Kraakbeenletsel, enkel beetje verpest na 2 operaties

  • #1

    Hallo iedereen,

    Ik val maar gelijk met de deur in huis, ik wil meerdere meningen/ervaringen/opties horen van alleen mijn dokter want,..soms vertrouw ik het zaakje niet (ja, erg sceptisch..)

    Ik probeer het kort en bondig te houden. Sinds 5,5/6 jaar loop ik met pijn in de enkel. Dit begon met steken, in 2007 werd ik in het Amc geopereerd. Kraakbeen werd verwijderd in de hoop dat het beter terug zou groeien. Mijn aandoening heette een osteochondritus, excuus voor de foute spelling. Dit herstelde helaas niet en het teruggroeiende kraakbeen zweefde door mijn enkel. Na maanden fysio en gestrompel ben ik nogmaals geopereerd in geloof 2010. Het zwevende kraakbeen werd verwijderd en het gat opgeschoond. Helaas is hierna nooit meer litteken kraakbeen terugekomen en loop ik sindsdien met een gat in mijn enkel rond. Niet alleen dit veroorzaakt een dagelijkse pijn, om deze te 'vermijden' ben ik een rare manier van lopen gaan aanleren en heb ik daarom ook last van mijn knie en begint mijn rug.

    Elke dag is dit aanwezig en je leert ermee leven. Maar na een jaartje buitenland ga je echter anders naar dingen kijken en besefte ik dat ik hier geen zin meer in had.

    Ik denk niet dat er iemand in dezelfde situatie heeft gezeten maar misschien wel iemand iets soortgelijks? Of tips? Suggesties? Alles is welkom!

    Afspraken in het amc duren vaak onwijs lang en ik heb geleerd dat het waarschijnlijk fijner voelt om bij de chirurg aan te komen als je up to date bent. Heb vaak het idee dat ik niet geheel serieus werd genomen, kwam daar wel eens alleen, als 17 jarige,...
    Dus vandaar mijn vragen!

    Alvast iedereen hartstikke bedankt voor de moeite en

    ik hoop dat iemand mij kan helpen.

    Reageer
    #2

    Hallo,

    Ik ben nu 21 inmiddels ook twee operaties aan het kraakbeen gehad en de pijn is soms ondragelijk. Ik kan hierdoor mijn opleiding niet afmaken en wordt soms erg depressief hiervan. Na 4 jaar pijn wil je ook graag zonder.
    Ik zelf heb geen vertrouwen meer in mijn orthopeed, dus ga nu een ander ziekenhuis opzoeken waar ze hopelijk een goede oplossing hebben. Of in ieder geval een diagnose waar ik iets mee kan...

    Sterkte.

    Reageer
    #3

    Hoi,

    Ook ik loop al jaren met kraakbeenschade in de enkel rond.Heb al enkele operaties ondergaan. Ook onder andere AMC geweest.

    Als ik jullie was zou ik eerst kijken of een makkelijke oplossing, bijvoorbeeld spuiten van hyaluronzuur verlichting kan geven. (doet t AMC)

    UMC Utrecht heeft de optie enkeldystractie maar dat moet wel erg pittig zijn. Geeft kraakbeen ruimte om te groeien.

    Zelf word ik geopereerd binnenkort in België. Hier wordt Mozaiekplastie gedaan. Hopelijk is dat mijn redding!

    succes!

    Reageer
    #4

    Hartstikke bedankt voor jullie antwoorden,
    ik kan me heel goed vinden R, ik ben nu 19 heb ook 2 operaties gehad over 6 jaar tijd en wil er nu gewoon vanaf. Ik ben het ook helemaal vergeten, D, ik heb die hyalunzuur prikken ook gehad!

    We begonnen ermee na de tweede operaties, ik geloof maar durf het niet met zekerheid te zeggen: 3 keer verspreid over 9 maanden. Dat hielp niet en kreeg daardoor een dubbel dosis, 3 prikken met steeds 2/3 weken ertussen. Dat was abnormaal, 'normaal' kreeg iemand zo'n prik eens in het halfjaar.

    Niet te spreken over de pijn. Het is natuurlijk al een gevoelige plek waar ze prikken maar geloof mij: deze pijn heb ik nog nooit gehad. Ik wil niemand ervan weerhouden dit te doen maar bij mij was de pijn echt vreselijk. Dit waren echt vreselijke dagen en het hielp niet eens, onwijs zonde dus.

    Ik vraag me af, hebben jullie enige weet van wat er mogelijk is?
    Behlave de prikken dus?

    Ik hoorde over het hielbeen doorzagen zodat je een andere stand gaat aannemen, maar dit is meer ontlopen dan oplossen, dacht ik?

    Hoor graag van jullie!!

    Reageer
    #5

    In mijn bovenstaand bericht kun je nog 2 mogelijkheden vinden. De mozaiekplastie wordt bij mij gedaan. Hopelijk helpt dit mij!
    Google eens op enkeldystractie en mozaiekplastie.

    Het is lastig om iets te vinden om 100 % van je klachten af te komen. Maar blijf zoeken! Na veel zoeken heb ik dus nog een mogelijkheid gevonden die hopelijk de klachten verlicht! Dit wordt voor mij operatie nummer 4...

    hielbeen doorzagen heb ik ook wel eens van gehoord. Bij mij was daar de locatie van schade niet goed voor.

    ga in ieder geval niet je enkel vast laten zetten!
    Doe je dit dan kun je nooit meer terug!

    Reageer
    #6

    Microfracture is hier optie 1 in NL. Maar die heb je denk ik al gehad?

    Reageer
    #7

    Hallo,
    Vindt het heel erg te horen dat er zo wordt omgegaan met een kraakbeenletstel. Zelf begon ik 4 jaar geleden ook last te krijgen van pijn in mijn enkel, na heel wat artsen afgelopen te hebben ben ik een jaar geleden geopereerd, een mozaiekplastie operatie. Deze is zeer goed verlopen en zeker aan te raden. Of je ooit helemaal van de pijn af zal zijn dat kan geen enkele arts beloven maar zoals ik in je bericht las is het bij jouzeker niet goed gedaan.
    Ik hoop dat dit wat kan helpen en wens je het allerbeste!

    Reageer
    #8

    Hoi S.

    Ik heb net als jij mozaikplastie gehad. Nu een half jaar geleden. Het herstel gaat langzaam, maar ben niet ontevreden. Al ben ik er nog lang niet!

    Hoe lang duurde het herstel bij jou? Hoe gaat het nu? Kan je weer vanalles, of blijf je last houden?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hoi D.
    De revalidatie duurde ook bij mij wel even, het ging ook vaak met ups en downs. Op sommige momenten sprong ik vrolijk rond, op andere had ik dan weer heel veel last. Het heeft ongeveer 8-9 maanden geduurd voordat ik weer kon sporten maar nu, een jaar later ben ik er heel tevreden mee. Af en toe heb ik er nog wel last van, vooral dan wanneer ik veel sport maar in het dagelijkse leven niet echt.
    Ik heb tijdens het herstel wel gemerkt dat geduld belangrijk is, hoe meer je in het begin rust en niet belast hoe sneller en beter het zal gaan!
    Ik wens je nog heel veel succes!

    Reageer
    #10

    Hallo ik ben een vrouw van 29 jaar en heb twee kindjes. Vorig jaar werd er een fors kraakbeenletsel vastgesteld in rechterenkel van 15 op 10 mm. Ze hebben icepicking gedaan oftewel microchirurgie, nu na een jaar nog steeds veel pijn bij het dagdagelijkse. Poetsen lukt niet goed, na drie uurtjes rollen de tranen letterlijk van mijn wangen van de pijn. Ik kan mijn huidige job op deze manier niet doen ( kinderverzorgster), naar speeltuin, wandelingetje, trappen, het dragen van mijn kids, uitstap, shoppen enz zijn voor mij pijnlijk. Ik moet het me dan twee dagen bekopen en heb vaak slapeloze nachten van de pijn. Conclusie is dat het littekenweefsel van de icepicking niet voldoende steun biedt aan mijn enkel, dit ook mede door de grootte van het letsel. De enige optie is een kraakbeentransplantie oftewel mozaikplastie maar ik vind hier amper informatie rond zeker als het om een enkel gaat! Heeft iemand dit laten doen??? Zo ja bij wie en waar, hoe verliep de revalidatie en kan je terug de dagdagelijkse dingen met draaglijke pijn doen?alvast bedankt voor reacties! Groetjes Riet

    Reageer
    #11

    Hoi Riet,

    Inderdaad is er maar heel weinig bekend over kraakbeentransplantatie in de enkel. Dit komt omdat dit in Nederland niet gedaan wordt.

    Ruim een jaar geleden ben ik geopereerd in het AZ monica in antwerpen. Het is wel lastig om het te regelen met verzekering enzo.

    Bij mij heeft het zeker baat gehad. Pijnvrij ben ik niet maar geholpen heeft het zeker. Houd wel rekening met een lange, vervelende revalidatietijd. Ben nu na 15 maanden nog zeker niet klaar met revalideren.

    succes met alles.

    gr. D.

    Reageer
    #12

    Amai D dat is erg lang revalideren...wat hebben ze exact gedaan bij jou? Veel succes nog met revalidatie ...

    Reageer
    #13

    Hallo, ben in april 2013 geholpen aan mijn hiel.
    Mijn hiel is door gezaagd verzet en intussen ook gelijk 3 pezen gerepareerd. Heb 6 weken in een rolstoel gezeten en 14 weken gips.
    Voor mij heeft het wel geholpen, maar het gevoel is wel anders in mijn voet
    In het begin is het geen pretje, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb.
    Mijn optie was of dit of blijven door modderen met mijn voeten , maar dat is ieder zijn eigen keuze. gr Robin

    Reageer
    #14

    Hallo hebben deze operatie bij me uitgevoerd en nog steeds het zelfde pijn en doorklikken nu ben ik bij een andere dokter gegaan en nu is er een operatie gepland voor 23 november om de materialen uit te halen die mijn botten nog beschadiging aangericht hebben

    Reageer
    #15

    hallo,

    ik ben 18 jaar en heb enkele jaren geleden mijn enkel zwaar omgeslagen. Mijn ouders wilden er niet mee naar de dokter gaan heb enkele dagen gerust en daarna de enkel terug belast. In het begin veel last gehad daarna ging het beter. Vandaag de dag heb ik nog af en toe last. Na wat opzoekwerk op het internet ben ik er nu zo goed als zeker van dat het een kraakbeenletsel is. Mijn enkel schiet bij momenten op slot en na wat schudden komt die terug los. Waarschijnlijk omdat het stukje kraakbeen dan in de weg zit. Ik heb er ondertussen mee leren leven en pijn heb ik er niet aan het is enkel soms vervelend. Nu vraag ik mij af of ik best operatie moet ondergaan om er helemaal van af te komen of is dit geen goed idee als de pijn meevalt? Bedankt voor de reactie.

    Reageer
Reageer op: Kraakbeenletsel, enkel beetje verpest na 2 operaties


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief