Cyste werd abces

Online ZorgZus
  • #1

    Hallo allemaal!

    Om toch meer info te geven voor
    andere wie dit ook is overkomen deel ik mijn verhaal.

    Mijn naam is Kim en ik ben 26. Ik had al een gehele tijd een bult in mijn rechter schaamstreek. Best eng vond ik dit maar had er geen last van, ik ben zelf net afgestudeerd verpleegkundige en deed wat navraag en zocht op internet. Het bleek een bartolin cyste. Zolang ik er geen pijn aan had werd er niks aan gedaan. Ik voelde het wel eens met fietsen en soms als ik ging zitten schoot ie weg. Tijdens gemeenschap heb ik er nooit last van gehad. Nu een week geleden kreeg ik er last van, iets gevoeliger en pijnlijker bij zitten en fietsen.
    Nu 3 dagen geleden begon de cyste groter te worden, eerst was de klier nog palpabel maar nu 1 dag geleden kon ik amper zitten, staan of lopen. De cyste was keihard en ten grote van een ei. Ik was gestart met een antibiotica kuur, deze had ik nog liggen en door fora las is over apis mellifica d6. Hier ben ik mee gestart ieder uur 1 tablet voor bijna 14 uur lang. Helaas slonk de cyste niet. De volgende ochtend hield ik het niet meer en heb ik de dokterswacht gebeld. Ik kon 11 uur komen. De huisarts zag het gelijk inderdaad een bartolin cyste. Meisje, meisje toch zei ze ik verwijs je door naar de gynaecoloog. Gelukkig mocht ik daar gelijk heen. De gyn zag het en deed onderzoek en bevestigde de bevindingen van mezelf en de huisarts. De cyste was een abces geworden en ik had twee opties. Een word catheter of marsupialisatie. Ik koos voor de ballon catheter omdat dit zonder ok kon. Ik had een hele begripvolle ervaren gyn en ze vertelde me dat beide methoden even goed werkten. Als ik voor de ballon catheter koos straks weer naar huis mocht. Met een ok moest ik blijven.

    De ingreep zelf viel wel mee. De twee incisies waren even 2x 2 seconden pijnlijk. Het schoonmaken met jodium geloof ik en het verdoven met een spray voor af vond ik het ergst!!!! Jeetje mina dat prikt echt zo erg. Alsof je zout in een open wond gooit.
    Het vullen van het cathetertje was een raar gevoel. Niet vervelend maar nu 5 uur na de behandeling voelt de catheter niet fijn. Er zit alsnog een bal van het ballonnetje zodat het wondje goed schoon kan vloeien. Zitten gaat helaas nog steeds niet. Hopelijk wordt dit morgen beter, wanneer het wondje niet meer zo vers is. Ik moet na elke toiletgang spoelen met de douchekop en er komt nog steeds bloederige vloeistof uit. Lopen doe ik erg voorzichtig, want hoelanger de catheter zit hoe beter. Hij zou er zelf moeten uitvallen en over 2-3 weken moet ik voor controle. Als de catheter er dan nog in zit wordt ie verwijderd. Ik hoop dat ik gauw weer wat actiever kan worden en dat de pijn van het wondje niet meer zo zeurt.

    Lieve mensen aub ga na een dokter en loop hier niet te lang mee rond! Je moet even door de hel en je schaamte opzij zetten maar hopelijk krijg ik het nooit meer!!
    Ik ben overigens geholpen in het MCL in Leeuwarden

    Reageer
    #2

    Ook ik heb cyste van bartholin ervaring gehad. voor mij luchtte het erg op om te lezen dat blijkbaar heel veel vrouwen dit wel eens gehad hebben. ik miste wel de rauwe versie, dus hierbij heb je die van mij. ahum...

    De cyste was bij mij gaan ontsteken en werd dus een abces. Na bezoeken aan dokter en gynacoloog heb ik ook een ballon katheter gehad. wat een vreselijk ding is dat. De gyn zei dat ik alles kon maar ik heb 4 dagen niets kunnen doen en enorm veel pijn gehad. heb echt zitten huilen van de pijn. Dag 4 viel ie eruit, het leek wel alsof ik uitscheurde, dit deed zoveel pijn, nog meer dan ik al had. En er kwam allemaal viezigheid uit. Toen ik was bijgekomen van de schrik en de pijn was ik wel opgeknapt, huppelde weer door huis en kon weer zitten.

    Al die tijd was ik al 2 weken lang 5 keer op een dag in bad, echt voor een uur ofzo. Als ik er geld voor had gekregen was het een goede bijbaan geweest. werken ging echt niet, 3 weken thuis gezeten.

    Nu, de ballon is er ruim 2 weken uit, ga ik nog steeds 3 keer op een dag in badje. niet meer zo lang, er is nu minder om schoon te houden. De bal is geslonken maar nog niet weg. De wond moest zo lang mogelijk open blijven. Hiervoor had ik spuiten meegekregen die ik in het gat moest prikken waar de ballon in zat, dan spuiten met water, zo hou je het schoon en de wond open. Dit heb ik een week gedaan, 3 keer per dag. daarna kon ik geen spuit meer zien en heb ze weggegooid.

    Het genezen duurt al met al dus vet lang, ik wordt er letterlijk gek van. Maar goed, elke dag weer wat vooruitgang, dus houd vol. en ga door met de badjes biotex tot het helemaal weg is, dat ga ik iig wel doen. Na het badje droog ik het gedeelte met de fohn, op de koele stand, en smeer ik het in met multigyn. Omdat er toch wel continu vocht uitkomt gebruik ik ook heeel veel inlgekruisjes, anders moet ik telkens een schone slip aan. Verder gebruik ik curcumine, vit.c, cranberrytabletten, knoflookcapsules, dit om evnt. onstekingen te remmen en mn lichaam te ondersteunen. Daarnaast gebruik ik dus de druppels van apis melifica, zal hetzelfde doen als de tabletten. en om de cyste te helpen stimuleren te krimpen qc knappen heb ik ook een week myristica sebifera gebruikt, elke 2 uur 10 druppels. Weer begonnen met sex, 5 weken niet gedaan he... dat is wel wat gevoelig nog, vooral die wond, maar het gaat wel. En daarna dus weer in bad want de cyste vult zich met het vocht  dat die klier aanmaakt.

    ik wens je veel geduld en sterkte toe!

    Reageer
    #3

    Hallo,hier mijn (inmiddels 2 jaar lang problemen) verhaal,

    Mei 2018 een bobbeltje , Ik vernam het met fietsen, aug 2018 een flinke abces, die met een ruggeprik gedraineerd is,een week lang een flinke drain erin!! Die deed zo zo zeer,Nadehand nog vele ontstekingsreacties gehad naar de aanhechting van mijn spieren en pezen diep in het kleine bekken, 2 x een cortison injectie gehad,toen was het voor een poosje rustig,Inmiddels is het 2020, en nóg steeds heb ik ontstekingen omdat het afvoer kanaaltje continue verstopt raakt,mijn lichaam is zó moe van dit gevecht .Ik zit te denken aan een seccond opinion, mn gyno wil liever geen operatie doen,  (volgend jaar word ik 40, wat ik lees is dat ze dan monsters van de pus gaan nemen?) Ben een beetje wanhopig op het moment

     

     

    Reageer
    #4

    Hallo,

    Hier mijn ervaring, en ik heb een hulpvraag.

    Van de week kreeg ik ineens onwijs veel pijn in mijn schaamstreek. Na een paar dagen ging ik zelf voelen wat dit kon zijn.  Toen voelde ik dus een cyste. De volgende dag kon ik gelijk terecht bij de huisarts, die mij door heeft verwezen naar de gynaecoloog. Dezelfde dag kon ik terecht. Wat een helse ervaring was dit

    Ze hebben 2 spuiten gezet,  wat leek dat ze in mijn bot aan het spuiten waren.

    Ze hebben een sneetje gemaakt, dat de abces leeg kon lopen en ik zou een ballon erin krijgen.

    De eerste was al kapot, de tweede zat erin en toen ik op stond viel die zo eruit. De derde werd geplaatst em toen ze de ballon met lucht gingen vullen schreeuwde ik het uit van de pijn.

    Volgens hun zat het er perfect in. Ik ben toen bijna van mijn stokje gegaan.

    Anyway... diezelfde avond moest ik naar het toilet en toen viel de katheter er weer uit !!!

    Ik heb contact gehad met de gynaecologie en ze zeiden dat het voor nu geen kwaad kan, maar ze zouden mij een dag later bellen.

    Ze hebben mij gisteren gebeld, ze gaven mij 2 opties, of een nieuwe katheter plaatsen, wat volgens hun nog moeilijker ging want ze moesten een nieuwe opening maken, of zo laten en hopen dat het weg blijft.  Ik heb natuurlijk voor het laatste gekozen,  aangezien het zeer traumatisch was en het was erg bont em blauw daar beneden.

    Maar nu, is de zwelling weg, het voelt wat prettiger aan, maar na elk toiletbezoek vind ik het onwijs stinken daar beneden, ik weet dat dit van de abces afkomt.

    Wat kan ik doen? Ik wil geen drainage meer.

    Liefs x

    Reageer
    #5

    Vervolg op mijn verhaal, in 2018 begon de ellende, inmiddels is het nov 2021.
    Al drie maandblang elke dag pus, soms gepaard met bloed.
    Ben wel naar een andere gyno gegaan, die vond ook dat het na 3 jaar wel genoeg was, door de mri geweest, was goed gelukkig.
    Maar nu, plan van aanpak..
    Verwijderen van de gehele cyste is ook niet altijd zonder complicaties wat ik her en der lees.

    Mijn cyste zit wat dieper gelegen dan wat normaal is, vandaar dat dit wat complexer is..

    Heeft iemand dit ooit meegemaakt?

    Reageer
    #6

    Mijn katheter was er binnen 7 uur uitgevallen. En bij jou?

    Reageer
    #8

    Ik ging met een bartholin cyste naar de dokter. Was niet pijnlijk, maar wel redelijk groot. Ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis. Door wachttijden zou het een maand duren voor ik een afspraak kreeg. Twee dagen na bezoek dokter werd de cyste pijnlijker en ook nog groter. Ik wilde weer naar de dokter voor pijnstilling, maar was op vakantie. Ik dacht ik zing het wel nog een dagje uit. Toen ging ik zitten en deed het flink pijn, maar na een paar minuten had ik helemaal geen pijn meer. De cyste was spontaan geknapt. Er kwam geel pus, bloed en slijm uit. Ik heb het zo goed als mogelijk schoon gehouden. Twee dagen later komt er nog wel wat bloed en slijm uit, maar ik ben niet gealarmeerd. Het voelt daar beneden goed zo. Ik ga nog wel overleggen met de huisarts, maar ik wil eigenlijk niet naar het ziekenhuis. Ben heel blij dat de cyste spontaan is geknapt.

    Reageer
    #9

    Hier meerdere malen een cyste v Bartholin gehad. Bij de eerste had ik geen idee wat er met me aan de hand was, dus inderdaad naar de huisarts. Die stuurde de door naar het ziekenhuis waar met spoed een marsupialisatie werd uitgevoerd. Het herstel duurde wel even, en ik hield best lang last van het litteken. In de jaren daarna heb ik mijn cystes altijd homeopathisch behandeld. Ik zweer bij zsm starten met silicea zodra je er een voelt opkomen. Soms, als je geluk hebt, trekt het dan weer weg. Als dat niet zo is, dan is mijn ervaring dat je m dan zsm wil laten rijpen; grijp dan naar myristica sebifera. In mijn geval ‘rijpen’ ze dan altijd van zacht en beweegbaar naar hard en stug in 1 a 2 dgn. Op het moment dat zelfs ik me telkens weer zorgen maak en me bedenk, als t morgen niet open is ga ik naar de huisarts, dan springt het open. Zorg dat je tussentijds zoveel mogelijk in bad zit of de plek nat houdt met een nat gaas bijv er tegenaan in je ondergoed. De pijn is te beheersen met pcm. Zodra het abces open is, weer terug naar innemen van silicea, dat helpt het schonen en helen.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #10

    Hoi Manon, welke silicea moet ik hebben? Ik word er op internet niet echt wijzer van. Heb namelijk voor de 5e keer de cyste terug en wordt er inmiddels helemaal gestoord van. Ben net terug aan het werk en voel hem weer helemaal opkomen. Durf gewoon ook niet meer op me werk aan te komen met dit probleem dus hoop het zelf soort te fixen. Heb nu 4x zo’n ballonnetje gehad en ben er een beetje klaar mee. Hoop dat je mijn bericht leest en mij kan helpen.

    Reageer
    #11

    Hoi ik heb het ook voor de 5 e keer terug gekregen eerste drie x plaatselijke verdoving cyste werd eruit gehaald met een sneetje katheter, de katheter bleef maar een paar uur, cyste is na 4 5 maanden terug gekomen, dit x met de arts gesproken voor een operatie, nou operatie goed geweest njet veel pijn ervaren, cyste weer terug gekomen na 4 5 maanden werd gek en boos, want heb drie kinderen waar ik voor moet zorgen, ik heb afgelopen vrijdag weer geopereerd aan me cyste dit x hebben ze het anders gedaan ze hebben het open gemaakt en alles schoongemaakt en ze hebben zeg maar het vliesje waar de cyste zat weg geschrapt , en open gelaten, heb er nu hechtingen in, ik heb enorm veel pijn op dit moment, en me vagina is opgezwollen en me linker schaamlip is blauw, ik hoop echt dat het dit keer voorgoed weg is

    Reageer
    #12

    Ik heb het 10 jaar geleden gehad toen knapte het spontaan. Nu heb ik het weer en moet morgen naar de gyn. Weet niet wat me te wachten staat. Iemand advies?

    Reageer
    #13

    Ik lees op dit forum verhalen van vrouwen bij wie de cyste spontaan 'knapte'. Nu ben ik benieuwd of dit alleen gebeurt bij vrouwen die al eerder zo'n cyste hadden en toen door de gynaecoloog geholpen zijn, waardoor een volgende keer het litteken open knapt?  Of kan een eerste cyste ook 'spontaan' knappen? En zo ja: blijft er dan een wond achter??

    Reageer
    #14

    Afgelopen dagen voor de tweede keer een helse pijn gehad vanwege een bartholin cyste. 10 jaar geleden had ik het ook. Die was na 4-5 dagen hevige pijn spontaan geknapt.

    Deze week was het weer raak. Het huilen stond me nabij. Via de huisarts doorverwezen naar de triage gyn. En tijdens het wachten is deze alsnog geknapt. Wat een hemelse opluchting en verlichting was dat.

    Tip: Blijf de cyste warm houden met een hete bad of douche om de 2 uur. Dit keer heb uit pure wanhoop tea tree oil met een huidolie gebruikt. Een paar druppels op een wattenschaafje en dit 20 min tegen de cyste aangehouden. Dit heb ik gisteravond gedaan. En omdat ik niet kon slapen, in de nacht nog een keer.

    Spanning van de cyste was vandaag niet te verdragen maar het is wel op een natuurlijke wijze geknapt. Dus denk wel dat het geholpen heeft. Een sneetje en katheter bij de gyn is mij zo bespaard gebleven.

    Reageer
    #15

    Ik heb een urethra cyste nu blaasontsteking die door die cyste niet overgaat moet nu maand lang elke 3 dagen 3000mg antibiotica tot aan mijn afspraak om emorie scan te laten maken uroloog Is nu 2 jaar wachttijd personeel te kort zie dat u dit 2021 geschreven is hoe is dit afgelopen er urethra cyste is erg zeldzaam zit I de urine buis dan de cyste was het bij u ook zo.. maak me zorgen over wat er nu komen gaat.. opereren wilde de arts eerst niet vanwege infecties of dat ik incontinent kon worden tenzij ik er dus last van heb zoals nu gaat die blaasontsteking maar niet over had al 3 verschillende kuren gehad.. en nu dus 10

    Reageer
Reageer op: Cyste werd abces


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief