A.L.S

  • #1

    Hallo,

    Mijn vader kampt al enige tijd met moeilijk uitspreken van bepaalde letters (niet altijd). Kan je bulbaire a.l.s. (A.l.s. Vd spraak) zien op een EMG?

    Bedankt

    Reageer
    #2

    In de regel zouden er toch ook nog wat andere klachten aanwezig moeten zijn als er sprake zou zijn van bulbaire ALS. Met name uitval op van de spieren van het gelaat, de nek-, hals- en ademhalingsspieren. Het eerst worden de spieren aangetast die zorgen voor praten, kauwen en slikken ( de bulbaire spieren). Het niet kunnen uitspreken van bepaalde letters hoeft niet perse op ALS te wijzen.
    De spieren kunnen inderdaad worden getest/onderzocht middels een EMG.

    Reageer
    #3

    Hij zegt dat hij soms steken heeft in zijn hals. Kan dit ook door stress komen? Ik dacht dat de bulbaire variant niet via een EMG kon opgespoord worden...
    Bedankt!

    Reageer
    #4

    Bulbaire ALS treedt eigenlijk ook zelden alleen op.
    Hoe kom je op ALS?
    Hoe oud is je vader?
    Stress kan vele problemen veroorzaken....

    Reageer
    #5

    Hij is 55 jaar. Soms heeft hij ook pijn in armen, benen,... Het heeft ook over zijn hele lichaam een soort van spierplofjes. Het zijn niet echt spiertrekkingen. Je ziet niets "kronkelen". Soms zie je wel een spier op en neer gaan maar die is plaatselijk.
    Hij heeft al eens een EMG gehad en die was ok. Een maand geleden heeft hij ook een bloedonderzoek gehad. Dit was wel een standaard onderzoek. Ik weet niet wat daarin kan gezien worden. De EMG was enkel op armen en benen. Geeft dit dan ook een indicatie over het bulbaire gedeelte?

    Reageer
    #6

    Nee, dat geeft geen directe indicatie van een bulbaire ALS. Maar wel een indruk of er in het algemeen sprake is van ALS. Een bulbaire ALS treedt zeer zelden alleen op. En dan moeten daarbij ook nog andere klachten zijn. Bij verdacht op ALS vindt in de regel een uitgebreid neurologisch onderzoek plaats.

    Reageer
    #7

    Denkt u dan dat et kans is op bulbaire ALS? Op het moment dat de EMG genomen is (4/11) had hij enkel last van die spiertrillingen en pijn. Het "spraakgedeelte" is pas later gekomen. Zou dit kunnen door stress en spanning of doordat hij er zich op focust?

    Reageer
    #8

    Dat is heel goed mogelijk. Stress en spanningen kunnen vreemde klachten veroorzaken.
    Persoonlijk vind ik AlS iets ver gezocht op basis van de aanwezige klachten. Ik ga er vanuit dat wanneer er aanwijzingen zouden zijn dat er dan ook verder onderzoek zou plaats vinden. Is je vader door een neuroloog gezien?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ja, hij is bij een neuroloog geweest maar toen waren de spraakklachten er nog niet. Ik denk ook niet dat hij echt aangegeven heeft dat hij schrik heeft voor ALS. Ik weet dus ook niet wat de dokter juist onderzocht heeft. Hoort er bij ALS een specifieke EMG of is dit de algemene?

    Reageer
    #10

    Met een EMG wordt de spierfunctie of de zenuwfunctie gemeten. Dat hoeft niet specifiek voor ALS te zijn.
    Bij verdenking op ALS volgt er in de regel een uitgebreid neurologisch onderzoek. Als de verdenking blijft, een verwijzing naar de ALS kliniek.

    Reageer
    #11

    Kan het zijn dat als de EMG vorige maand niets aantoonde, die nu wel iets zou laten zien of zou de periode te kort zijn om iets te veranderen? Moest hij dus nu ALS hebben, zou de EMG van vorige maand al iets moeten aangetoond hebben?

    Reageer
    #12

    Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven. Het is niet zo simpel om ALS te diagnosticeren. In de regel kan dat pas als andere oorzaken voor bepaalde klachten zijn onderzocht en uitgesloten. Dit is dus iets dat met de neuroloog besproken zou moeten worden.

    Reageer
    #13

    Denkt u, los van ALS, de EMG dan al een gewijzigde spierfunctie moest aangeven? De EMG is nog geen maand geleden genomen en alles functioneerde normaal...

    Reageer
    #14

    Dat kan maar hoeft niet perse. De diagnose ALS is niet alleen maar te stellen met een EMG. Zoals gezegd, als er klachten zijn die er op zouden kunnen duiden, dient er een uitgebreid neurologisch onderzoek plaats te vinden.

    Reageer
Reageer op: A.L.S


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief