slecht slapen

  • #1

    hallo,de laatste maanden slaap ik weinig en/of slecht en dat is overdag goed merkbaar.moe,prikkelbaar,traag,etc. ik heb ooit slaappillen gehad,die goed hielpen,maar ik wilde niet verslaafd raken en heb ze daarom zelf afgebouwd.wat ik ook probeer,het lukt me niet meer en ik heb dan ook een slaaptekort,van hier tgot ginder.Toch wil ik niet meer aan de medicijnen en vraag daarom jullie hulp.graag antwoord.kittie

    Reageer
    #2

    Slapeloosheid: Kruidenthee voor slapeloosheid
    Slaap is noodzakelijk voor de gezondheid van geest en lichaam. Dit is een kruidenmengsel voor kruidenthee die gebruikt kan worden bij slapeloosheid. De thee is rustgevend en kalmerend.

    Slapeloosheid
    Slapeloosheid komt heel vaak voor en kan de meest uiteenlopende oorzaken hebben. Het is niet zinvol om die hier uitvoerig te beschrijven omdat deze informatie elders in ruime mate te vinden is. Slaapstoornissen hoeven niet per definitie het gevolg van een ziekte te zijn. Bij kinderen gaat het daarbij vaak om aanpassingsproblemen. Bij volwassenen vaak om spanningen, roken of medicijngebruik.

    Het is echter ook van belang dat u zorgt voor voldoende lichaamsbeweging en frisse lucht. Regelmaat in de dingen die u doet is eveneens belangrijk. Probeer problemen van u af te zetten en vermijd het gebruik van koffie vlak voor het slapen gaan. Ga op tijd en op regelmatige tijden slapen. Een glas warme melk met honing en een warme douche of bad wil ook wel eens helpen. In sommige gevallen is het gebruik van slaapmiddelen tijdelijk noodzakelijk. Probeer dit echter zo lang mogelijk uit te stellen (in overleg met uw arts) omdat kans op gewenning reëel aanwezig is.

    Hieronder treft u recept voor een kruidenmengsel ter ondersteuning.

    Recept
    20 gram Lindebloesem
    10 gram St. Janskruid
    10 gram Brandnetel
    10 gram Kamille
    10 gram Citroenmelisse

    Bereiding en gebruik:
    1 eetlepel kruidenmengsel overgieten met kokend heet water en 10 minuten laten trekken. Vervolgens zeeft men de thee.
    Dagelijks 2 kopjes nemen (warm) eventueel gezoet met honing, waarvan 1 kopje ca. 1 uur voor het slapen gaan.

    Bij lichte ( of sporadische ) gevallen van slapeloosheid kan worden volstaan met gebruik van de Lindebloesem (60 gram).
    Bereiding en gebruik als boven.

    LET OP
    Indien u antidepressiva of antipsychotica gebruikt kan het zijn dat u geen St. janskruid (Hypericum perforata) mag gebruiken. Ook bij andere medicijnen kan St. Janskruid de werking beïnvloeden. Lees daarom altijd eerst de bijsluiter of vraag bij twijfel uw arts of apotheker. In een voorkomend geval mag u het St. Janskruid uit het mengsel weglaten.

    Belangrijk
    Deze recepten zijn NIET bedoeld om uw huidige medicijnen te vervangen. Bij aanhoudende en ernstige klachten dient u altijd een arts te raadplegen.

    © 2012 - 2013 Tandor, gepubliceerd in Natuurgeneeswijze (Mens en Gezondheid) op 23-03-2012, laatst gewijzigd op 13-04-2012. Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden

    Reageer
    #3

    hoi tandor, de raadgevingen die jij voorsteld,heb ik allemaal al geprobeerd en daarbij heb ik medicijnen voor de schildklier en voor manische depressie,dus geen st.janskruid .beweging heb ik genoeg,dus ik zoek een andere oplossing.kittie

    Reageer
    #4

    Beste Kittie,
    Met de info die je nu geeft krijgt de slapeloosheid een andere betekenis.
    Overigens de thee is ook te gebruiken zonder St. Janskruid.
    Anti depressiva en Anti Psychotica kunnen slapeloosheid veroorzaken evenals de medicijnen voor de schildklier.
    Je zou met de arts kunnen overleggen om wellicht te wisselen van medicijnen die dus minder kans op slapeloosheid hebben.

    Voor het overige wordt de spoeling helaas wel erg dun! Misschien is tijdelijk gebruik van slaapmedicatie dan toch nodig.

    Welke medicijnen gebruik je nu?

    Reageer
    #5

    hoi tandor, ik gebruik momenteel valdispert forte,maar die helpen ook niet,vandaar dat ik nu savonds twee a drie glazen rode wijn drink. ik weet,dat dit niet de oplossing is maar het helpt wel even biij het inslapen.natuurlijk word je daardoor vaker wakker snachts,maar ik weet even niet anders.Kittie

    Reageer
    #6

    Kittie,

    Ik vroeg eigenlijk naar de medicijnen die je neemt voor de schildklier en je depressie.
    Normaal kan een glaasje rode wijn voor het slapen gaan niet veel kwaad tenzij het een sterke wisselwerking heeft met bepaalde medicijnen.

    Reageer
    #7

    hoi tandor, ik ben blij dat je reageert,maar je vraagt wel veel.mag ik jou nu vragen,wie jij bent? ik heb het gevoel,dat jij een soort van hulpverlener bent,in welke vorm dan ook.als ik jou doorgeef,welke medicijnen ik gebruik,wat doe je hier dan mee? weet je dit als hulpverlener of haal je dit uit de boeken?misschien een brutale vraag,maar ik voel me wel veiliger,als ik dit weet b.v.d.kittie

    Reageer
    #8

    Terechte vraag Kittie. Het klopt id dat ik een "hulpverlener" ben.
    Ik kan met de informatie van je medicijnen in de landelijke en europese databank voor bijwerkingen medicijnen kijken of de combinatie van je medicijnen en de aandoening die je hebt een versterkende factor zijn voor je slapeloosheid.

    Voor meer info over mijzelf en mijn opleiding cq studies kun je kijken op
    http://tandor.webklik.nl/page/wie-is-tandor-y

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    hoi tandor,had ik toch een goed vermoeden.ik zou je best iets meer van mezelf willen vertellen.over mijn medicijnen,psychiatrisch verleden,etc maar ik heb geen behoefte,dat iedereen dit mee kan lezen.als ik jou web/page wil raadplegen,moet ik mijn emailadres doorgeven en dat doe ik liever niet.misschien een andere oplossing? groetjes kittie

    Reageer
    #10

    Beste Kittie,
    Het voordeel van deze site en dit forum is juist dat je alle vragen in anonimiteit kunt stellen zonder al te veel persoonlijke gegevens (naam, adres enz) kenbaar hoeft te maken. De kans op herkenning op basis van een discussie op dit forum is volgens mij nagenoeg nihil.
    Bovendien hopen we dat onze antwoorden ook andere mensen die "meelezen" van voordeel kunnen zijn.

    Informatie achtergelaten via het contactformulier van mijn website valt volledig onder de privacywetgeving en de geheimhoudingsplicht.

    Reageer
    #11

    Hallo Tandor,ben blij,dat je weer zo snel reageert. Aangezien ik bijna niemand meer vertrouw en moeilijk over mezelf kan praten,probeer ik iets duidelijker te zijn. Mijn jeugd was niet zo mooi omdat mijn moeder overleed,toen ik zes jaar was,daarna in twee families ben ondergebracht,intussen met incest te maken kreeg,tot mijn vader weer hertrouwde op mijn achtste.Het eerste jaar een lieve moeder,maar al gauw een boze stiefmoeder,die ik geregeld dood gewenst heb.Al met al ben ik nu een goede vijftig jaar verder en via psychiatrie nog steeds aan de medicijnen.(manisch depressief,suicidaal,etc.)Omdat het slapen slecht gaat en ik niet weer aan de slaappillen wil,heb ik gevraagd om hulp.De meeste medicijnen zoals lithium,haldol etc heb ik al een tijd afgebouwd en gebruik nu alleen nog depakine en lexapro en twwe medcijnen voor de slechtwerkende schildklier.Zoals bekend,drink ik savonds wijn om in slaap te komen en valdispert,maar daar wordt het ook niet beter van Weet jij misschien een betere oplossing? Misschien hoort dit niet op deze pagina thuis maar ik weet niet anders.bedankt voor je hulpen steun,groetjes,kittie

    Reageer
    #12

    Beste Kittie,
    Ik begrijp uiteraard je terughoudendheid. Knap dat je het dus toch probeert.

    De medicijnen.
    Lexapro (escitalopram) heeft als bijwerking o.a. slaapstoornis, rusteloosheid.

    Depakine (valproinezuur) versterkt de werking van Lexapro. Maar helaas ook de bijwerkingen.

    Het is dus niet helemaal vreemd dat je niet in slaap komt.

    Voor de escitalopram (Lexapro) geldt tevens dat er een bepaalde gewenning optreed. Vaak wordt er dan voor gekozen de dosis te verhogen.
    Je kunt je dan dus voorstellen wat het gevolg is. Nog meer slapeloosheid.

    Escitalopram is een SSRI´. Een antidepressiva.
    Valproinezuur is een anti epileptica.

    Omdat je lijdt aan manische depressiviteit is het gebruik van een anti psychotica wellicht een goed alternatief. Welk anti psychoticum voor jou het meest geschikt zou zijn kan ik zo natuurlijk niet beoordelen. Er zijn genoeg middelen beschikbaar die specifiek gebruikt worden bij manische aandoeningen.
    Mijn advies aan jou is dan ook om een afspraak te maken bij een psychiater en dit met hem/haar te bespreken.

    Wetende welke medicatie je nu gebruikt, is het haast mijn plicht om je te wijzen op de combinatie met alcohol. Maar dat weet je natuurlijk zelf ook wel. Ik begrijp heel goed dat je een of twee glaasjes wijn drinkt voor het slapen gaan. Maar probeer het wel goed in de hand te houden. Te veel alcohol kan in combinatie met deze middelen kan psychotische toestanden veroorzaken.
    Overigens kun je de valdispert weg laten. Ik weet uit ervaring dat dat dus niet helpt in jou geval.

    Het is heel vervelend maar ik denk dat gebruik van slaapmedicatie voor korte duur toch zinvol kan zijn om toch even een periode van rust te krijgen. Met name in zgn inslaper. bv Dormicum 7,5 mg. Dat is net genoeg om sneller in slaap te vallen.

    Het is goed dat je probeert om verslavende medicatie uit de weg te gaan. Maar in sommige gevallen is het haast onvermijdelijk.

    Ik hoop dat mijn antwoord iets heeft kunnen betekenen.
    Mocht je meer vragen hebben schroom niet. Stel ze.

    Groet
    Tandor

    Reageer
    #13

    Ik zou haast zeggen;lieve tandor,omdat je zoveel aandacht en tijd aan me besteed.Ik ben het helemaal met jou eens en heb nog één belangrijke vraag. Kun jij me vertellen,wat ik moet doen om ,als ik eens slaap steeds maar weer droom over die verschrikkelijke tijd (bijna zeven jaar)van de psychiatrie?Die tijd,begin tachtiger jaren ging het in de psychiatrie heel anders toe dan nu.Ik bespaar je de verschrikkelijkste dingen,waarvan een gezond mens momenteel gruwelt.Heb je hier ook en goede raad voor?Praat nu niet weer over psychiaters,want van sommigen griezel ik en ik ben heus niet de enigste.Daar kan ik echt wel een boek over schrijven Help je!!!kittie

    Reageer
    #14

    Kittie,
    Een voorbeeld uit de prakrijk.
    Een vrouw die al jarenlang in behandeling was voor een borderline persoonlijkheidsstoornis had dus ook steeds weer de nare dromen uit haar jeugd die gekenmerkt was door mishandeling en misbruik. Jarenlang had deze vrouw psychoses en nagenoeg wekelijks een suicide poging met name de laaste 2-3 jaren.

    Ze werd dus behandeld met SSRI´s en benzodiazipines. Hier werden dus ook regelmatig de doses verhoogd.
    Uiteindelijk is dus hier gekozen voor een andere psychiater en andere medicatie. Een anti psychoticum. Na een aantal weken stopten de psychoses, suicide pogingen en ook de nare dromen. Ze had ook nog het geluk in een stabiele omgeving terecht te komen. Deze vrouw is sinds 1,5 jaar klachtenvrij en niet meer onder behandeling van de psychiater. Ze neemt nog steeds de anti psychotica, daar zal ze waarschijnlijk ook niet meer vanaf komen. Daarbij gebruikt ze wel nog een inslaper. Inslaap problemen heeft ze nog altijd. Dat heeft dan ook alles te maken met het trauma van het misbruik dat zich in haar jeugd hoofdzakelijk ´s nachts in bed afspeelde.

    Ik begrijp heel goed je reservering t.o.v. psychiaters. Maar het moet toch worden gezegd: er zijn echt goeie tussen.

    Wat je natuurlijk kunt proberen is de zaak met je huisarts te overleggen. Ook hij kan natuurlijk andere medicatie voorschrijven.

    Reageer
    #15

    hoi tandor,ik weet,dat er goede psychiaters tussen zitten,maar zoek ze maar eens.In al die jaren heb ik drie goede en twee fantastische psychiaters gehad, maar die zijn helaas jong overleden en dat doet me nog steeds verdriet.Van de andere psychiaters,zal ik je één voorbeeld noemen.Er was een man opgenomen van 46 jaar.Wat hij mankeerde wist ik niet,maar op een dag werden we door de psychiater opgeroepen om te komen kijken naar een geboorte.Ik en velen met mij wisten nergens van en toen we op de kamer van de patient kwamen,lag hij in een soort wieg,met flesje en speen en kregen we beschuit met muisjes.Het gezicht van die man zal ik nooit vergeten,hij kon op dat moment mijn vader zijn,ook jouw vader,en twee dagen later gooide hij zich voor de trein. Weet je, hoe dat voelt??Zo heb ik vele keren gelijksoortige dingen meegemaakt met verschillende psychiaters.Van mijn leven,ga ik nooit meer naar deze hulpverlening.Ik weet,dat je het nu misschien hebt met antwoorden,maar toch,vraag ik nog steeds om jouw hulp.Help me als therapeut,kittie

    Reageer
Reageer op: slecht slapen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief