uit je bed te gaan. Ritme is het antwoord, echt waar.

    Reageer
    #7

    Snow,

    Ik ben er nog niet helemaal uit denk ik, maar je brief heeft me erg geraakt.
    Vermoedens heb ik wel al ben ik iets wat voorzichtig in mn toon omdat dat misschien irritatie bij jou op kan leveren.
    Terwijl ik jou JUIST het bed uit wil krijgen.
    Heb je ooit hobby's gekend? Je hoeft er niet perse iets mee gedaan te hebben.
    Er zijn vast wel dingen leuk geweest, probeer als je wakker bent soms wat meer aan dit soort dingen terug te denken. Werk voor mij wel ietsje soms.
    Als je vroegtijdig (soms a wel 1 of 2 weken van tevoren)  leuke dingetjes verzint, zet die dan in een soort van agenda. Je kunt dat momenten zat vrijmaken om aan deze ideeën te wennen, wat de kans op opstaan veel groter maakt. Als het niet lukt niet erg, niet balen en gewoon blijven liggen..

    Ik hou ook erg van slapen dus ik snap je gevoel. Al vind ik vind het wel genoeg geweest als in bed liggen pijn gaat doen.

    meestal probeer ik dan een minder pijnlijke houding te vinden, door bijvoorbeeld evenop het aanrecht te gaan zitten, of zelfs liggen.
    Dit is meteen ook goed te combineren met een glas water vullen en drinken (haha zie je wel, zulke dingetjes :).
    Wel heb ik ook wel door dat een kwartslag draaien de pijn verzacht na langdurig op bed liggen, waardoor je vaak zonder pijn ongestoord door kan liggen. Dat is soms misschien een fijnere optie als je niet uit bed wil, e het is goed voor je lijf om te draaien. Draaien moet je ook niet teveel in doorschieten, dat houdt je ook uit je slaap, vet irritant.
    Tip:

    Bij hoogopgelopen spanning of irritatie/vermoeidheden is het extra van belang voorzichtig in bed te stappen. Je kunt je er op dat moment lelijk door bezeren. op vooral de rand van het bed, of hardere onderdelen van je bed. (ligt an het type, materiaal etc..

    Ook een Atlas of openstaande laptops, klappen dicht, of juist open! dan krijg je ze vaak niet meer dicht.
    Pas op voor pennen en zelf sleutelbos of een volle vuilniszak kunnen akelig liggen.
    Je zou vuilniszakken trouwens ook weg kunnen brengen, maar daar ben je bij het in bed stappen vaak niet echt meer voor in de mood. Ga dat dan ook zeker niet forceren!

    Ik denk dat jij sterk genoeg bent om deze problemen te verhelpen, mijn nummer is voor noodgevallen.
    Als je echt geen idee meer hebt wat je doet, en zin hebt. kun je bellen.
    Leg je toestel in je slaapkamer, en een glas water evt.
    Niet teveel hooi op de vork natuurlijk. je bent er immers voor de rust.

    Wordt geen vijand van je bed, als op bed liggen stress en spanning oplevert, lever dat dan terug in de vorm van mini-dutjes.

    HEEL BELANGRIJK NOG:

    Ik ben het zeer met de andere reacties eens mat betreft voedingstoffen, ik heb hier alleen zelf te weinig verstand van om echt met je mee te denken, denk ik.
    Wel vind ik het een hoopvol idee dat voor blikjes cola en zakken capri-sunne jij wel degelijk koopt of regelt, of drink je dit allen buitenshuis.
    Al met al kun je dit inderdaad beter niet kopen/drinken, maar als het je motiveert om aan je dag te beginnen, juich ik dit toe!
    voor nu slaap lekker en zet hem op,

    🙂

    Reageer
Reageer op: Vermoeidheid afgelopen paar jaar en nergens zin in wat erger wordt


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief