Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

ruggenwervel verschoven

  ruggenwervel verschoven

chantal #1 14 jan 2008 12:28

Hoi

Ik heb een aantal maanden geleden te horen gekregen van mijn arts dat ik onder in mijn rug een wervel verschoven heb 1,2 cm L5 ten opzicten van S1. Dit na onderzoeken omdat ik uitval had gehad in mijn benen. Daarop volgend ben ik begon met fysiotherapie. Ik ben nu 4 maanden verder en er is totaal geen verbetering het is zelfs verslechterd volgens de fyiotherapeut ook heb ik steeds vaker dat ik niet meer op mijn benen kan staan en er totaal geen gevoel meer in heb.

Wat zijn dingen die ik eventueel kan doen? Heeft iemand hier ervaring mee?

groetjes Chantal

Anoniem #2 14 jan 2008 13:11

fysio helpt niet bij een verschoven wervel! Meteen de Chiropractor bellen en dan komt het snel in orde!
Het is zo jammer dat de Chiropractie in Nedereland nog steeds standaard gebruikt wordt zoals b.v. in Amerika en veel andere landen. Daar is zo'n consult heel normaal. In Nederland ook wel, maar het is nog steeds niet voldoende bekend!
Laat je weten hoe het afloopt? Want dat hoor ik hier helaas niet vaak. Sterkte Brenda.

drschippers #3 14 jan 2008 16:56

Hallo,

het is zeer vervelend als een wervel verschoven is.
Het ruggemerg loopt ongeveer tot T12/L1. Je zult dus niet
zomaar verlamd worden, omdat er in L5 geen ruggemerg
loopt.
Wel lopen door het Lumbale en Sacrale wervelgedeelte
veel zenuwen en spieren. Waarschijnlijk zorgt een strak
aangespannen spier ervoor dat de wervel niet naar boven
terug schiet.
Het is handig om hier een keer mee langs te gaan bij een
orthopeed of een chiropractor. Wellicht kunnen zij er
meer mee. Fysiotherapeuten zijn handig, maar kunnen niet
alle problemen oplossen.

Succes!

Anoniem #4 14 jan 2008 17:53

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen relatief verschoven wervels (spondylolisthesis) en echte afglijdende wervels (spondylolisthesis vera).
Bij de traditionele spondylolisthesis is sprake van een stabiele relatieve verschuiving van de wervels ten opzichte van elkaar. Hierbij zijn verschillende gradaties te onderscheiden.
Spondylolisthesis vera wordt gekenmerkt door een echte verschuiving van de wervels ten opzichte van elkaar.
De twee aandoeningen kunnen aan de hand van bewegingsopnamen van elkaar worden onderscheiden waardoor een duidelijke diagnose kan worden gesteld.
Een echte verschuiving van de wervels (spondylolisthesis vera) is zeldzaam en doet zich voornamelijk bij jonge mensen voor. Deze vorm van instabiliteit uit zich in een combinatie van de symptomen van een hernia en van een wervelkanaalstenose, dat wil zeggen rugpijn met een uitstraling naar de benen. Op oudere leeftijd komt een echte verschuiving van de wervels zelden voor. Een relatieve verschuiving van de wervels veroorzaakt hoogstens kleine micro-instabiliteiten in de vorm van dezelfde klachten als bij een wervelkanaalstenose. Bij het opstaan uit een zittende of liggende houding kunnen zich echter ook lokale pijnklachten voordoen.

chantal #5 14 jan 2008 19:53

Hoi

Ben vandaag naar de arts geweest die bij mij de onderzoeken gedaan heeft. Moet nu 5 februari naar een orthopedisch chirurg en moet hij verder gaan kijken wat er verder moet gebeuren. dus ben benieuwd wat hij gaat zeggen. Maar ik hou jullie op de hoogte.

groetjes chantal

Anoniem #6 21 jan 2008 04:51

Zou het kunnen dat er spondylolisthesis wordt bedoeld?
In dat geval is er sprake van een wervel afschuiving, dat zou ook die 8 mm kunnen verklaren,

veelvoorkomende klachten bij spondylolisthesis zijn lage rugpijn, een doof gevoel, tinteling, pijn, spierverzwakking in het been en moeilijk kunnen lopen. Deze symptomen verergeren meestal bij het staan, lopen of andere activiteiten. Rust brengt meestal tijdelijk verlichting.

Er zijn twee soorten spondylolisthesis: degeneratief (door veroudering en slijtage, bijvoorbeeld door artrose) en traumatisch. Bij degeneratieve spondylolisthesis verzwakken de gewrichten door veroudering en slijtage waardoor de wervel naar voren kan schuiven.

Er zijn, afhankelijk van de ernst van de spondylolisthesis, verschillende behandelingen mogelijk.

De meeste mensen hebben voldoende baat bij rek- en strekoefeningen met afwisselende activiteiten om in beweging te blijven. Hierbij moet overbelasting van de rug en contactsporten vermeden worden. Sommige mensen hebben baat bij het dragen van een brace.

Daarnaast kan de huisarts eenvoudige- en ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven die tevens de zwelling verminderen.

Als de pijnklachten ernstiger zijn, kan een injectie met corticosteroïd worden toegediend. Deze injectie wordt in het gebied rond de ruggenwervels gespoten of in het facetgewricht. Andere behandelingen die worden toegepast zijn TENS, thermo-behandelingen en manuele therapie.

Als de pijnklachten na behandeling niet afnemen of als de spondylolisthesis neurologische gevolgen heeft, is een operatie nodig. De pijn kan veroorzaakt worden door een beklemde zenuw of door beweging van de instabiele wervel. Met een operatie kan de beklemde zenuw worden vrijgemaakt of worden de lendewervels (onderrug) aan elkaar vastgezet. Deze laatste operatie noemt men Spondylodese.

Ik hoop dat u zo voldoende informatie heeft om er mee verder te kunnen. Als u vragen heeft kunt u natuurlijk ook altijd bij uw huisarts terecht.

chantal #7 16 feb 2008 17:11

Hoi

Ik ben nu twee keer naar de orthopeet geweest. Maar moet nu naar een ander ziekenhuis omdat het volgens de arts vrij ernstig is en er toch iets aan gedaan moet worden. En in het ziekenhuis waar ik normaal gesproken komen worden geen rug operaties uitgevoerd. Dus weer afwachten.

groetjes Chantal

Harry #8 19 feb 2008 19:46

Hallo,

Wat als je nou zoiets als Chantal in je nek hebt, maar minder sterk verschoven. Is het dan goed om spieroefeningen met gewichtjes en gewichten te gaan doen? (En wat als je daarbij ook een schouderafwijking hebt waarbij er vanuit de nek gecompenseerd wordt bij armbewegingen?) Is het aan te raden of juist af te raden om dit te doen en minder last eraan over te houden.

En als je dat hebt, krijg je dan alleen last van dove vingers of kun je ook pijn krijgen langs je flank en moeite met plas en "gas" ophouden, en een slapper been?

Groeten,
Harry

Riccardo #9 17 apr 2008 00:28

Hallo ik schrijf vanuit Sevilla, Spanje. Volgens een aantal doktoren hier heeft mijn vriendin een hernia in de nek en in de onderrug, volgens andere weer niet. Helaas leggen de medici hier niet veel uit en dat wekt twijfels. Kan op basis van de MRI scan hier een duidelijkere uitspraak over gemaakt worden?

Afgezien daarvan lijdt mijn vriendin onder een ver-rechting van haar nek waardoor ze ondertussen al bijna 2 jaar onder een constante hoofdpijn lijdt, die varieert van matig tot ernstig, waardoor slapen een probleem is geworden. Massages, acupunctuur en osteopaten hebben het afgelopen jaar niet veel geholpen.
Enig advies?

Bij voorbaat dank!
Laatst bewerkt: 06 dec 2011 12:21 door .

Elske #10 20 apr 2008 13:51

Haalo Chantal,
Wat ik je als advies kan geven is, laat er een ''kraker'' naar kijken . Die kan met enkele handelingen de wervel weer op zijn plaats zetten. Daarna is fisio wel goed.
Veel succes .
Groetjes Elske

karin fleuren #11 26 jun 2008 22:53

hallo ik heb er ervaring mee ben vorig jaar 1 februari er aan geopereert het heet spondelodyse en twwe weken geleden 10 juni 2008 weer ben nu aan het herstellen gaat met therapie niet weg moet je echt aan geopereert worden zetten ze vanst met plaatjes en schroeven wel heel pijnlijk maar komt goed succes groetjes karin

Chantal #12 20 jul 2008 20:43

Hoi

Ik zou jullie op de hoogte houden hoe het nu verder gaat met mijn rug.

Ik ben een paar maanden geleden in het ziekenhuis in maastricht geweest daar heeft de arts me gezegt dat het beter was dat ik een corset ging dragen dat heb ik gedaan. Maar helaas met geen verbetering. OP de laatste foto's en die zijn van afgelopen week was er zelfs verslechtering.

Nu sta ik op de wachtlijst voor een operatie dus het is nu effe afwachten wanneer ik aan de beurt ben.

groetjes chantal

Brenda #13 20 jul 2008 23:45

Chantal, fijn dat je nog even iets laat horen.
Begrijp ik het goed dat je geopereerd gaat worden en dat je dus al die tijd geen second opiniun bij een Chriropractor hebt gevraagd?
Ik vind dat heel jammer, misschien kan hij nog iets voor je doen, altijd even de foto's meenemen, hij geeft je advies, ook als hij vindt dat je wel geopereerd moet worden.
Is toch het proberen waard? Ik ken een aantal mensen die dank zij hem b.v.een herniaoperatie hebben kunnen voorkomen.
In ieder geval sterkte, Brenda

Chantal #14 21 jul 2008 09:04

Hoi Brenda

Ik ben in der daad niet naar een Chriropractor geweest omdat mij dat vanuit het ziekenhuis afgeraden is. Dit omdat er ook al zenuwen bekneld zitten en ze bang zijn dat het dan alleen maar erger word. Mij arts heeft dat gezegt omdat hij dat al bij iemand mee gemaakt had dat het juist verslechterde. Als ik zelf persee wilde kon ik het doen maar hij vond beter van niet en mijn fysio therapeut die heeft het mij ook afgeraden.

groetjes chantal

brenda #15 21 jul 2008 16:10

ach, ja, Chantal... artsen, het is jammer dat ze niet beter samenwerken met Chiropractors.
Een Chiropractor heeft toch echt een lange/zware opleiding gedaan en is juist gespecialiseerd in dit soort dingen. Als hij DC achter zijn naam heeft staan wordt het ook gewoon door de verzekering vergoed als je aanvullend bent verzekerd.
Persoonlijk zou ik zeker advies gaan vragen, heeft mij en veel van mijn kennissen en vroegere patienten al vaak geholpen.
Fysiotherapeuten raden het weleens af, maar als je na veel behandelingen bij de fysio , toch naar de Chiropractor gaat , helpt het vaak meteen en ja... dat is natuurlijk niet zo leuk om te horen!
waarom jouw specialist het afraad weet ik niet, hij heeft 1x een verslechtering gezien? Nooit een verbetering?
Ik weet het dus niet, ben niet gespecialiseerd in dit soort dingen.
Wel weet ik dat ik altijd een second opiniun VOOR een operatie zal vragen, waar dan ook. Maar het is jouw keuze, als je voor een operatie kiest, wens ik je sterkte en beterschap.
groetjes, Brenda

chantal #16 21 jul 2008 21:54

Hoi Brenda

Dit was voor mij al de tweede arts die naar mijn rug gekeken heeft. Eigenlijk zelfs al de derde. Want de eerst arts die zei dat er niets ernstigs was waarna ik zelf gevraagd heb om naar een andere arts te mogen voor een second opinion en die arts heeft me toen weer door gestuurd naar een andere arts omdat hij er niet aan durfde te beginnen omdat het toch ernstiger was dan hij dacht. En daarom ben ik toen naar een arts gegaan die gespecialiseerd is in de rug en in rug operaties. Maar de tweede arts had al gezegt dat het beter is om te opereren.

groetjes chantal

anja adriaans #17 14 okt 2008 11:26

Bezoek eens een osteopaat, die kunnen veel meer dan een fysiotherapeut.

sabrina #18 17 mrt 2009 15:57

hoi ik ben ook van begin januari 2009 beginnen sukkelen met mijn rug na vele onderzoeken zijn er 2 bartjes in de wervel met een verschoven ruggewervel tot gevolg geconstateerd gepaard met vernauwing van de discusruimte ook ik heb reeds twee inspuitingen gehad en momenteel bezig met kinesist maar helaas heb ik er geen baad bij voor mij lang staan en stappen of op een slechte manier zitten de dagelijkse gewoontes (koken,strijken,kuisen,zelfs kindjes naar school brengen)is voor mij een ware marteling de ene dag is de pijn dragelijker dan de andere,maar ik heb helaas van sinds dan nog geen enkele dag zonder pijn geweest

chantal #19 01 mei 2009 15:51

Ik wil jullie even laten weten dat ik aan mijn rug geopereerd ben ongeveer twee maanden geleden. Het gaat met mij nu een heel stuk beter als er voor stuk minder pijn en heb geen doof gevoel meer in mijn benen daar ben ik heel erg blij mee. Heb momenteel wel nog een corset om hoop dat de pijn ook weg blijft als het corset af mag. Mja dat is even afwachten.

brenda A #20 02 mei 2009 10:41

fijn dat je het even laat weten.
wens je een spoedig herstel verder.
Brenda

mindy #21 03 mei 2009 16:43

Chantal, ik wens je ook een spoedig herstel.

Ik heb ook al een tijdje last van lage rugpijn en pijn in mijn linkerbeen. Volgens de huisarts is dit ook door een wervel die verschuift en dan op een zenuw drukt. Hij raadde mij aan veel te rusten wanneer ik pijn heb.
Wat ik ook al een paar keer gehad heb, is het volgende:
Pijn in mijn rug (overal), pijn in mijn ribben en middenrif en moeite met inademen. Het geeft een gevoel alsof je grieperig bent, maar dan zonder koorts.
Zou dit ook door die wervel kunnen komen?
Heeft dit al iemand meegemaakt?

Jazz #22 04 mei 2009 17:20

Deze klachten zijn niet gerelateerd aan de wervel maar meer aan de longen. Het lijkt alsof je last hebt van hyperventilatie of iets dergelijks.

Patricia #23 16 jul 2009 18:18

Ik ben een vrouw van 45 en heb deze diagnose van de orthopeed gekregen een aantal weken terug. Vorig jaar 6 maanden uit de werksituatie geweest maar toch weer op kunnen pakken. Nu alweer ruim 7 maanden uit werksituatie en 2 reintegratiepogingen verder zijn we met afkeuringsprocedure bezig. Er is wel een aantal weken geleden een 2e foto gemaakt en daar was op te zien dat de verschuiving van de onderste wervel nog wel hetzelfde was (helft afgeschoven)Het is duidelijk dat dit komt van het vele sporten (turnen) in het verleden. Ik mag geen therapieen meer (heb alles al gehad) en ook helemaal niet meer sporten. Waterbed moest eruit.Voor een second opinion ga ik naar Woerden in sept. Er blijven nog wel een aantal vragen waar ik geen antwoord op heb gekregen. Bijv. kan ik mijn situatie zelf verslechteren door b.v. toch dingen te doen die ik niet meer kan/mag. Wie geeft mij meer inzicht? Ik hoop echt wat wijzer te worden op deze site.

Patricia

Marielle #24 30 aug 2009 21:05

Hallo

Ik heb een tijd geleden zoiets meegemaakt.
Het ging als volgd:
Ik had nooit last gehad van mijn onderrug,maar op m'n werk gebeurde er iets engs.
Ik had samen met een collega aan het eind van de dienst een kop soep gegeten op de bank.
Toen ik opstond voelde en hoorde ik een duidelijk knak in m'n onderrug.
Meteen kon ik niet meer goed op m'n benen staan en zocht steun,
de pijn was echt niet te houden zo erg!
Toen kwam er een 2e knak en ik voelde de pijn wegvloeien.
M'n rug bleef wel lange tijd gevoelig.
Heel af en toe komen er kleine van dat soort knakjes terug en kan ik niet rechtop lopen.
Dat doet dan gewoon te zeer.
Er zijn ook maanden dat ik er geen last van heb.
Herken je dit een beetje?
Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik precies heb.

Groetjes Marielle

Tim #25 31 aug 2009 02:51

De werveld in de rug worden op hun plaats gehouden door ligamenten en door spieren. Ligamenten hebben de neiging bij het ouder worden slapper en minder strak te worden waardoor er meer ruimte ontstaat voor de wervels om te bewegen. Bij 'vreemde' bewegingen kan er dus iets gebeuren zoals bij u.

Daarnaast verkleint door slijtage de ruimte tussen de wervels, waardoor de ligamenten ook losser komen te zitten.

Normaal gesproken houden de spieren de wervels ook op hun plaats. Dit vergt wel continue training van de rugspieren. het zou zeer aan te raden zijn met uw symptomen de rug te gaan versterken om ernstigere schade aan uw rug te voorkomen.

Doe dit onder begeleiding van een fysiotherapeut of bij een goede sportschool. U heeft uw gezondheid nu nog in de hand, werk eraan!

ruggenwervel verschoven

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA