Achterste Kruisband

  • #1

    Anderhalve maand geleden ben ik geblesseerd geraakt tijdens het sporten. M'n knie was een uurtje daarna helemaal opgezwollen. Naar de fysio etc, na drie weken was het vocht er voor het grootste gedeelte uit. Daarna werd ik doorverwezen naar een sportarts die een MRI-scan aan vroeg. Bleek er een scheur/scheurtje in m'n achterste kruisband te zitten.

    Er zit nog steeds wat vocht in mijn knie maar ik kan verder nog aardig wat met die knie: aantal traptreden op springen, gewoon springen, hardlopen. Wat last heb ik wel, als ik bijvoorbeeld aan wil zetten voor de sprint, maar verder valt het wel mee. De knie kraakt wel en voornamelijk zit de pijn aan de onderkant van de knieholte. De sportarts stelde geen kijkoperatie voor, maar training bij de fysio.

    Ik baalde natuurlijk wel flink van toen ik over die scheur hoorde, en nu nog steeds, maar is deze blessure nou zo erg als het klinkt? En hoe lang zou je daar ongeveer last van blijven hebben?

    Alvast bedankt

    Reageer
    #2

    Je zou er verstandig aan doen om deze vraag bij je fysio neer te leggen. Die is hier voor opgeleid.

    Je geeft aan dat je soms nog last hebt en dat er vocht in de knie zit. Dat is niet verwonderlijk als je doorgaat met springen, sprinten etc...

    Ik wens je veel sterkte en wijsheid toe!

    Gr. Simon

    Reageer
    #3

    Afhankelijk van de ernst van de blessure kan pas de juiste behandeling worden geadviseerd.

    De diagnose 'scheur in de achterste kruisband' is niet eenvoudig te stellen, en zeker de ernst ervan wordt niet gemakkelijk vastgesteld.

    De ernst van de schade aan de achterste kruisband wordt onderzocht met behulp van diverse soorten onderzoek waarvan alleen de arthroscopie erg nauwkeurig is omdat met een camera in de knie precies in beeld kan worden gebracht wat er exact aan de hand is. Andere onderzoeken die minder nauwkeurig zijn, zijn de schuiflade test en eventueel een MRI.

    Meestal is de schade trouwens klein en is er maar een klein scheurtje (graag 2) of is het ligamentum cruciatum posterius slechts verrekt (graad 1). Er wordt in deze gevallen conservatief behandeld met behulp van fysiotherapie.

    Wie heeft bij jou de diagnose gesteld, en welk onderzoek is er gedaan?

    Reageer
    #4
    Reageer
    #5
    Reageer
    #6
    Reageer
    #7

    Als eerste vertelde mijn fysio dat er iets met mijn kruisbanden waren, hij stuurde me toen door naar een sportarts. Die zei, ook door de schuifladetest, dat er inderdaad iets was met mijn achterste kruisband. De sportarts vroeg een MRI-scan aan en op de resultaten kon je zien dat er een scheur(tje) was in mijn achterste kruisband. Hoe groot die was kon niet gezegd worden omdat er nog vocht in m'n knie zit.

    Reageer
    #8

    Maar dan zit je toch nog midden in het diagnostisch proces en dan mag je toch helemaal niet gaan springen en wat je allemaal nog meer doet want dan kan die knieband ineens helemaal afscheuren en ben je nog verder van huis!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    De naam ‘sportarts’ roept bij veel mensen de associatie met topsport op. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting. Iedereen kan profteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts. Lees meer over de sportarts.
    http://www.sportzorg.nl/sportzorg/aanbieders-van-sportzorg/sportarts-werkzaam-in-een-sportmedische-instelling.html

    Reageer
    #10

    Ik ben 27 en tijdens een voetbalwedstrijd heb ik 3 weken geleden mijn achterste kruisband volledig afgescheurd. Er kwam een hoge (dalende) bal, terwijl ik met mijn rug naar de goal stond. Ik wilde springen, opendraaien en tegelijkertijd landen op de bal. Dit was teveel van het goede en mijn knie overstrekte zich en verdraaide. Ik hoorde een knakkend geluid, had veel pijn en ben met een brancard van het veld gedragen. De knie werd niet heel dik dus mensen dachten dat het misschien nog mee kon vallen.

    Op de spoedeisende hulp van het Ruwaard van Putten dacht de arts dat ik een spiertje achter mijn knie gescheurd had. De pijn bleef en ik ben de week er na naar een orthopeed van het Erasmus MC geweest. Na wat testen (Lachman, etc.) vermoedde hij een afgescheurde voorste kruisband. Ter controle is er toen een MRI gemaakt en bleek het niet om de voorste, maar om de achterste kruisband te gaan. Die diagnoses worden regelmatig door elkaar gehaald. De band is volledig afgescheurd (graad 3). Voor de rest schijnt er geen schade in de knie te zijn. De symptomen van een ruptuur van de AKB (achterste kruisband) die ik heb ervaren zijn onder meer:
    - zeurende pijn aan achterzijde van de knie.
    - pijn bij poging tot hurken
    - t/m ongeveer de eerste week nadat het gebeurd is deed bijna de hele knie veel pijn, dus het beperkt zich niet tot de eerste twee punten. Wel lag de nadruk van de pijn gelijk al aan de achterzijde van de knie.
    - knie hoeft niet per se heel dik te worden (werd wel wat dikker, maar niet spectaculair)
    - je ziet dat je onderbeen wat lager is komen te staan t.o.v. je knie
    - bloeduitstorting aan zijkant van het been, net onder de knie, die later op komt zetten (waarschijnlijk niet uitsluitend het geval bij AKB-letsel)
    - instabiliteitsklachten. ( het gevoel dat je door je knie heen zakt)

    Ik moet nu 6 weken 24 u/dag een Jack PCL-brace dragen + op krukken lopen, in de hoop dat de band gunstig geneest en een operatie niet nodig is. Ik mag geen gewicht op de knie zetten. Dus eigenlijk niet lopen. Morgen ga ik voor het eerst naar de fysio. Dan even kijken wat wel mogelijk is.

    Als ik de brace even af doe en een stukje probeer te lopen zak ik al bij de derde stap of zo, er door heen.

    Ik lees wat verhalen op internet en ben zo bang dat ik nooit meer kan voetballen:( De arts begon er al voorzichtig over of het niet verstandig is om een andere sport te gaan kiezen. Mijn nachtmerrie!

    Mensen die hetzelfde mee hebben gemaakt? Of advies van medisch onderlegde mensen?

    Ik zal jullie updaten over het verloop van het herstel.

    Reageer
    #11

    [quote]Als ik de brace even af doe en een stukje probeer te lopen zak ik al bij de derde stap of zo, er door heen.[/quote]
    Dat is dus niet zo verstandig. Je mag je knie 6 weken lang niet belasten. Je moet ook 24 uur je brace dragen. Je bent bang dat je niet meer kunt voetballen maar doet dus precies dat wat je dus niet moet doen. Je gaat tegen het advies in de brace afdoen en je knie belasten. Dit kan dus ingrijpende gevolgen hebben voor genezing.

    Ik neem aan dat de band is vastgezet. Weet je hoe dat is gedaan?

    Reageer
    #12

    Ik doe de brace alleen af als ik ga douchen. Die paar meter naar de douche liep ik dan, maar dat heb ik idd snel afgeleerd. Gebruik nu altijd krukken.

    Nee, de band is niet vastgezet. De brace drukt mijn onderbeen naar voren, zodat de kapotte banddelen dichter bij elkaar komen en hopelijk op een gunstige wijze aan elkaar groeien/verlittekenen.

    Reageer
    #13

    Bij een graad 3 letsel en een volledig afgescheurd AKB, wordt over het algemeen een hersteloperatie uitgevoerd. Ik heb zo mijn twijfels of dat weer aan elkaar groeit. Maar ik ben dan ook geen orthopeed.

    Ik raad je in dit geval zeker aan om je knie niet te vroeg en onnodig te belasten.

    lees ook:
    http://www.kniechirurgie.nl/oorzaken-letsel-achterste-kruisband

    Reageer
    #14

    Bedankt voor het advies

    Reageer
    #15

    Weer even een update. Het is nu bijna 7 weken geleden gebeurd. Het gaat inmiddels een stuk beter. Sinds een halve week loop ik zonder krukken en ik heb nu sinds een paar weken fysio. Dit doe ik 2x per week. Eerst werd me geleerd om weer normaal te lopen. Daarna wat oefeningen om de spieren weer wakker te maken en nu wordt de intensiteit steeds verder opgebouwd.

    De brace moet ik tot 3 maanden na het ongeval 24u/dag omhouden. Ook bij de fysio-oefeningen blijft de brace om (voor de duidelijkheid).

    Weinig tot geen pijn. Begin februari wordt de knie getest en valt er meer te zeggen over de kans op return to play.

    Naast de controles bij de orthopeed heb ik ondertussen een second opinion gehad bij het SMC KNVB in Zeist. Daar waren ze positiever over return to play. Volgens mijn orthopeed en fysio is het nog erg afwachten en valt er begin februari meer over te zeggen.

    Reageer
Reageer op: Achterste Kruisband


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief