Operatie enkelbanden of toch niet?

  • #1

    Hallo,

    Al een aantal jaren ben ik 'bezig' met mijn enkel. Met sporten (springsport) knalde ik er vaak doorheen, te weinig rust en snel weer meedoen met wedstrijden leidden naar de plaats waar ik nu ben. Hiernaast fitnesste ik ook en ik liep hard.
    Nu ben ik sinds 5 maanden (opnieuw) bij de fysio. Dit zo lang mogelijk uitgesteld omdat ik in mn onderbewustzijn wist dat ik,al dan niet tijdelijk, moest stoppen/minderen met de sporten waar ik zo van houd.
    Hardlopen en de meeste cardio had ik ondertussen al opgegeven, dit ging echt niet meer met pijn, zwelling ed.

    Eerste keer bij fysio vertelde hij me al dat het vrij ernstig gesteld was met mijn enkelbanden. Grote speling. Toch proberen met fysiotherapie wekelijks m'n enkel beter te krijgen, maar wel met full-time zware brace om.
    Eerst was het een kwestie van spieren oprekken, dit ging aardig goed, na een maandje waren ze zo goed als hoe het hoort. Maar toen kwamen de dompers.. Het wil gewoon ècht niet.
    Het helpt niet, de fysio ziet het ook niet meer zitten. Veel pijn, dat ik er 's nachts niet van slaap. Er doorgaan op de momenten dat ik 's avonds, voordat ik in bed stap, er toch nog doorheen ga.

    Al gecontroleerd of mijn evenwicht oké is, en dat is zo. Nu wilde de fysio met huisarts gaan praten en overleggen.

    Ik wil graag vragen of er nog meer mensen zijn die een soortgelijk verhaal achter zich hebben liggen. Die een operatie gehad hebben, of fysiotherapie gehad hebben (hoe lang?).
    Ik ben het namelijk goed zat, van mij mogen ze gaan opereren. De fysiotherapeut had al uitgelegd dat ze dan een pees door mijn bot gaan boren en die mijn enkelband moet gaan vervangen.

    Hopelijk krijg ik wat reacties!
    Groeten.

    Reageer
    #2

    Ik vrees dat fysiotherapie geen soelaas meer zal bieden.
    Dan kom je al gauw bij een operatie. Maar ook dat is niet alles. Intensief sporten zal er waarschijnlijk niet meer inzitten. De revalidatietijd is behoorlijk lang.

    Meer info kun je hier vinden:
    http://www.amphia.nl/Lists/Folders/Attachments/316/6215p%20ORT%20Enkelband%20reconstructie.pdf

    http://www.ntvg.nl/publicatie/rupturen-van-de-laterale-enkelbanden-opereren-niet/volledig

    Reageer
    #3

    Ik weet dat een operatie ook veel met zich teweeg brengt, qua revalidatie etc. Daar ben ik wel van op de hoogte gesteld.
    Intensief sporten is mijn eis ook al niet meer, als ik maar wat meer kan bewegen dan nu. Momenteel sport ik helemaal niks meer, een dag naar school gaan is al teveel qua lopen en dit moet toch beter kunnen hoop ik!

    Bedankt voor de links! De eerste site kende ik nog niet.
    Iemand een idee wat een 'normale/gemiddelde' tijdsduur is dat je het bij de fysiotherapeut probeert? Donderdag moet ik weer, ik ben benieuwd wat hij dit keer zegt.

    Reageer
    #4

    Gezien hetgeen je eerder schreef, denk ik niet dat het veel zin heeft om naar de fysio te blijven gaan. Er is geen enkele verbetering. Hij ziet het zelf ook niet meer zitten.

    Hoelang dat je naar een fysio moet gaan is moeilijk te zeggen. Ik ben van mening dat als er na 6 behandelingen geen verbetering optreed, het zinloos is, tenzij de fysiotherapeut kan aangeven waarom het zo lang duurt en binnen welke termijn hij/zij dan wel verbetering verwacht.

    Reageer
    #5

    Al na 6 behandelingen?! Die heb ik er inderdaad ruimschoots op zitten.
    Vanmorgen ben ik weer geweest. Hij wil me door de huisarts door laten sturen naar een specialist. Wel zei hij dat de speling meeviel (dit keer?).

    Reageer
    #6

    Hij weet het dus blijkbaar ook niet. De speling zal zeker niet in een week tijd plotseling verbeteren.
    Vraag een verwijzing voor de orthopeed.

    Reageer
    #7

    Ik ben inderdaad doorverwezen naar een orthopeed. Deze zal gaan kijken (volgens de fysio/ha) of een operatie nut zal hebben en wat/hoe erg het nou werkelijk is. Ik laat nog van me horen als ik meer weet!

    Reageer
    #8

    Okay. Ben benieuwd.

    Veel succes.

    Groet Tandor

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik ben er vorige week geweest, maar hij kon me niet helpen zei hij. Voelde me niet serieus genomen en meer een nummer dan een mens, nam ook geen tijd voor me. ik moest maar bergschoenen kopen (maar wel oppassen voor slijtage volgens hem door zwikken ). Zit nog in twijfel wat te doen.

    Reageer
    #10

    Wellicht een andere orthopeed in een ander ziekenhuis?

    Reageer
    #11

    als je een verwijzing van je fysio kunt krijgen zou je naar de Sint Maartenskliniek in Woerden/Nijmegen kunnen gaan die zijn heel go0ed ik ben er ook met mijn enkel klachten heen geweest

    Reageer
    #12

    hoi,

    ik herken veel in jou verhaal. ik vind het heerlijk om te wandelen, fietsen en zo. ook ben ik op mijn werk erg actief en loop, til, beweeg erg veel. toen ik zoon 6 jaar geleden met werk begon deed ik alles nog.(ging er toen ook wel vaak door heen maar niet zo erg en pijnlijk) nu ben ik er een aantal keer er heel erg goed door gegaan heb heb vaak al na een morgen werken erg veel pijn en kan eigenlijk allen nog maar zittend werk doen. ik heb een brec gehad maar dat deed meer pijn dat dat het fijn was. heb deze nog wel om maar liever niet. ook goede stevige schoenen werkte niet. ga er nog net zo goed doorheen.
    op een gegeven moment was ik het zo zat dat ik naar de huisarts gegaan ben om toch een doorverwijzing te krijgen naar het ziekenhuis.
    wat de beste oplossing was wist ik toen ook niet. na veel aangeven wat de problemen waren ben ik toch door gestuurd naar de orthopeed wel met het bericht: veracht maar niet dat je het binnen een half jaar weet wat er is en dat ze er wat aan kunnen doen.
    binnen week kon ik daar terecht hij die ars heeft 5 minuten naar mijn voet gekeken. met weinig moeite klapte hij mijn voet dubbel. dat deed verschrikkelijk veel pijn. hij wist genoeg. wilde zo snel mogelijk een mri maken voor het een en ander uit te sluiten voor de zekerheid. als alles goed is word ik binnen kort geopereerd. dat is dan binnen 8 weken na de door sturing van de huisarts.
    ik denk dat het wel handig is om er naar te gaan kijken of te infomeren want het kan beteken voor jou. het kan een boel klachten verminderen heb ik begrepen. wel is er een kleine kans dat het weer terug kan komen.

    Reageer
    #13

    Dank jullie wel voor de reacties. Ik ben ondertussen helaas nog niet veel verder. Nieuwe steunzolen laten maken door podoloog (speciaal voor deze klachten schijnt) maar pijn blijft. Ik weet niet hoe lang ik dit de kans moet geven.
    St. Maartenskliniek is mij ook al een keer geadviseerd inderdaad, maar gezien de (bizar?) lange wachttijden zou ik toch eerder naar een ander (academisch?) ziekenhuis willen gaan.

    Brace is inderdaad ook niet ideaal, helemaal niet in schoenen. Dit helpt echter nog wel een beetje mijn enkel in toom te houden, hij geeft wat minder ruimte voor speling.
    Wat fijn dat het zo snel is gegaan bij jou Anoniem. Ben je ondertussen geopereerd? En hoe is het nu? Ben ik erg benieuwd naar.

    Reageer
    #14

    goeden avond

    Ik herken je verhaal,

    Ik zelf ben nu 25 jaar en heb al vanaf mijn 8ste problemen met mijn linker enkel telkens er door heen gaan. of hem zo erg verzwikken dat ik er misselijk van word, bij konden ze qua fysio niks betkenen, Ik moet donderdag aanstaande mij om 7,30 melden in het ziekenhuis waar ik een operatie zal krijgen aan mijn enkel, misschien kan je eens naar een orthopeed,

    vr groetjes en succes

    Reageer
    #15

    Anoniem: laat je nog even weten hoe het is verlopen? Wat voor een operatiemethode krijg je?
    Ik ben inderdaad van plan binnenkort een verwijzing te gaan halen.

    Reageer
Reageer op: Operatie enkelbanden of toch niet?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief