Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

overmatig transpireren tijdens slaap

  overmatig transpireren tijdens slaap

ikke #1 29 okt 2010 12:31

Hoi,

Wie heeft er tips tegen het overmatig zweten 's nachts. Soms is het bed echt helemaal nat. Er is geen verwarming aan op de slaapkamer en de raam staat open.
Wie o wie weet er raad....

brenda A #2 29 okt 2010 19:12

Overgang? anders met deze klacht, voor de zekerheid, eerst even naar de huisarts.
heb je een goed en lucht doorlaatbaar matras? een goed dekbed?
alles puur katoen of wol?
groetjes, Brenda

Anoniem #3 29 okt 2010 23:04

Ik vind deze reactie te kort door de bocht. Er zijn zoveel verschillende oorzaken voor nachtzweten, dat het kiezen van een mogelijkheid tekort doet aan alle andere mogelijkheden. Een aantal oorzaken van nachtzweten is daarenboven ernstig en dient behandeld te worden. Dit advies is dus van weinig waarde.

Anoniem #4 29 okt 2010 23:35

Er zijn vele verschillende oorzaken van nachtelijk zweten. Om vast te stellen wat de oorzaak is van overmatig transpireren 's nachts bij een bepaalde patiënt, kan dit alleen door de huisarts worden gedaan. De huisarts kent de patiënt kent en kan zo nodig onderzoek doen.

Nachtzweten komt vaak voor en is meestal geen reden tot bezorgdheid. Onschuldiger oorzaken zijn vanzelfsprekend te dikke dekens, de overgang of als gevolg van de medicijnen die de betreffende patiënt gebruikt.

In sommige gevallen kan nachtelijk zweten wel worden veroorzaakt door een serieuze medische aandoening. Infecties, kanker, neurologische problemen of afwijkingen in het hormoonstelsel moeten altijd door een arts worden onderzocht.

De meest voorkomende groepen van oorzaken van nachtzweten zijn: idiopathische hyperhidrose, infecties, kanker, medicijnen, hypoglycemie, hormoon-afwijkingen en neurologische aandoeningen

Ga naar de huisarts als het nachtzweten regelmatig voorkomt, als u er wakker van wordt, en als u gelijktijdig koorts of andere opvallende symptomen heeft, zoals onverklaard gewichtsverlies.

Anoniem #5 29 okt 2010 23:38

Rebbel #6 01 jul 2011 03:39

Ik heb sinds kort een nieuwe vriend en elke keer als hij bij mij slaapt is mijn bed echt drijf en drijf nat. Ik ga 's nachts gewoon 't bed uit omdat ik wakker word van zijn ''gezweet''. Ik ben ook bang dat ik hierdoor schimmel of iets of m'n matras krijg aangezien het matras elke keer zeiknat word. Ik was ook stiekem de dekens iedere dag als hij is geweest. Ik vind het echt heel lastig hier met hem over te praten, want we zijn nog niet zo heel lang samen. Weet iemand waar dit aan kan liggen of wat ik kan doen in deze situatie?

Anoniem #7 01 jul 2011 23:55


  • Afwezig
Nachtzweten kan een symptoom zijn van een ziekte.

Ilse #8 02 jul 2011 21:34

Er zijn heel veel verschillende mogelijke oorzaken van nachtelijk zweten. Om vast te stellen wat de specifieke oorzaak is van nachtzweten bij uw vriend, moet de huisarts uw vriend spreken en onderzoeken.

Mogelijke veel voorkomende (groepen van) oorzaken van nachtzweten zijn de menopauze, idiopathische hyperhidrose, infecties, kanker, geneesmiddelen (Viagra!), diabetes, hormoon gerelateerde problemen, en neurologische problemen.

Annike #9 14 jul 2011 14:12

Hallo,

Ik heb al een tijdje dat ik vreselijk zweet snachts. Nu heb ik het ook overdag. Ik ben bijna 42.
Huisarts heeft me antidepressiva voorgeschreven en oxazepam zodat ik rustiger wordt voor stress.
Maar ik lees veel dingen op sites dat ik soms wel eens denk dat ik al in de overgang zit.

Huisarts wil geen bloedtest doen, want die is onbetrouwbaar, heb meds die ik slik (van dr Vogel) overgang totaal is dat.

Hebben die 2 nou met elkaar te maken? Ik weet niet wat ik moet doen meer.

Iemand tips?

Nienke #10 14 jul 2011 14:30

Ja, dat zou kunnen wijzen op de overgang, maar er zijn tal van andere mogelijke oorzaken van overmatig zweten 's nachts en overdag. Komen de zweetperioden in aanvallen zoals dat bij de menopauze flushes wordt genoemd? Zijn andere oorzaken door de huisarts uitgesloten? is er lichamelijk onderzoek gedaan naar klieren e.d.?

Anoniem #11 14 jul 2011 14:32

Lees meer vragen en antwoorden over overmatig zweten
www.dokter.nl/index.php/Content/uw-zoekr...weten&sa=Zoeken#1467

Lees meer vragen en antwoorden over de overgang
www.dokter.nl/index.php/Content/uw-zoekr...rgang&sa=Zoeken#1437

Annike #12 14 jul 2011 17:53

Nou het is meer dat het gewoon komt. Hoef helemaal geen inspannende dingen te doen. Kindje wassen en aankleden, en het loopt me over mijn gezicht.
Mijn zoontje zegt wel eens (bijna4) mama je gezicht huilt.
Knuffelen wil dan dus ook niet.

Heb soms wel dat als ik gewoon zit, toevallig zoals nu, dat ik aan mijn gezicht voel alsof ik ga zweten zeg maar, maar het komt niet.

Onderzoek wordt wel eens gedaan naar klieren, maar dat is al een paar jaar geleden.

De huisarts heeft gezegt dat ik eerst maar eens iets moest proberen van de drogist ofzo, en als dat zou helpen dan zou het echt overgang kunnen zijn.
Maar afgelopen nacht heb ik weer gezwommen in bed, bah. Ik slaap met handdoeken op mijn kussen. Als ik uit mijn coma kom snachts ff, dan heb ik een nat shirt aan. Echt vies.

Maar ik denk wel dat ik eens de huisarts ga vragen of ergens na gekeken kan worden.

Tips wat ik aan kan geven wat gechecked zou moeten? Dan kan ik zelf al assertief zijn en haar voor zijn :P

Het rare is ook, het komt allemaal uit mijn hoofd. Dus echt vanuit mijn haren zeg maar en dan loopt het als een gek.

Heb vanmiddag met een handdoek om mijn hoofd gezeten zodat het zweet daarin zou gaan en niet in mijn nek en shirt.

En als ik ff rustig zit? dan koel ik weer af haha. Heb het trouwens niet als ik stil zit ofzo hoor. Alleen als ik ietsiepietsie doe

Minke #13 14 jul 2011 18:38

De hormonen FSH, LH, oestradiol, de bloedwaarden HB, leuco's (neutro's, lymfo's, monocyten, basofielen en eosinofielen) en bloedplaatjes, MCV, hypochroom, en electrolyten zoals Na, K, creatinine, ureum, Alkalisch Fosfatase, en albumine en calcium voor de botten, en voor de schildklier TSH en T4.

Succes!

p.s. je bent niet erg afgevallen toch de laatste tijd?

Anoniem #14 14 jul 2011 18:40

Opvliegers zijn plotselinge, korte, hevige warmte-aanvallen. Uw gezicht, hals en/of borst worden rood en u kunt opeens heftig gaan transpireren. Ook 's nachts kunt u een zweetaanval krijgen.

Bron: patiënteninformatie Nederlands Huisartsen Genootschap 'Overgang'
nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlic...ntenbrief/PBU11a.htm

Annike #15 14 jul 2011 20:51

Ok dan jij bent er goed van op de hoogte. Jee wat een woorden, er zijn maar een paar bij die ik ken haha. Maar ik zal ze ff noteren, zodat ik iig iets bij de hand heb waarop ik getest zou willen worden. Over dat afvallen? Nee was dat maar zo. Hoezo? @ Anoniem, je hebt het over rood worden? nee dat heb ik niet. Heel veel dingen die ik gelezen heb op deze site komt me heel bekend voor. Zit al een paar jaar niet lekker in mijn vel, ook op dit moment niet en ben daarvoor dus naar de huisarts geweest. Die heeft me dus antidepressiva voorgeschreven en oxazepam. Maar nu lees ik dus ook dat huisartsen dat vaak voor schrijven omdat ze dan denken dat het aan stress te wijten is? Voel me soms net een bendelid hier in huis met mijn doekie om mijn kop hhahaa
Laatst bewerkt: 16 jul 2011 00:02 door Anoniem.

Nienke #16 16 jul 2011 00:06

Mijn eerste gedachte is ook de overgang, maar een overactieve schildklier kan ook lastig zijn, en dat heb je misschien minder snel in de gaten omdat je zo druk bent thuis. Je bent toch niet afgevallen de laatste tijd, zonder duidelijke oorzaak?

Annike #17 16 jul 2011 14:09

Nee ben niet afgevallen gelukkig. Nou ja gelukkig, ik zou best een aantal kilootjes af willen vallen, maar dan wel gezond natuurlijk.

Wel denk ik, gos waarom kom ik niet aan? (gelukkig) Ik eet normaal, en koekie bij de thee bla bla bla, xtra bordje eten soms.

Maar goed ik ga woensdag met mijn dochtertje naar de huisarts, zal ff aankaarten dat ik op het een en ander gechecked wil worden.

Esther #18 16 jul 2011 14:12

Ik ben nu toch ook wel benieuwd wat de oorzaak is.

Annike #19 16 jul 2011 18:59

Ja ik ook wel, want als ik gewoon niks doe heb ik geen last van zweten. Nou ja, ik zal het woensdag overleggen met de huisarts en dan horen jullie het nog wel. Vind het niet normaal hoe ik soms zweet. En alleen kop en onder de oksels
Laatst bewerkt: 16 jul 2011 20:20 door Anoniem.

Annike #20 20 jul 2011 16:21

Nou ik ben bij de huisarts geweest en heb het briefje, waar ik genoteerd had al die dingen die Minke zei, en ze heeft me een labformulier gegeven waar ze het op genoteerd heeft.

Ze gaf me ook mijn briefje weer mee zodat ik kon checken of ze alles goed ingevuld had :) Nou ja ik morgen dus maar ff heen als de oudste naar de psz is.

dus afwachten maar weer.

Merel #21 20 jul 2011 17:38

Succes! Laat je weten hoe het verder gaat?

Annike #22 20 jul 2011 20:46

Ja tuurlijk laat ik het weten. Ik wou ff een kattenbak schoonmaken nou het water drupte op de zak waar het kattengrit in zat. Een hydrofiele luier kan veel opnemen, maar moest hem echt te drogen hangen niet normaal meer.

Maar goed ik ga morgen heen, en zo gauw ik de uitslag heb zal ik het melden.

Kenneth V.C #23 22 jul 2011 08:30

Ik ben 30j, leef gezond, rook niet(meer), sport heel veel, ben niet moe tijdens de dag of heb geen andere "kwaaltjes" en toch zweet ik als een rund. Telkens alleen rond de borststreek. Het valt mij wel op dat het telkens in dezelfde periode van het jaar voorkomt en dit gaat dan ook gepaard met meer uitslag op mijn rug... Zweten doe ik niet op mijn rug. Heb ook al eens een periode gehad dat het grootste deel van mijn zweet via mijn benen(kuiten en scheenbeen) loopt.

Annike #24 25 jul 2011 17:43

Een goeiemiddag.

Ik heb gebeld voor het bloedonderzoek.
Alleen mijn HB is iets te laag. Verder alle andere dingen zijn goed.
Er zijn ook geen tekenen van overgang.

Snap der niks van eigenlijk, maar goed heb een afspraak weer staan voor donderdag bij de huisarts en dan maar eens kijken wat zij ervan zegt.

Alice #25 25 jul 2011 19:25

Goed nieuws dus, of is het Hb erg laag? Hou ons op de hoogte!

overmatig transpireren tijdens slaap

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA