Osgood-schlatter op latere leeftijd

  • #1

    Hallo, ik ben een meisje van 20 jaar en op mijn 16e werd er de ziekte osgood-schlatter vastgesteld bij me. Dokter zei toen dat de pijn over ging gaan. Toen ik een jaar later terug last kreeg in de knie, is er een echo genomen. Hieruit bleek dat ik een peesontsteking had.
    Ontstekingsremmers gekregen en de pijn werd een beetje beter. Toen de pijn terug erger werd, ben ik terug naar de dokter geweest. Deze zegt altijd dat het er wel uitgroeit.Nu ben ik ondertussen al 20 jaar en heb er nog steeds last van. Wandelen, lang rechtstaan, lopen, ... Is pijnlijk.

    Nu las ik op internet dat dat er door deze ziekte losse botfragmenten kunnen zijn. Zou ik toch nog eens terug gaan naar de dokter en een doorverwijzing vragen? Of zou ik toch maar wachten tot de pijn eruit groeit?

    Heeft hier iemand anders nog meer ervaring mee?

    Reageer
    #3

    De ziekte komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar. Bij meisjes komt het iets minder voor, dan echter vaak iets eerder, 8-14 jaar. Het ontstaat wanneer ze in de groeispurt zijn en aan sport doen. Er ontstaat een zichtbare bult onder de knie die gevoelig is en warm aanvoelt. Klachten ontstaan vooral na het sporten waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. Er ontstaan grote krachten op de kniepees en de bult doet pijn. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen is geïrriteerd en ontstoken en vaak vormt zich op den duur na enige maanden op die plaats wat meer botweefsel dan normaal.Maar soms ook niet.

    Osgood-Schlatter gaat in principe vanzelf over[3]. Huisartsen of orthopeden adviseren meestal om een periode weinig aan sport te doen om zo de knie wat rust te gunnen, en na sportactiviteiten de knie af te koelen met ijs. De klachten zullen verdwijnen na enkele maanden tot enkele jaren. De bult onder de knie zal blijven, al wordt hier later normaliter geen directe hinder meer van ondervonden, tenzij wanneer je op die knie zit: dan voel je die bult nog en dat kan pijnlijk zijn.

    Om echter een juiste diagnose te stellen denk ik dat het goed is om een verwijzing te vragen naar de orthopeed. Voor eventuele behandeling kun je bij de fysiotherapeut terecht.

    Op bijgaande röntgenfoto staat die bult. aangegeven. [img size=220]http://www.dokter.nl/media/kunena/attachments/legacy/images/Osgood.jpg[/img]

    Reageer
    #4

    Bij mij is deze ziekte vast gesteld op mijn 12 jaar.
    De dokter waar ik eerst naar toe ging zei dat het ging over gaan, maar uiteindelijk werd het erger en erger want om de paar meter dat ik stapte schoot mijn knie uit de kom. Ik ben naar verschillende dokters gegaan om hun antwoorden te vergelijken en ben uiteindelijk bij een zeer goede dokter terecht gekomen Dr. Geert Veeckman
    Die heeft mijn onder tussen al voor de 4 de keer geopereerd aan mijn knieënen en nu gaat het als maar voorruit heb er minder last van. Bij mij is de ziekte al zo ver gevorderd dat die niet meer gaat verdwijnen.

    Reageer
    #5

    Op bovenstaande röntgenfoto is geen verdikking van het bot, maar een los fragment van de tuberostitas tibiae; oftewel een los stukje scheenbeen te zien.

    Reageer
    #6

    hallo,

    bij mij is er op mijn 14de osgood schlatter vastgesteld

    ik heb 8 maanden gips gedragen en de pijn was weg rond mijn 16 jaar. Ik ben nu 23jaar en de pijn in mijn knie is weer terug. dit zijn idd de losse botfragmenten en deze kunnen operatief verwijderd worden. Ik heb het nog niet laten doen omdat ik net een leuke vaste job heb, maar de dokter heeft me verteld dat, als ik dit niet laat doen de pijn erger zal worden.

    Groetjes,

    Sien

    Reageer
    #7

    Bij mij werd osgood schlatter op 10 jarige leeftijd geconstateerd en ik zou rust moeten houden. dat gedaan te hebben kwam de pijn heviger terug. Meerderemalen bij de dokter geweest en deze heeft mij nu 2 x een foto laten maken hierop waren geen losse stukjes bot tezienenook heeft hij me meerder malen door gestuurd naar een fysiotherapeut maar de klachten blijven. Ik ben nu 22 en hoop dat hetnog over gaat ik loop nu geruime tijd met een soort van chronische pijn.

    Reageer
    #8

    Bij mij is Osgood Schlatter vast gesteld toen ik een jaar of 8 a 9 was in beide knieën. Bulten waren zo groot dat op knieën zitten geen optie was. Toen ik uitgegroeid was verdween de bult (en daarmee de klachten) in de linker knie. Maar in de rechterknie is het nooit weg gegaan. Ik ben nu eind 20 en nog steeds elke maand wel last van. De ene periode in mijn leven meer dan de ander maar het zal denk ik wel nooit meer over gaan. Koelen werkt! Met bijvoorbeeld ijs maar ook met Ice Power (dat is een koude gel, verkrijgbaar bij onder andere 'de Tuinen' en via internet) werkt heel goed! De gel werkt bij mij beter dan gewoon ijs.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hi..

    Ik ben 42 vrouw en bij mij was osgood slatter aan beide knieën vast gesteld toen ik 4 jaar was...( in die tijd zeldzaam..dat ik een meisje was en aan beide knieën ook nog...)
    Ze wisten niet goed wat ze met me aan moesten op die leeftijd en mocht gewoon soort van door modderen en wel fysio therapieën hebben..en bijna dagelijks terug komen daarvoor..in de hoop dat het zou helpen..

    Op school toen ik 9 was mocht ik niet meer sporten van de dokter..dus ik moest stoppen met alles wat ik deed aan sport..
    Ze wisten niet goed hoe of wat voor behandeling ze me konden geven..wetende dat het voor een meisje in die tijd bijzonder was..en er niet echt een behandeling was..

    Tot op de dag van vandaag heb ik nog veel last en ben behoorlijk beperkt vooral met kou en de hele warme momenten...en actieve gebeurtenissen..dus dagelijks en altijd..

    Ze zeiden dat je met je 16 tot 18 levensjaar uitgegroeid bent en dat de pijn dan ook weg zou zijn..
    Uitgegroeid was ik wel dat klopte..maar de pijn is helaas nooit weggegaan...

    Ik zou jou aan raden..ook voor jezelf en je eigen gemoedsrust..laat er desnoods nog een x foto's van maken..zodat je het voor je zelf een plekje kan geven..

    Pijnstillers helpen bij mij niet..
    En de pijn is nu chronisch geworden..
    Operatie hadden ze afgeraden omdat het niet helpt en weer aan groeit en gipsen was ook totaal geen optie...

    Ik lees hier zoveel herkenbare dingen van mede osgood slatters..
    Ik zou bijna zeggen dat het me goed doet om te lezen dat er nog meer mensen zijn die nu nog ook op latere leeftijd last en pijn hebben van hun knieën..

    Voor U alle..succes gewenst en doe het rustig aan..

    Groetjes Brenda

    Reageer
    #10

    Beste,
    Bij mij is er ook osgood schlatter ziekte vastgesteld op mijn linker knie.
    Ik krijg dit rond mijn 15-16 jaar. Een tijdje geleden is de pijn vanzelf weggeweest en nu heb ik terug last van de pijn. Ik ben ondetussen 31 jaar.
    Ik was toen doorverwezen naar een kinesist. Maar dat had niet veel geholpen.
    Ik ben ook gestopt met sporten.
    Trappen op, knie buigen en strekken doet veel pijn.
    De dokter zij dat een operatie niet nodig is, maar ik zou niet weten hoe ik van die pijn kan verlossen. Soms is het heel hevige pijn die moeilijk weg gaat.

    Reageer
    #11

    hallo,

    bij mij is osgood-schlatter ontdekt in beide knieën toen ik ongeveer 14 jaar was, vooral bij het sporten, vooral vaak versnellen en afremmen(druk op de knieën) deed het zeer.

    Heb een jaartje niet gevoetbald en de pijn werd minder, een operatie of gips was niet nodig zei de huisarts.

    Er werd mij geadviseerd eens de sportwinkel te bezoeken en te informeren naar Pantella bandjes.(merk is PSB) Deze doe je om de bult onder je knieschijf. (niet te strak)
    Op het bandje zit een verdikkend kussentje die druk uitoefent op de bult.

    Als ik de bandjes om mijn knieën heb, kan ik sporten zonder pijn. Ik gebruik ze dan ook nog steeds iedere keer als ik ga sporten.

    Wat ik wel merkte, is dat de pijn opliep als ik moest rennen op minder dempende ondergrond (tegels).

    Hopelijk is dit misschien ook een tip voor jullie, en kunnen jullie met behulp van dit wonderlijke bandje, jullie dagelijkse bezigheden blijven uitoefenen zonder pijn.

    Met vriendelijke groet,

    Nick

    Reageer
    #12

    Ik ben nu een vrouw van 31 en osgood schlatter was bij mij op mijn 14e geconstateerd. Het zou vanzelf over gaan en ondertussen met coldpack behandelen.
    Ik heb nog steeds een bult onder mijn knie. De pijn is grillig, ene keer doet het veel pijn en helpt niks en dan kan ik er niet van slapen. De pijn kan ook heel lang wegblijven.

    Reageer
    #13

    Ik ben 14 en bij mij is het zo'n 4 maanden geleden geconstateerd. Ik heb nog volop pijn, morgen ga ik alweer een bezoekje brengen aan de fysio. Dankjulliewel voor de tips hierboven, ga ik zeker wel wat aan hebben.

    Reageer
    #14

    Hallo

    Ik kreeg osgood-schlatter tijdens het voetballen op het moment dat het gebeurde leek het net alsof er iets los knakte bij mijn rechterknie en kon nog verder voetballen op dat moment door de adrenaline maar daarna ging het mis ik was 14 jaar oud en ze konden me nooit vertellen wat het was ze zeiden omdat ik te snel groeide maar dat klinkte allemaal zo logisch omdat ik langer dan het gemiddelde van mijn leeftijdgenoten was heel koppig dat ik was ben ik na 2 a 3 weken rust weer gaan voetballen maar merkte dat ik niet meer de bewegingen kon maken en de snelheid had tijdens het sprinten dus was ik gestopt met voetballen maar het rare ervan is dat wanneer ik ging fitnessen de last juist weg ging en dan deed ik vooral oefeningen zoals leg press en squats en en juist wnnr ik stopte met fitness dat de pijn juist terugkwam maar wat ik wil zeggen is dat het wel een vervelende belemmerde aandoening is want ik ben sporter en sommige sporten ken ik niet 100 procent geven omdat me knie me in de weg staat

    Reageer
    #15

    Ik ben nu 33. Ik heb op m'n 13e Osgood Schlatter aan beide knieen gekregen. Bij mijn ene knie ontstond het ineens bij een afsprong en landing tijdens het voetbal. Aan m'n andere knie is het meer geleidelijk ontstaan. Het is een erg vervelende aandoening die door mijn huisarts niet serieus werd genomen. Ik ben een sportief type en wordt vaak gehinderd door OS bij het uitoefenen van sporten. Met skiën draag ik altijd aan beide knieen een kniebrace.
    Weet iemand of er bepaalde oefeningen zijn waardoor je minder last hebt van Osgood Schlatter? Ik heb weleens gehoord dat het goed is je bovenbeenspieren te versterken door bepaalde oefeningen? Is dat zo?

    Reageer
Reageer op: Osgood-schlatter op latere leeftijd


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief