Datum bevruchting

Online ZorgZus
  • #1

    Goedemiddag, ik heb een vraag voor een gynaecoloog. Ik ben momenteel 8 weken zwanger en zou graag (met enige zekerheid) willen weten wanneer de bevruchting plaatsgevonden heeft. Even wat gegevens op een rijtje:
    - Laatste dag laatste menstruatie: 22 mei 2016
    - Gemiddelde cyclus duur: 33 dagen
    - Datum gemeenschap: 5 juni en 12 juni
    - Bruin/rood bloedverlies op 24 juni
    - Datum positieve test 1: 27 juni
    - Datum positieve test 2: 1 juli (met weken indicator die 2-3 weken aangaf)
    - Datum 1e echo: 3 juli, reactie echoscopiste: met moeite een klein vruchtzakje gevonden, nog geen kloppend hartje, net over tijd (iets meer dan 4 weken zwanger)
    - Datum 2e echo: 14 juli, reactie echoscopiste: kloppend hartje, nog net geen 6 weken zwanger
    - Datum 3e echo: 25 juli, reactie verloskundige: 7 weken en 5 dagen zwanger

    Alles wijst erop dat de bevruchting plaats heeft gevonden rond de gemeenschap op 12 juni en niet die van 5 juni. Maar kan dit, op basis van bovenstaande, met 100% zekerheid gesteld worden? Waarom wel, of waarom niet? Bij mijn vorige zwangerschap zag e.e.a. er overigens ongeveer hetzelfde uit. Alvast hartelijk dank voor uw reactie!

    Reageer
    #2

    Wanneer was de eerste dag van de laatste menstruatie? Die is belangrijker dan de laatste dag. Als je dat niet: hoe lang duurt je menstruatie normaliter gemiddeld?
    Heb je kort voor 5 juni ook nog gemeenschap gehad?

    Reageer
    #3

    Sorry, ik zie dat ik een type foutje heb gemaakt. 22 mei was de eerste dag van mijn laatste menstruatie. In betreffende cyclus zijn de genoemde data de enige momenten van geslachtsgemeenschap geweest. Ik heb dus kort voor 5 juni geen gemeenschap gehad.

    Reageer
    #4

    Dat is een lastige....je zult er waarschijnlijk nooit 100% duidelijkheid over krijgen.
    Bij een cyclus van 33 dagen valt de vruchtbare periode tussen de 16de en 21ste dag van de cyclus. Uitgaande van 22 mei als eerste dag, komen zowel de 5de als ook de 12de juni in aanmerking. Bij een vroege eisprong de 5de en bij een late eisprong de 12de.

    Voor een termijnbepaling bij de echo wordt sowieso uitgegaan van de eerste dag van de laatste menstruatie en niet van de dag van bevruchting.

    Reageer
    #5

    Dank voor de reactie. Op de echo van 3 juli was de reactie dat het 'net over tijd' was, dus iets meer dan 4 weken zwanger. De echo van 14 juli wees op ongeveer 6 weken. Kan dit wel wanneer de bevruchting rond 5 juni plaats heeft gevonden? Was op de echo van 3 juli dan niet meer te zien geweest? Ze moest echt goed zoeken om iets te vinden en het was ontzettend klein.

    En de clear blue digitale test? Op de test staat dat de weken indicator 92% betrouwbaar is. Heeft u hier ervaring mee? Als deze klopte, dan is bevruchting rond 5 juni namelijk onmogelijk.

    Daarnaast wellicht nog goed om te weten: we hebben redelijk lang gedaan (bijna een jaar) om zwanger te worden bij de vorige. Ik was er toen best mee bezig en we hebben toen vooral seks gehad tot ongeveer 14 tot 12 dagen voor mijn verwachte menstruatie. Daarna steeds weinig tot niets, omdat ik in de veronderstelling was dat mijn vruchtbare periode voorbij was. De maand dat het wel lukte hebben we ook later in de maand een aantal keer seks gehad en voila ik was zwanger.

    Alles bij elkaar genomen (vorige zwangerschap, weken indicator bij zwangerschapstest, datum van innestelbloeding, echo's, uitgerekende datum 7 maart 2017): lijkt het er volgens u inderdaad op dat de bevruchting rond 12 juni heeft plaatsgevonden? En met hoeveel zekerheid kan dit gezegd worden?

    Reageer
    #6

    Je kunt aan al die dingen geen 100% zekerheid ontlenen. Ook niet met de echo, want ook daar zou 1 week verschil in kunnen zitten. Het zou zo maar kunnen dat er bij de 12-13 weken echo een andere uitgerekende datum uit komt.

    Als ik uitga van de nieuwe te verwachten menstruatie in juli, uitgaande van een cyclus van 33 dagen zou 12 juni het meest voor de hand liggend zijn, maar zekerheid is daar niet over te geven.

    Het zal voorlopig onduidelijk blijven. Als ik uitga van de eerste dag van de laatste menstruatie en daar 40 weken bijtel, kom ik op 3 maart als uitgerekende datum. Dan zou het 5 juni kunnen zijn.

    Waarom vindt je dit zo belangrijk?

    Reageer
    #7

    Wederom dank voor de reactie. Stel dat de 12 weken echo de uitgerekende datum rond 8 maart laat staan, dan is 12 juni dus wel redelijk zeker?

    Ik wil het graag weten omdat ik benieuwd ben naar het verloop van mijn cyclus en dan met name wanneer de eisprong ongeveer plaatsvindt. Dat is altijd ongeveer op hetzelfde moment toch? Bij een regelmatige cyclus heb je in principe niet de ene maand een vroege en de andere maand een late eisprong?

    Mag ik vragen wat uw beroep is?

    Reageer
    #8

    Ik ben zorgprofessional.
    [quote]Dat is altijd ongeveer op hetzelfde moment toch? Bij een regelmatige cyclus heb je in principe niet de ene maand een vroege en de andere maand een late eisprong?
    [/quote] Doorgaans wel maar dat hoeft helaas niet altijd zo te zijn. Het is geen wet van Meden en Perzen.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: Datum bevruchting


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief